Διαψεύδει ο Δημήτρης Βίτσας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι αντίθετο με το δημοψήφισμα

Δεν υπάρχει απόφαση ή τοποθέτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, όπως παρουσιάσθηκε σε δημοσιεύματα, διαβεβαιώνει ο Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας και Αντιπροέδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Δημήτρης Βίτσας. Πρόκειται μόνο για προσωπική άποψή του γ.γ. του Συμβουλίου.  

01 Ιουλίου 2015 19:08:09

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε: 

Επειδή στα ΜΜΕ διακινείται ευρέως η είδηση ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει τοποθετηθεί κατά του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, με το σκεπτικό ότι δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές, πρέπει να επισημάνουμε τα κάτωθι:
 
Δεν υπάρχει τέτοια ή παρόμοια τοποθέτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία να ελήφθη στο θεσμικό πλαίσιο του Οργανισμού ή από κάποιο αρμόδιο προς τούτο όργανο, όπως το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Άλλωστε, οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 26 Ιουνίου, πριν δηλαδή κηρυχθεί το δημοψήφισμα. Παρουσιάζεται ως απόφαση  δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjorn Jagland στο Associated Press. Ως εκ τούτου, δεν αντανακλά το συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά την προσωπική άποψη του κ. Jagland.
 
Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου καλύπτει όλους τους προβλεπόμενους από το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο όρους, αποτελώντας έκφραση της κυρίαρχης βούλησης του ελληνικού λαού.