| Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019

Ε. Κουντουρά: Ο τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε επιταχυντή της ισορροπημένης ανάπτυξης


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ε. Κουντουρά: Ο τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε επιταχυντή της ισορροπημένης ανάπτυξης

Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τη  λύση στην ανεργία και παράλληλα να εξελιχθεί σε επιταχυντή της ισορροπημένης ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας και της ευημερίας τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προδευτική συμμαχία Έλενα Κουντουρά, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τουρισμού.


Η κα Κουντουά ανέφερε πως ο τουρισμός έχει αναδειχθεί σε  ισχυρή οικονομική και κοινωνική δύναμη, που ξεπερνά τα σύνορα, αγγίζει όλους τους λαούς και δημιουργεί συνθήκες  προόδου και ευημερίας για τις εθνικές οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες.

Ένας από τους  ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει σήμερα το 10%  του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, και πάνω από  το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Σημείωσε ότι «ο τουρισμός είναι  η γέφυρα που συμπαρασύρει στην ανάπτυξη όλους τους  κλάδους -όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, ο αγροτικός τομέας, η μεταποίηση, η ενέργεια, οι κατασκευές-αποφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Παράλληλα, αναφερόμενη στην περίοδο που ήταν  υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας υπογράμμισε πως «με συγκεκριμένη στρατηγική και σχέδιο  αυξήσαμε πάνω από 35% τον εισερχόμενο τουρισμό, με συνεχή ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. Κινητοποιήσαμε  σειρά νέων επενδύσεων και εξασφαλίσαμε τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα».

Τέλος, επεσήμανε πως με σειρά παρεμβάσεών της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο  διεκδίκησε ο τουρισμός να μπει υψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και να  χαραχθεί η πρώτη ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική. «Πιέζω ώστε να δημιουργηθεί άμεσα  ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα καίρια ζητήματα -όπως η κλιματική αλλαγή, τα εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές, η ασφάλεια στα ταξίδια- αλλά και έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που βιώνει αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία από την πτώχευση κορυφαίου ταξιδιωτικού οργανισμού», είπε καταλήγοντας.

Η πτώχευση της Thomas Cook έχει σημαδέψει αναμφισβήτητα την φετινή τουριστική σεζόν στη χώρα μας, έχοντας προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο όπως επισήμανε η τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κρίνονται ως ανεπαρκή, ιδιαίτερα στο επίπεδο της προστασίας των θέσεων εργασίας των εργαζομένων και καταβολής των δεδουλευμένων τους.

«Θα περίμενε κάποιος ότι μετά από τόσες συσκέψεις θα εξαγγέλλονταν μέτρα γενναία, ανάλογα με αυτά που εξαγγέλθηκαν στην Πορτογαλία, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πιστώσεις ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ προς τις τουριστικές επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθει ο κλάδος στο πλήγμα», τονίζει η κα Νοτοπούλου και υπογραμμίζει πως «δυστυχώς η κυβέρνηση είναι ακόμα αμήχανη και απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την πτώχευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook και εμφανίζεται σαν να μην ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί, αν και εδώ και δύο μήνες ο αρμόδιος υπουργός κ. Θεοχάρης γνώριζε».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η συνολική ζημία στα καταλύματα της χώρας από την πτώχευση της Thomas Cook, αποτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο