ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019

Ν. Παππάς: Βασικός εξαπατημένος από τον Κ. Μητσοτάκη η μεσαία τάξη


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ν. Παππάς: Βασικός εξαπατημένος από τον Κ. Μητσοτάκη η μεσαία τάξη

Αντί για μείωση προκαταβολής φόρου κατά 50% και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης το 2020, για εισόδημα 20.000 ευρώ θα υπάρχει μηδενική φοροελάφρυνση, μαζί με αυξημένους λογαριασμούς ΔΕΗ, ενώ τα κακά μαντάτα έρχονται με την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, που είχαν αποτελέσει την θηλιά στο λαιμό των επαγγελματιών στα χρόνια της κρίσης, τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Το κοινωνικό κράτος «έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση θεμελιακή», είπε ο κ. Παππάς, σχολιάζοντας την αποκάλυψη της πρόθεσης της κυβέρνησης να άρει το σημερινό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανοίγοντας την πόρτα σε κύμα πλειστηριασμών, όπως έδειξε η ανακοίνωση του χθεσινού Eurogroup.
«Η συγκεκριμένη φράση της ανακοίνωσης του Eurogroup συνδέεται και με την δρομολόγηση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ για την αναδιάρθρωση των “κόκκινων” δανείων», σημείωσε, για το οποίο «έχουμε πάρα πολύ ανησυχητικά δημοσιεύματα, θα δούμε την τελική μορφή που θα πάρει το νομοσχέδιο … η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να χρησιμοποιήσει μεγάλο κομμάτι του “μαξιλαριού”, μέχρι για και 12 δισ. ευρώ έχει γραφτεί».

Αντίθετα, «αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν μέρος από το “μαξιλάρι” για να διαμορφωθεί δημοσιονομικός χώρος, να μειωθεί η προκαταβολή φόρου στο 50%, να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης μέχρι τα 20.000 ευρώ εισόδημα, να δοθεί η 13η σύνταξη, να μειωθεί ο ΦΠΑ, να διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα, όλο το πακέτο μέτρων που είχε ανακοινωθεί την Άνοιξη από τον Αλέξη Τσίπρα», συνέχισε ο κ. Παππάς. «Η ΝΔ καταδίκασε εαυτόν να βρίσκεται 2 δισ. ευρώ πίσω από το δικό μας πρόγραμμα και προϋπολογισμό, ακριβώς επειδή εγκατέλειψε το κεκτημένο της μείωσης των πλεονασμάτων», όπως τόνισε. Και τώρα ο κ. Μητσοτάκης «φτιάχνει έναν προϋπολογισμό που για άνθρωπο με 20.000 ευρώ εισόδημα έχει μηδενική φοροελάφρυνση».

Βασικός εξαπατημένος είναι η μεσαία τάξη, πρόκειται για τεράστια απάτη της διακυβέρνησης Μητσοτάκη», συνέχισε ο ίδιος, «μπορούσε μπαίνοντας το 2020 να έχει προκαταβολή φόρου στο 50%, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Θα δει απλώς αυξημένους λογαριασμούς στη ΔΕΗ και -εδώ θα είναι τα κακά μαντάτα- αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές», που όπως θύμισε υπήρξαν η κύρια αιτία που οι επαγγελματίες βρέθηκαν μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και της αδυναμίας στα χρόνια της κρίσης.

Αντίστοιχα για τα νομικά πρόσωπα και την μείωση του φορολογικού συντελεστή, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «το 66% των νομικών προσώπων δηλώνουν είτε ζημίες είτε μηδενικά κέρδη … το 80% της ελάφρυνσης θα πάει στο 2,5% των επιχειρήσεων», ενώ δεν δόθηκε ούτε η δυνατότητα οι δαπάνες που έχουν γίνει για επενδύσεις να εκπίπτουν από το φορολογητέο κατά 150%.

Στην οικοδομή, επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς δίνεται 100% απαλλαγή ΦΠΑ για νέες οικοδομές ενώ πολύ μικρότερη για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις. «Η στρατηγική θα έπρεπε να είναι αντίθετη, η Ελλάδα έχει τεράστιο οικιστικό απόθεμα, δεύτερη στον κόσμο. Άρα, έχει ανάγκη αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας στο υπάρχον κτιριακό απόθεμα, αντί να χτίζονται νέα σπίτια που θα μένουν άδεια κρατώντας τις τιμές ψηλά».

«Τώρα, ήρθε η ώρα της αλήθειας, η κατάρτιση του προϋπολογισμού όπου τα ψέματα τελειώνουν. Και πολύ περισσότερο, η εφαρμογή του … και άμα ξεκινήσει και η υποτιθέμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση Βρούτση, θα έχουν οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές … εκεί καταλαβαίνει κανείς την μονομανία και την πρόθεση εξυπηρέτησης συμφερόντων», όπως υπογράμμισε, καθώς «έχουμε πλεονασματικό ΕΦΚΑ … μετά από δεκαετίες ισορροπημένο ασφαλιστικό … και έχουμε αύξηση εισφορών που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι κόσμος να διαλέγει την ιδιωτική ασφάλιση αντί αυτής».

Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Παππάς σχολίασε την υπόθεση που έχει ανακύψει με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντ. Διαματάρη, την τεκμηρίωση της κατάρτισής του, την ηλικία του και άλλα στοιχεία του βιογραφικού του, λέγοντας ότι «το θέμα δεν είναι ότι αποδεικνύεται συστηματικός, ενδεχομένως και παθολογικός ψεύτης, αλλά η ανοχή, αναγνώριση και τοποθέτησή του σε θέση ευθύνης. Είναι τεράστια εξαπάτηση και μήνυμα που πετάει στα σκουπίδια όλη τη ρητορεία περί αριστείας. Εδώ έχουμε αγυρτεία, όχι αριστεία. Ψέματα για τα πτυχία, για την ημερομηνία γέννησης… είναι πραγματικά εντυπωσιακό … Φαντάζομαι ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα τον παύσει» από τα καθήκοντά του, υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Αναλυτικά, όσα είπε ο κ. Παππάς στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του:

ΕΡΤ

«Τα όσα  λέγονται για την ΕΡΤ ακούγονται και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Κάποιοι λένε ότι είχαμε πάρα πολλούς κομματικούς κάποιοι ότι είχαμε πάρα πολλούς δεξιούς. Κάναμε μια κεντρική επιλογή. Δεν διαχωρίσαμε τους ανθρώπους στην ΕΡΤ. Υπήρχαν εισηγήσεις που πρότειναν  ότι αυτοί που είχαν πάει στη ΝΕΡΙΤ να μην έχουν κανένα δικαίωμα επαναπρόσληψης. Δεν νομίζω ότι ήταν μια επιλογή που έπρεπε να ακολουθηθεί. ¨Όταν ανοίξαμε και πάλι την ΕΡΤ αναγνωρίσαμε τη διετία των εργαζομένων και ασφαλιστικά και μισθολογικά. Η ΕΡΤ έκανε σημαντικά βήματα προς την υβριδική τηλεόραση .Απέκτησε για πρώτη φορά  το δικό της δίκτυο διότι πριν τα είχε πλήρη αδυναμία μετάδοσης του δικού της ψηφιακού σήματος. Ετσι -πλέον -γλιτώνει 2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο τα οποία πριν πλήρωνε στην DIGEA.Ενίσχυσε το πρόγραμμά της, μπήκε στη μυθοπλασία, ήταν ειδησεογραφικά μακράν το καλύτερο κανάλι στην ελληνική τηλεόραση,. Ενίσχυσε το αθλητικό της πρόγραμμα και έφτιαξε ένα νέο κανάλι το ERT SPORTS.Είχαμε μια στρατηγική αξιοποίησης του τεράστιου εκτοπίσματος της δημόσιας τηλεόρασης. Μια στρατηγική που τώρα ανατρέπεται. Πέραν της προκλητικής τοποθέτησης του διευθυντή του γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΕΡΤ, υπάρχουν και άλλες κυβερνητικές κινήσεις όπως μια τροπολογία για την εκκαθάριση της  ΕΡΤ.Κάποιοι θέλουν να κρύψουν την αλήθεια και το κόστος το  « μαύρου» στην ΕΡΤ.

Προϋπολογισμός

Ένα τελικό σχόλιο. Θα βγει μόνον αν  έχουμε 2,8% ανάπτυξη. Θα βγει μόνον αν έχουμε επιπλέον έσοδα 650 εκατομμύρια από την πάταξη της φοροδιαφυγής…Μόνον αν εξοικονομήσει 800 εκατομμύρια από τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, μόνον και μόνον αν εισπράξει 2,5 δις από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αρα βασίζεται σε κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις που μέλλει να αποδειχθεί το αν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν

ΣΥΡΙΖΑ: Βρισκόμαστε σε τροχιά διεύρυνσης επί μια 10ετία

Η μεγάλη εικόνα είναι η εξής.  Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές έχουμε τη Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίζει τα πρώτα σοβαρά προβλήματα και να ανοίγει εκλογολογία μόλις 4 μήνες μετά την κάλπη κατι που είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα ,το ΚΙΝΑΛ να προσπαθεί να νασυγκροτηθεί με αποτελέσματα που καθένας μπορεί να τα κ΄ρινει ,ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι έχει τηυ δυνατότητα διεύρυνσης και πύκνωσης των γραμμών του. Αυτό είναι το κεντρικό στοιχείο των πολιτικών εξελίξεων. Ο κ .Μητσοτάκης έχει εξαπατήσει ως προς την κεντρική του υπόσχεση μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας (φοροελαφρύνσεις ,κοινωνική προστασία κλπ έχουν πάει στο κάλαθο των αχρήστων),ενώ υπάρχουν δυνάμεις στο Κέντρο που δεν έχουν αποφασίσει το προς τα πού θα πάνε. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκροτημένη προγραμματική θέση και  τις πολιτικές του πρωτοβουλίες αναπτύσσει πολύ γτρήγορά έναν βηματισμό που δεν είναι βηματισμός επανάκαμψης, αλλά ένας βηματισμός αντεπίθεσης. Είναι χαρακτηριστικό το πώς αντέδρασαν τα μέσα που μας ασκούν πολεμική στην πρωτοβουλία του ανοίγματος κάτι που ε΄θιναι δηλωτικό της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί.

Βεβαίως αναπτύσσεται και μια συζήτηση στο εσωτερικό μας. Εκδηλώνονται κάποιες  ανησυχίες. Οι εκλεγμένες ηγεσίες δεν μπορούν να εξαντλούνται στο να διατυπώνουν φόβους και ανησυχίες. Οφείλουν να παίρνουν πρωτοβουλίες που αποσοβούν κινδύνους. Και ένας μεγάλος  κίνδυνος σε αυτήν την ιστορική στιγμή θα  ήταν να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην οργανωτική ανάπτυξη που είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Θα πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό  μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά διεύρυνσης εδώ και μια 10ετία. Ήταν ρητή πολιτική που την ακολουθήσαμε με συνέπεια. Ετσι φτάσαμε και στην εκλογική νίκη. Η πορεία μας χαρακτηρίζεται σε όλες της τις φάσεις από την προσπάθεια διεύρυνσης και σε κάθε φάση αυτής της πορείας υπήρχαν ανησυχίες, ενστάσεις, προβληματισμοί. Η προσπάθεια όμως αυτή απεδείχθη επιτυχής. Και θα πρέπει να επιδιώξουμε να εντάξουμε όχι μόνον τους ανθρώπους που έχουν βάλει την υπογραφή τους ,το όνομά τους για να στηρίξουν τη   μεγάλη πρωτοβουλία  του Αλέξη Τσίπρα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά  και ανθρώπους που μέχρι και σήμερα δεν έχουν πεισθεί. Σε έξι μήνες όμως μπορεί να έχουν πεισθεί ότι πρέπει να στρατευθούν σε αυτήν την προσπάθεια.

Βρισκόμαστε στην ιστορική φάση που  την πολιτική  και αριθμητική ηγεμονία  στον προοδευτικό χώρο έχει ένα τμήμα της ιστορικής  Αριστεράς. Η προσπάθειά μας γίνεται με όρους και πρόγραμμα Αριστεράς.  Δεν νομίζω ότι η διευρυμένη ομάδα με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη θα συγκροτήσει πρόγραμμα  Κεντροαριστεράς, ένα πρόγραμμα που θα διολισθαίνει . Κάθε πρόγραμμα είναι προϊόν της ιστορικής στιγμής . Επί 4 χρόνια συγκυβερνούσαμε με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος στο κόμμα του είχε δεξιούς, δεξιότατους.. ΄Ηταν παρέκκλιση  αυτή η συγκυβέρνηση από τις δικές μας ιδεολογικές και πολιτικές συντεταγμένες ; Κάναμε λάθος  που επιλέξαμε να σχηματίσουμε αυτήν την πλειοψηφία και να εφαρμόσουμε μία πολιτική  που ήταν ένα μείγμα των απαιτήσεων των έξω και των δικών μας προταγμάτων  ; Αυτή η πολιτική στο τέλος της ημέρας δεν έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια με πάρα πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα; Δεν νομίζω ότι έχουμε μετανιώσει που κερδίσαμε το 2015 που συγκροτήσαμε την κυβέρνηση που συγκροτήσαμε,που κυβερνήσαμε και πετύχαμε αυτά τα πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα; Βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε με ανοιχτή καρδιά το τι λάθη έγιναν, τι καθυστερήσεις, ποιες παραλείψεις έγιναν. Όμως δεν ήταν παρέκκλιση από τα δικά μας ευαγγέλια η συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης.

Δημοψήφισμα για το όνομα

Και επειδή έχει ανοίξει ένας σχετικός διάλογος για το αν πρέπει να υπάρξει προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει. Θα εκληφθεί από την πολιτική και δημοσιογραφική Ιερουσαλήμ αλλά και από την Κοινή Γνώμη ως πισωγύρισμα ενώ έχουμε δώσει τη μάχη ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να επανακάμψουμε στο ΣΥΡΙΖΑ σκέτο. Πρέπει να υπάρξει μια προσθήκη στο όνομα που να αποτυπώνει το άνοιγμα και τον μετασχηματισμό του κόμματός μας στη  μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς .Και να υπάρχει ένα έντονα προοδευτικό και οικολογικό πρόσημο. Και αν δεν υπάρξει συμφωνία να πάμε σε μια καθολική ψηφοφορία των μελών η οποία θα δεσμεύσει τη συλλογική μας ηγεσία σε μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μια ψηφοφορία για το όνομα που θα πρέπει να είναι ΣΥΡΙΖΑ συν κάτι…

Θα ήταν ένα πολύ καλό μήνυμα ότι στοιχείο του και καινούργιου τρόπου οργάνωσής μας είναι και η καθολική ψηφοφορία. Το κάναμε και στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ για πολλά χρόνια. Ψηφίζαμε -όταν ήταν οι ευρωεκλογές με λίστα- για τους ευρωβουλευτές μας. Για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στον Δήμο της Αθήνας υπό τη
Μαρία Δαμανάκη…..

Είναι ανοιχτός ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα και προς τα αριστερά. Το κάθε κόμμα ή στέλεχος που έχουν κάνει αντίθετες επιλογές στο παρελθόν οφείλει να επανατοποθετηθεί υπό το βάρος των εξελίξεων. Έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην επόμενη κάλπη θα έχουμε απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα χάσει 50 βουλευτές. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια προοδευτική λύση.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο