| Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

Ευρωβουλευτές GUE-NGL: Καθοριστική η στάση της ΕΕ στις εξελίξεις στο Ιράν


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ευρωβουλευτές GUE-NGL:  Καθοριστική η στάση της ΕΕ στις εξελίξεις στο Ιράν

Επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Josep Borell, υπογράφουν 20 ευρωβουλευτές από την ευρωομάδα της Αριστεράς, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της GUE-NGL Mick Wallace & Clare Daly, στην οποία εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις δολοφονίες του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani, του Abu Mahdi Al - Muhandis και άλλων στη Βαγδάτη από τις Η.Π.Α. και τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα επιφέρουν αυτές οι επιθετικές ενέργειες. Συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης & Πέτρος Κόκκαλης.


«Από το Πεντάγωνο, δήλωσαν ότι οι εκτελέσεις ήταν “αμυντικά χτυπήματα, που σκοπεύουν στην αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων από το Ιράν” - η δήλωση αυτή υπερβαίνει κάθε λογική, και οφείλετε να το παραδεχτείτε αυτό δημόσια», υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους, ζητώντας από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να εκφράσει την απερίφραστη αντίθεσή του στην παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ και την αυξανόμενη αμερικανική επιθετικότητα στην περιοχή.

Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν την δολοφονία των Qassem Soleimani & Abu Mahdi Al - Muhandis τρομοκρατική ενέργεια και τονίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαλέξει στρατόπεδο - αυτό της ειρήνης ή αυτό των παράνομων, ανήθικων βομβαρδισμών & του πολέμου - θεωρώντας πως η στάση της ΕΕ θα είναι καθοριστική αναφορικά με το «αν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης ή αν θα τεθεί υπό έλεγχο».

Οι ευρωβουλευτές κλείνουν την επιστολή τους δηλώνοντας πως διακυβεύεται ο θάνατος αμέτρητων αμάχων και ο βίαιος διωγμός αθώων από τα σπίτια τους και κάνουν έκκληση στον αρμόδιο Ύπατο Εκπρόσωπο για ανάληψη ισχυρής πρωτοβουλίας για το ζήτημα.

Την ίδια ώρα τεταμένο το κλίμα παραμένει μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης. Ήδη, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.Παράλληλα, συνεχίζονται οι διπλωματικές πιέσεις για την αποφυγή νέων επεισοδίων στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό νέα τραγωδία συγκλόνισε το Ιράν, καθώς τουλάχιστον 50 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στην πόλη Κέρμαν, την γενέτειρα του υποστρατήγου Κασέμ Σολειμανί, κατά τη διάρκεια της κηδείας του.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο