ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019

ΓΣΕΒΕΕ: Ευνοούνται οι υψηλότερες εισοδηματικά κλίμακες


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

ΓΣΕΒΕΕ: Ευνοούνται οι υψηλότερες εισοδηματικά κλίμακες

Τόσο στον προϋπολογισμό 2020 όσο και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις φοροελαφρύνσεις που προβλέπει «αποτυπώνονται οι στρεβλώσεις, ελλείψεις και αδυναμίες», ενώ «έρχεται» και το νέο Ασφαλιστικό, που «στην πορεία θα κληθούμε να πάρουμε θέση», είπε ο ΓΓ της ΓΣΕΒΕΕ Θανάσης Νικολόπουλος Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν το 98% της δύναμης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, τόσο στον προϋπολογισμό 2020 όσο και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις φοροελαφρύνσεις που προβλέπει «αποτυπώνονται οι στρεβλώσεις, ελλείψεις και αδυναμίες», ενώ και για το νέο Ασφαλιστικό, όπως προέβλεψε, «στην πορεία θα κληθούμε να πάρουμε θέση».

Τα κυριότερα σημεία των ενστάσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Είναι σαφές ότι οι περισσότεροι ευνοούμενοι από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ανήκουν στις υψηλότερες εισοδηματικά κλίμακες. Για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα η ελάφρυνση των 17 ευρώ ετησίως, μάλλον δεν καλύπτει ούτε τη σχετική απώλεια από την αύξηση του πληθωρισμού. Επομένως, παρά τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% υπάρχει εξουδετέρωση της ωφέλειας εξαιτίας της έμμεσης προσαρμογής της επιστροφής φόρου που προσαρμόζεται μειωτικά στο υφιστάμενο αφορολόγητο όριο.

Ουδέτερη κρίνεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή μερισμάτων στο 5%, καθώς απασχολεί λιγότερο από το 10% των επιχειρήσεων και διευκολύνει την αναδιανομή εισοδημάτων μεταξύ των μετόχων μεγαλύτερων επιχειρηματικών μονάδων. Εξάλλου σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρηματικές μονάδες παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν το ύψος του τέλους επιτηδεύματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ φέρεται να υπάρχει κατεύθυνση για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την συνακόλουθη αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε απόλυτους όρους.

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει η γενική συνομοσπονδία ως προς συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν τη νομοθέτηση ευνοϊκών καθεστώτων για μεγαλύτερες επιχειρήσεις, για στελέχη επιχειρήσεων που λαμβάνουν επιπρόσθετες παροχές σε χρήμα ή σε είδος και για την έκπτωση δαπανών ΕΚΕ και τούτο γιατί αυτές οι διατάξεις αφορούν ένα μικρό τμήμα της κοινωνίας και της εργασίας που είναι λιγότερο εκτεθειμένο στην εργασιακή επισφάλεια και τη φτώχεια.

Συνολικά επισημαίνεται ότι το ύψος και η διάρθρωση των φοροελαφρύνσεων κατανέμεται αντίστροφα προοδευτικά προς όφελος των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, ατομικές επιχειρήσεις ή νομικά πρόσωπα.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο