Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Άρον-άρον υπογραφή του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιχειρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να ακυρωθεί η δυνατότητα κατάθεσης αιτήματος για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 

05 Ιουλίου 2014 10:59:02

Εγκρίθηκε οριακά από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ. 

51 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 46 κατά. Όχι είπαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και Χρυσή Αυγή. Παρών από τον Νικήτα Κακλαμάνη.   

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή κατέθεσε πρόταση του κόμματός της για διεξαγωγή δημοψηφίσματος
Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας καθώς οι υπογραφές για το δημοψήφισμα ξεπερνούν τις 120 ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΔΕΗ είναι εθνική υπόθεση» το κεντρικό σύνθημα του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα από τη  ΓΕΝΟΠ και σωματεία εργαζομένων

Κυβερνητικό μπλακ – άουτ μπροστά στο ενδεχόμενο επίτευξης του μετώπου υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για το θέμα της ΔΕΗ

Εμμένει στη θέση του για σύγκληση της Ολομέλειας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Αρνείται κάθε διάλογο το Μαξίμου. Να ανοίξει η Ολομέλεια ζητούν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος και Μιχάλης Κασσής.

Αδειάζει τον Πρόεδρο της Βουλής το Μέγαρο Μαξίμου που αναφέρει πως "δεν έχει νόημα περαιτέρω συζήτηση καθώς οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί δεν αθροίζονται μεταξύ τους" σύμφωνα με τη κυβερνητική εκπρόσωπο.

Για άλλη μία φορά στοιχίζεται πίσω απο τη ΝΔ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο βουλευτές του κόμματος μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Κάσσης ζητούν να ανοίξει η Ολομέλεια.
 
Την άμεση σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής όπως ορίζει η κοινοβουλευτική πρακτική και η δημοκρατική ευαισθησία ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τη κυβέρνηση πως "αν έχει εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά της για την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ»,  ας τα θέση στην κρίση του λαού".

«Το πλατύ κοινωνικό μέτωπο που διαμόρφωσε η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για την σωτηρία της ΔΕΗ βρίσκει την αντανάκλαση του στο πολιτικό πεδίο» τόνισε στο Κόκκινο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Πρόσθεσε πώς «η απομονωμένη κυβέρνηση φοβάται την αναμέτρηση με την κοινωνία αλλά δεν εμπιστεύεται ακόμα και τους δικούς της βουλευτές».

Κατατέθηκε στη Βουλή και πρόταση 15 ανεξάρτητων βουλευτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πώληση της ΔΕΗ:

Την πρόταση υπογράφουν οι Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταβρής, Θόδωρος Παραστρατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος, Θοδώρα Τζάκρη.