ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020

Γ. Ρώρος: Ο Δ. Πατρέων δεν έχει βάλει τάξη στις λαϊκές αγορές


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Ρώρος: Ο Δ. Πατρέων δεν έχει βάλει τάξη στις λαϊκές αγορές

Παρέμβαση έκανε η παράταξη «Ώρα Πατρών» για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στην πόλη κατηγορώντας την δημοτική αρχή ότι «δεν ασχολείται καν με το θέμα ή μόνο επιδερμικά, και μόνο προς άγραν ψήφων. Αυτό το λένε επίσης όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο των λαϊκών αγορών και έχουν απειλήσει ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη» σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης, Γιώργος Ρώρος μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7».


Δεν είναι μόνο το παραεμπόριο, που έχει στήσει τα πλοκάμια του στις λαϊκές αγορές της Πάτρας, «οι νόμιμοι και οι παράνομοι είναι 1 προς 4, αντιλαμβάνεστε αυτό τι συνέπειες έχει, όχι μόνο οικονομικές, αλλά και για τη δημόσια υγεία, διότι πωλούν προϊόντα διατροφής, που είναι ευαίσθητα, πέραν της ένδυσης, υπόδησης, που είναι αμφιβόλου ποιότητας. Επίσης, οι άδειες των νομίμων θα έπρεπε να συμπεριλάβουν κάποια συγκεκριμένα τετραγωνικά, οι λαϊκές αγορές έχουν εξαπλωθεί σε τριπλάσια και τετραπλάσια τετραγωνικά» επισήμανε.

Παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος νόμος 4497/2017 ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό και την αδειοδότηση και τη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών φαίνεται ότι δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη από τη δημοτική αρχή της Πάτρας, όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής της παράταξης «Ώρα Πατρών».

«Από το 2017 θα έπρεπε να είχαν εκπονηθεί σχεδιαγράμματα στον δρόμο με τους αριθμούς των αδειών όσων εμπορεύονται. Θα είχαν οριοθετηθεί οι έμποροι, θα είχαμε επισημάνει τους πάγκους κατά αριθμητική σειρά και έτσι οποιοσδήποτε θα παρεισφρήσει μέσα στη λαϊκή αγορά θα γινόταν πολύ εύκολα αντιληπτός από τους ελεγκτές… Η οριοθέτηση των λαϊκών αγορών, το στήσιμο των πάγκων, τα τετραγωνικά κατάληψης είναι στη δικαιοδοσία της δημοτικής αρχής. Από το 2017, που έχει ψηφιστεί ο νόμος Σταθάκη, η δημοτική αρχή της Πάτρας δεν έχει κάνει το παραμικρό για να βάλει σε τάξη τις λαϊκές αγορές» ξεκαθάρισε.

Μάλιστα ανέφερε ότι η πρόταση για στεγασμένη δημοτική αγορά στην Πάτρα έχει παραμείνει ακόμα στα λόγια, αφού έγινε μια προσπάθεια επί δημαρχίας Ανδρέα Καράβολα, έκτοτε όμως καμία δημοτική αρχή δεν εξέτασε αυτό το ζήτημα. Για αυτό το λόγο η παράταξη «Ώρα Πατρών» θα φέρει το θέμα προς συζήτηση σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να τοποθετηθεί ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης. «Θα συζητήσουμε για ακόμα μια φορά τα αυτονόητα, να τηρηθεί ο νόμος, αυτό, που έκαναν άλλες πόλεις και μάλιστα με κομπασμό λένε ότι έχουμε 120 μηχανικούς. Δεν θα μπορούσαν να αποσπάσουν 3 μηχανικούς και να κάνουν αυτή τη μελέτη προκειμένου να γίνονται αξιοπρεπώς οι λαϊκές αγορές και να βάλουμε τέλος στην ανομία, που μαστίζει τους νόμιμους εμπόρους, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται, διότι πληρώνουν το ΕΦΚΑ, τον Δήμο Πατρέων, κ.α. Ωστόσο, η απουσία, έως σήμερα, παρέμβασης καταδεικνύει ότι η δημοτική αρχή στερείται οράματος και συγκεκριμένου σχεδίου για την Πάτρα» δήλωσε.

Τέλος, στην ανακοίνωση της «Ώρας Πατρών» επισημαίνεται ότι «να θυμίσουμε την υπερβολική επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας των χριστουγεννιάτικων μπουναμάδων στην Τριών Ναυάρχων και την παρουσία άσχετων με το εορταστικό κλίμα επαγγελματιών και εμπορικών δραστηριοτήτων, την εικόνα της εμποροπανήγυρης κάτω από τον Άγιο Ανδρέα κατά τις ημέρες του εορτασμού του Πολιούχου, αλλά και την καθημερινή εικόνα των λαϊκών αγορών οι οποίες έχουν χάσει κάθε έννοια του σκοπού για τον οποίο καθιερώθηκαν. Το είδος των εμπορευμάτων, οι κάθε λογής δραστηριοποιούμενοι στον χώρο, αλλά και η απουσία επαρκών υποδομών καθιστούν τις λαϊκές αγορές βάρος στις γειτονιές που τις φιλοξενούν, με δικαιολογημένη πολλές φορές αγανάκτηση των περιοίκων».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο