ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020

ΧΑ – δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Παράλληλες ιστορίες φασιστικής βίας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

ΧΑ – δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Παράλληλες ιστορίες φασιστικής βίας

Από την δίκη των νεοναζιστών στους 16 μήνες χωρίς δικαίωση για τον Ζακ Κωστόπουλο. «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία της φασιστικής βίας» ζήτησε στο Εφετείο ο Κώστας Παπαδάκης, εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής· «Το αίτημα ατιμωρησίας οπλίζει τους φασίστες» επέμεινε ο Νίκος Κωστόπουλος, αδελφός του Ζαχαρία που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης από την δίκη της ΧΑ και η Γεωργία Ανάγνου από την συνέντευξη Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας για τον Ζακ Κωστόπουλο, για ιστορίες φασιστικής βίας. Στο Κόκκινο με την Τζούλυ Τσίγκα.


Γ. Ανδρουλιδάκης: Μια συγκλονιστική αγόρευση με στοχευμένες πολιτικές αιχμές από τον Κώστα Παπαδάκη

Με μια ιστορική αγόρευση, ο Κώστας Παπαδάκης, εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής στην δίκη της Χ.Α., εκπροσωπώντας τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, κονιορτοποίησε την αδιανόητη εισαγγελική πρόταση ζητώντας να τελειώσει εδώ η ατιμωρησία της φασιστικής βίας. Παρέθεσε το ιστορικό αθώωσης του φασισμού στην Ελλάδα επί 80 χρόνια, με την εμφάνιση της 1ης ναζιστικής οργάνωσης, της ΕΕΕ το 1930 κι αργότερα με τις δίκες ταγματασφαλιστών που δικαιώθηκαν. «Να μη γίνουν 90 τα χρόνια ατιμωρησίας της φασιστικής βίας στην Ελλάδα» είπε ο Κ. Παπαδάκης.
Αφιέρωσε την αγόρευσή του στον Χανς Λίττεν, συνήγορο πολιτικής αγωγής εναντίον του Χίτλερ στη δίκη για το πραξικόπημα της μπυραρίας, ο οποίος δεν πρόλαβε να δει τον ναζισμό να συντρίβεται και πέθανε το 1938 στο στρατόπεδο του Νταχάου, εξαιτίας της ανοχής που έδειξαν οι δικαστές σε εκείνη την πρώτη δίκη ναζιστών.

Επιτέθηκε στην πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, αποδομώντας όλη την αγόρευσή της με 24 σημεία. Έθεσε 11 ερωτήματα ως προς το τι ορίζει την εγκληματική οργάνωση, κατέρριψε τα επιχειρήματα της υπεράσπισης που στηρίζονται στην Συνθήκη του Παλέρμο και αναφέρθηκε στις πολλές επιθέσεις της Χ.Α. που έχουν φθάσει στα δικαστήρια και έχουν καταδικαστικές αποφάσεις. «Πότε σταματάει να είναι μεμονωμένη αυτή η δράση;» ρώτησε με νόημα και προς την Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, το δεύτερο εξάμηνο του 2012 όταν η Χ.Α. είχε πλέον μπει στην Βουλή τριπλασιάστηκαν οι επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου. «Η λεβεντιά των τραμπούκων νεοναζιστών όταν χάνεται η κρατική ανοχή, είναι όση της χελώνας έξω από το καβούκι της», είπε χαρακτηριστικά. Απάντησε, επίσης στην εσκεμμένη σύγχιση από την κ. Οικονόμου, της ηθικής αυτουργίας και της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. "Η εισαγγελική πρόταση μπερδεύει την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με την ηθική αυτουργία. Το δικαστήριο σας έχει εκατοντάδες περιστατικά στα χέρια του για να διαπιστώσει ότι μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο τρομοκρατικής δράσης", ανέφερε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Κ. Παπαδάκης, κατά τη δεύτερη μέρα της αγόρευσής του.

Ο Κ. Παπαδάκης προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών οι οποίοι αποχώρησαν, όταν χαρακτήρισε τον εορτασμό του Μελιγαλά απόπειρα επαναφοράς της ναζιστικής παράδοσης.   

Γ. Ανάγνου: Μετά από 16 μήνες κωλυσιεργίας ένα άστοχο βούλευμα

Ακριβώς 16 μήνες μετά την ημέρα ξυλοδαρμού του Ζακ Κωστόπουλου μέχρι θανάτου, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου για ό,τι έχει γίνει και κυρίως για ό,τι δεν έχει γίνει από ΕΛΑΣ και εισαγγελικές αρχές σχετικά με την υπόθεση. Όπως είπε η Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ήδη έχουν συγκεντρωθεί 101.146 υπογραφές σε όλο τον κόσμο με αίτημα την απονομή δικαιοσύνης για την δολοφονία του Ζακ και απευθύνονται στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Διευκρίνισε, δε, ότι η εκστρατεία συνεχίζεται, ενώ υπογράμμισε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας έχει αγνοήσει το αίτημα της Δ. Αμνηστίας για συνάντηση προκειμένου να τον ενημερώσουν για την υπόθεση και να του επιδώσουν τις υπογραφές. «Μια καθόλου συνήθης πρακτική», τόνισε η κ. Γαϊτάνου.

«Μερικές ζωές μάλλον δεν θεωρούνται το ίδιο άξιες να βιωθούν, δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο» είπε ο Νίκος Κωστόπουλος, αδελφός του Ζακ, παρουσία και των γονιών τους, αναφέροντας πως αν ο Ζακ ήταν ένας αρρενωπός τύπος με κοστούμι θα ζούσε σήμερα. Ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη για να σταματήσουν οι φασίστες να θεωρούν πως είναι υπεράνω του νόμου. «Το αίσθημα ατιμωρησίας οπλίζει χέρια και πόδια» είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την επίθεση που δέχθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 η δημοσιογράφος Αφροδίτη Φράγκου και από πάλι από τον κατηγορούμενο μεσίτη, στην οδό Γλάδστωνος. Ανάλογο μήνυμα έστειλε με την ομιλία της και η ίδια η Α. Φράγκου.

Εκ μέρους της πρωτοβουλίας Justice for Zak/Zackie o Τέλης Ράπτης, μίλησε για τη συγκάλυψη που επιχειρείται. «Δε θα το επιτρέψουμε, ο Ζαχαρίας μας λείπει κάθε μέρα, αν ήταν εδώ θα αγωνιζόταν για τα δικαιώματα όλων».

Η Άννυ Παπαρρούσου, από την ομάδα των δικηγόρων της οικογένειας Κωστόπουλου, αναφέρθηκε στο παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε 16 ολόκληρους μήνες μετά την δολοφονία του Ζακ, με κατηγορία για πρόκληση θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, όπως ζητάει η οικογένεια. «Οι κατηγορίες όπως αποτυπώνονται στο βούλευμα δεν είναι ορθές. Δεν υπάρχει ορθή αποτίμηση, κατά παράβαση των αρχών της νομολογίας. Δε ζητούμε εξαίρεση, ζητούμε να ασκηθεί η συνήθης πρακτική» είπε η Άννυ Παπαρρούσου. Κάλεσε, μάλιστα τις εισαγγελικές αρχές που έχουν την δυνατότητα να πλήξουν το βούλευμα, να το πράξουν.

Εκ μέρους του Forensic Architecture, ο Στέφανος Λεβίδης ξεκαθάρισε ότι το Ινστιτούτο έκανε δουλειά που έπρεπε να είχε κάνει η ΕΛΑΣ. «Δώσαμε στοιχεία στις αρχές που δεν έχουν καν αξιοποιηθεί».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο