Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στο Κόκκινο

24ωρο πρόγραμμα σήμερα στο Κόκκινο, γεμάτο μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι, με αφορμή τα 20 χρόνια από τότε που "έφυγε".

15 Ιουνίου 2014 11:43:39

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μάνου Χατζιδάκι. Μια από τις μεγάλες μουσικές ιδιοφυΐες της χώρας μας που αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σημαδεύοντας το παρελθόν και το μέλλον μας μέσα από τα μοναδικά μουσικά έργα του.

Σήμερα οι μουσικές δημιουργίες του Μάνου Χατζιδάκι θεωρούνται κλασικά έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σημαντικοί σταθμοί στη μεγάλη μουσική του πορεία
Συνεργάστηκε για 15 χρόνια με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, ντύνοντας μουσικά δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, αλλά και αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και κωμωδίες στη συνέχεια.

Εκτός από το θέατρο, και ο κινηματογράφος αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη μουσική του πορεία. Συνέθεσε αξέχαστες μελωδίες για σπουδαία έργα του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου. Αποκορύφωμα της ενασχόλησής του αυτής ήταν το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού που κέρδισε το 1960 για το τραγούδι "Τα παιδιά του Πειραιά" από την ταινία του Ζιλ Ντασέν "Ποτέ την Κυριακή" με ερμηνεύτρια τη Μελίνα Μερκούρη.

Από το 1966 μέχρι το 1972 μετακομίζει στις ΗΠΑ, όπου επηρεάζεται από την pop μουσική και αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την εξαιρετική συνεργασία του με το συγκρότημα New York Rock and Roll Ensemble στον δίσκο "Reflections".

Το 1975 γίνεται διευθυντής του "Τρίτου Προγάμματος" της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και έρχεται σε επαφή με νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς και δίνει μια άλλη πνοή στη δημόσια ραδιοφωνία. 

Το 1989 ιδρύει την "Ορχήστρα των Χρωμάτων" με σκοπό να φέρει το μέσο κοινό σε επαφή με τη μουσική μέσα από πρωτότυπα προγράμματα και ακούσματα, πραγματοποιώντας δεκάδες συναυλίες με μαέστρο τον ίδιο μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Στις 14 Ιουνίου του 1994 ο Μάνος Χατζιδάκις "φεύγει" από κοντά μας, αφήνοντας όμως, ζωντανό το έργο του που μας συντροφεύει ακόμη και σήμερα.

Συντονιστείτε στους 105,5 Στο Κόκκινο για ένα 24ωρο αφιέρωμα στις μουσικές δημιουργίες του αγαπημένου μουσικοσυνθέτη.