Ειδομένη: Εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες στο βενζινάδικο

Σταυρούλα Πουλημένη-Σε έναν άτυπο καταυλισμό έχει μετατραπεί το γνωστό πλέον βενζινάδικο στο Πολύκαστρο όπου εγκλωβισμένοι παραμένουν για τρεις ακόμη και τέσσερις  μέρες χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.- Σταμάτησε τους διαδηλωτές η αστυνομία στην Ειδομένη 

06 Φεβρουαρίου 2016 20:22:10

 
Περισσότερα  από 80 λεωφορεία ήταν και σήμερα  Σάββατο σταθμευμένα στο βενζινάδικο της ΕΚΟ που βρίσκεται είκοσι χιλιόμετρα μακρυά από τον καταυλισμό της Ειδομένης. ΜΚΟ και  εθελοντές  έχουν στήσει σκηνές κάποιες θερμαινόμενες προκειμένου να μην κοιμούνται οι  περίπου 5.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στο σημείο στο δρόμο και στα λεωφορεία  και ειδικά τις μέρες αυτές που το κρύο είναι κάτι παραπάνω από τσουχτερό. 

 
Από ένα άτυπο σημείο στάθμευσης το σημείο αυτό έχει καθιερωθεί πλέον από την αστυνομία ως χώρος πολυήμερης παραμονής των προσφύγων πριν να εισέλθουν στον οργανωμένο καταυλισμό της Ειδομένης για να περάσουν τους ελέγχους και να μπουν σε μια νέα διαδικασία αναμονής τουλάχιστον όμως εκεί με τη δυνατότητα πρόσβασης στα βασικά.

 
Στο βενζινάδικο μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα χαρακτηριστικό είναι ότι στο χώρο βρίσκεται μόνο μία μόνο βρύση και τέσσερις τουαλέτες για χιλιάδες άτομα. Όσον αφορά το φαγητό όσοι πρόσφυγες διαθέτουν ακόμη χρήματα προμηθεύονται ό,τι μπορούν από το μίνι μάρκετ που υπάρχει στο βενζινάδικο. Σήμερα, όπως και άλλες μέρες, αλληλέγγυοι από το εξωτερικό έφεραν καζάνια με φαγητό και μια ουρά εκατοντάδων προσφύγων μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι δημιουργήθηκε σε δευτερόλεπτα για μια μερίδα.


 


Τα παιδιά παίζουν στις φωτιές που ανάβουν  για να ζεσταθουν με ξύλα που κόβουν από τα γύρω δένδρα και άλλα έχουν μετατρέψει σκοινιά σε αυτοσχέδιες κούνιες που κρεμούν από τις τέντες του βενζινάδικου. Ο κόσμος ξαπλώνει σε σλίπινγκ μπανγκ και κουβέρτες στο τσιμέντο χωρίς να γνωρίζει πότε θα τελειώσει το μαρτύριο της αναμονής πάνω στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ευζώνων δεδομένου πως και η διέλευση στα σύνορα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
 
Μπλόκαρε η αστυνομία την πορεία στην Ειδομένη
 
Σήμερα η αστυνομία απαγόρευσε την πραγματοποίηση της πορείας ενάντια στην Ευρώπη φρούριο που διοργάνωσε το “συντονιστικό ενάντια στον φράχτη του Έβρου” στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Η αστυνομία σταμάτησε τους διαδηλωτές τρία χιλιόμετρα μακριά από τον καταυλισμό και μια κλούβα ΜΑΤ έφραξε τον δρόμο με την αστυνομία να ανακοίνωνει στους διαδηλωτές  ότι απαγορεύεται να συνεχίσουν. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.


Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στον φράχτη που έχει στηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ  χωρίς να καταφέρουν να τον πλησιάσουν λόγω της απαγόρευσης που επιβλήθηκε και στη συνέχεια μετέφεραν μπουκάλια νερού για να δοθούν στους πρόσφυγες που περιμένουν στο βενζινάδικο ενώ παράλληλα μοίρασαν ενημερωτικό υλικό.