Οι Μπουφόνοι στο Θέατρο Broadway

Η σκηνοθέτης Βίλη Σωτηροπούλου μιλά στο Κόκκινο

29 Ιανουαρίου 2014 16:55:21

ΟΙ ΜΠΟΥΦΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ OFF BROADWAY ΣΤΟ BROADWAY ME TO…. «ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΙΑΣ»
της Βίλης Σωτηροπούλου – Σάτιρα εφ΄όλης της ύλης


Η παράσταση που από το 2012 έχει γυρίσει σε θέατρα, μπαρ, δρόμους και φεστιβάλ, φέτος εμπλουτισμένη από την συγγραφέα της με νέα κείμενα , σταθμεύει στο Θέατρο Μπροντγουαίη για τα σαββατοκύριακα 18/1 εως 23/2 ( πλην του Σαββάτου 8/2)..

Κείμενο- σκηνοθεσία: Bίλη Σωτηροπούλου
Κοστούμια : Σπύρος Κωτσόπουλος, και ο θίασος
Παίζουν: Bαγγέλης Ανδρέου, Κατερίνα Γιωτάκη, Μαριάννα Ζώγε, Μίνα Λαμπροπούλου, Αλέξης Μαρτζούκος,, Βασίλης Σαμαριτάκης, Βίλη Σωτηροπούλου, Στέλλα Τροκάνα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105’ ( με διάλειμμα )
ΣΆΒΒΑΤΟ 9 μ.μ και ΚΥΡΙΑΚΗ 7.30 μ.μ
Τιμές εισιτηρίων : 15 γενικό, 10 φοιτητές, άνεργοι, ανω των 65.

Οι Μπουφόνοι μας έρχονται από το Μεσαίωνα. Ήταν δύσμορφοι και ανατρεπτικοί, έζησαν και έδρασαν παίζοντας τις αιχμηρές παραστάσεις τους στα χωριά αλλά και στις Αυλές, ενώπιον ευγενών και βασιλιάδων.. Όταν το παράκαναν με τη σάτιρα τους κινδύνευαν να βρεθούν αντιμέτωποι με τη βασιλική γκιλοτίνα..
Ανήκουν στα «κακά παιδιά» του θεάτρου που φύσει και θέσει δικαιούνταν να σατιρίζουν..

Σήμερα έρχονται να σατιρίσουν τα κακώς κείμενα της σύγχρονης ιστορίας της Ευρώπης και κυρίως της χώρας μας, από το 1821 εως σήμερα..

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ‘’ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΥΣΤΕΡΙΑΣ’’

Η μικρή Ελλάδα κάθεται και κλαίει γιατί δεν την παίζουνε οι φιλενάδες της.. Σήκω επάνω κλείσε τα μάτια κι αποχαιρέτησε ..το ευρώ..

Η μικρή Ελλάδα δίνει διαγώνισμα ευρωπαικής υστερίας.
Το ’21 το ’12, το ΄22, το ΄40, το ΄45 και βάλε αλλά και σήμερα, παντού και πάντα η μικρή Ελλάδα, ηρωϊκή, διχασμένη κι αγκαλιασμένη σφιχτά από τις προστάτιδες δυνάμεις, του φίλους της.. Την αγαπούν τόσο που την απαλλάσσουν από το καθάρισμα των «μαρμάρων» της.. Aιώνες τα καθαρίζουν.. Την νοιώθουν τοσο κοντά τους που δε διστάζουν να την κατακτήσουν και συγχρόνως να της «ζητήσουν» δάνειο μερικά δις.. Δανεικά κι αγύριστα.. Την ποθούν τόσο που τσακώνονται ποιος θα την κρατήσει για πάντα στην αγκαλιά του.. Κανείς δεν κάνει πίσω, είσαι παιδί μου πειρασμός, σεισμός, της τραγουδούν αλλά τελικά σαν πολιτισμένοι άνθρωποι, τα βρίσκουν στη μοιρασιά..

Αυτά και άλλα ανακαλύπτουν οι μπουφόνοι μαθητές που ζουν ένα μαθητικό δράμα.. Μελετούν τα παλιά ενώ οι προστάτες της μικρης Ελλάδας της δίνουν συμβουλές .. Τώρα κλαις ? Γιατί κλαις? Συ δεν είσαι που γέλαγες χθες? Κι όταν η δασκάλα της η κυρα Ευρώπη την μαλώνει «Ο διχασμός κυλάει στο αίμα σας, Ελλάδα!» η μικρή αντιμιλάει «Τον διχασμό μας τον κυλάτε στο αίμα μας κυρία! Για να μας προστατεύσετε καλύτερα..» Ευτυχώς έρχεται το διάλειμμα, οι τόνοι πέφτουν και οι μαθητές ξεκουράζονται με παιδικά τραγουδάκια. Ο κλήρος πέφτει στη Ελλάδα που΄ταν η αρχαιότερη…Μετά το διάλειμμα συνεχίζουν με Φυσική.. Οι σύγχρονοι επιστήμονες μελετούν μετ’ εμβριθείας το πείραμα του ψύλλου, το πείραμα του Νότου..

Kαι στην ευέλικτη ζώνη οι σέφ Τόνυ και Μπένυ δίνουν την εξαιρετική συνταγή τους ‘’ελλήνων γεύσεις’’..

Ακούστε: