ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020

Π. Σκουρλέτης: Αναζήτηση προοδευτικής πλειοψηφίας αντί παζαριών με τη ΝΔ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Π. Σκουρλέτης: Αναζήτηση προοδευτικής πλειοψηφίας αντί παζαριών με τη ΝΔ

Πάντα η συντηρητική παράταξη ήταν ενάντια σε δημοκρατικές τομές, η απλή αναλογική είναι κορυφαίο παράδειγμα, περιμένουμε σαφή τοποθέτηση από τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου και ιδίως του ΚΙΝΑΛΛ για να συγκροτηθεί ξανά προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία αντί συμμετοχής στην προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προπέτασμα για να καλύψει την αντικοινωνική, ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Ιστορικά, η συντηρητική παράταξη ήταν ενάντια σε δημοκρατικές τομές με μία από τις κορυφαίες να είναι η απλή αναλογική, θύμισε ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στο θέμα του εκλογικού νόμου. «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής οδηγεί σε ποιοτική αναβάθμιση της ίδιας της Δημοκρατίας, γιατί θέλει μία κυβέρνηση να εδράζεται σε πραγματικούς συσχετισμούς, πλειοψηφικούς συσχετισμούς, αντί να είναι αποτέλεσμα ενός εκλογικού συστήματος … στη βάση προγραμματικής σύγκλισης … αυτά είναι ξένα προς την αντίληψη της ΝΔ», όπως είπε.

Είναι ενδιαφέρον κατά τον ίδιο να δει κανείς την στάση άλλων κομμάτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και ιδίως του ΚΙΝΑΛΛ. «Θα περίμενε κανείς σαφή τοποθέτηση, να μην υποθηκεύσει το ίδιο του το μέλλον. Γιατί ακόμη και με τους συσχετισμούς που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές, με βάση την απλή αναλογική δυνητικά θα μπορούσαμε να είχαμε μία άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από αυτήν που έχουμε σήμερα, την μονοκομματική της ΝΔ», όπως υπογράμμισε.

«Είναι μεγάλη η ευθύνη των άλλων δυνάμεων», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις «να τοποθετηθούν με ευθύτητα και να αναζητήσουμε όρους και προϋποθέσεις ώστε στις επόμενες εκλογές (που το πιο πιθανό είναι να γίνουν με απλή αναλογική) να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μία άλλη προοδευτική πλειοψηφία».

Σχολίασε εξάλλου και την ονοματολογία όσον αφορά τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την σύνδεσή της με μία πρόσδεση του ΚΙΝΑΛΛ στην πρόταση της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο, λέγοντας ότι «κάτω από φυσιολογικές πολιτικές συνθήκες, θα περίμενε κανείς η πλειοψηφία γύρω από το πρόσωπο ενός Προέδρου να αντιστοιχεί με ευρύτερες συναινέσεις για την ασκούμενη πολιτική. Εδώ, βλέπουμε τη ΝΔ να σκέφτεται να επιλέξει πρόσωπα ως προπέτασμα για να καλύψει μία επί της ουσίας αντικοινωνική, ακραία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική. Αυτή λοιπόν η συζήτηση έχει να κάνει με τις εντυπώσεις, πολύ λίγο επηρεάζει την λειτουργία του πολιτεύματος και σχεδόν καθόλου δεν αντιστοιχεί με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Είναι παιχνίδι εντυπώσεων».

Στην αρχή της συνέντευξης, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι τόσο το διάβημα του Ιράν προς την Ελλάδα για τις δηλώσεις Μητσοτάκη με τις οποίες παρείχε στήριξη στις ΗΠΑ για την εκτέλεση του Κασέμ Σολεϊμανί (του μοναδικού Ευρωπαίου ηγέτη που επικρότησε), όσο και η παραδοχή του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια ότι δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση από τις ΗΠΑ για παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά μετά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, γεγονότα που «η κυβέρνηση προσπάθησε να κουκουλώσει, δείχνουν με πόσο απροετοίμαστο βρέθηκε η ελληνική πλευρά σε αυτό το ταξίδι ... δείχνουν επιπλέον και τους μεγάλους κινδύνους μίας τέτοιας προσέγγισης, να εμπλακεί η χώρα μας σε αυτή την πολύ κρίσιμη, πολεμικού χαρακτήρα αντιπαράθεση». Φυσικά, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, το θέμα αυτό σχετίζεται και με το ζήτημα της συμφωνίας παράτασης της παραμονής των βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Άλλο μία συμμαχία που βασίζεται σε αμοιβαία οφέλη, προφανώς με το βάρος κάθε χώρας και τελείως διαφορετικό η χώρα μας να θεωρείται δεδομένη, να αποτελεί τελικά προσάρτημα των αμερικανικών κινήσεων και πρωτοβουλιών -και το τελευταίο διάστημα, διολισθαίνουμε συνεχώς προς το δεύτερο, φοβάμαι». Γι’ αυτό «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει σε αυτή την συγκυρία να “παγώσει” η συμφωνία. Δεν μπορεί να βρισκόμαστε σε κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών, να μην έχουμε παρέμβαση από τις ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας και ταυτόχρονα να τα παρέχουμε όλα», τόνισε ο ίδιος.

Τέλος, με αφορμή τόσο τις δηλώσεις Γεωργιάδη για τους πρόσφυγες που χάθηκαν στα νερά του Ιονίου όσο και τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε από την κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ η νέα αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «αυτή είναι η ατζέντα της ΝΔ με την οποία πολιτεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, επιχειρεί να την ενσωματώσει στην προσπάθεια να δείξει ότι εκφράζει έναν ευρύτερο χώρο, είναι δύσκολη ισορροπία. Αλλά αυτή είναι η πλευρά του κ. Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη, η πλευρά η ρατσιστική, η μισαλλόδοξη, αυτή που μας θυμίζει αντίστοιχες καταστάσεις συγγενών κομμάτων στην Ευρώπη, τον Σαλβίνι, τον Όρμπαν. Δεν είναι κάτι καινούργιο». Μάλιστα, προέβλεψε ότι «κάθε φορά που η ΝΔ θα θέλει να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από το περιεχόμενο της πολιτικής της, π.χ. στα εργασιακά, τόσο πιο έντονες θα βλέπουμε τέτοιες αναφορές».

Χαρακτήρισε «άψογη σκηνοθεσία» όλα όσα καλύφθηκαν ζωντανά από τα κανάλια στο Κουκάκι, αλλά «πέραν της εικονικής διάστασης του θέματος, πρέπει κανείς να ξέρει ότι τα διαθέσιμα μέσα της ΕΛΑΣ είναι συγκεκριμένα. Όταν διαθέτεις επί μήνες μία σειρά μονάδες, για να βρίσκονται απλώς και μόνο για τις εντυπώσεις στο χώρο των Εξαρχείων, σημαίνει ότι αφαιρείς δυνάμεις από τις άλλες περιοχές της Αθήνας … υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η εξυπηρέτηση της εικονικής πραγματικότητας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας αδυνατίζει την ουσιαστική παρουσία της αστυνομίας σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την πραγματική ασφάλεια των πολιτών, την πάταξη του πραγματικού εγκλήματος».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο