ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019

Ιδιωτικοποίηση του «Καρατάσιου» προαναγγέλλει ο ΥΠΕΘΑ, Ν. Παναγιωτόπουλος


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ιδιωτικοποίηση του «Καρατάσιου» προαναγγέλλει ο ΥΠΕΘΑ, Ν. Παναγιωτόπουλος

Ιάσων Μπάντιος - Την «πόρτα» για την ιδιωτικοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» στη δυτική Θεσσαλονίκη «άνοιξε» διάπλατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Έλενας Ράπτη, αναφορικά με την «διαχείριση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου», όπως η ίδια ανέφερε.


Πιο συγκεκριμένα ο ΥΠΕΘΑ σε γραπτή του απάντηση προς την κ. Ράπτη αναφέρει ότι «κατά την παρούσα φάση, η διαδικασία αξιοποίησης του υπολοίπου τμήματος του ακινήτου (πλην των 50 στρεμμάτων που προορίζονται για τον Α.Σ. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ») έχει περιέλθει κατά νόμο στην ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ένοπλων Δυνάμεων), η οποία έχει αποφασίσει ότι:

(1) Το εν λόγω ακίνητο θα αποτελεί αντικείμενο προβολής και προώθησης, σε κάθε ευκαιρία επαφών της, με επιχειρηματικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δοθεί πληροφοριακό υλικό σε συμμετέχοντες σε εκθέσεις - συνέδρια και έχει γίνει αποδέκτης έντονου ενδιαφέροντος από ποικίλους εκπροσώπους, όπως φορείς αξιοποίησης ακινήτων, developers, επενδυτικά σχήματα, και εταιρείες διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως κινηματογραφικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.

(2) Η έκταση του στρατοπέδου «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α`» είναι δυνητικά αξιοποιήσιμη, από ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της παροχής, στην τοπική κοινωνία, εκμεταλλεύσεων έντονου περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού θετικού αποτυπώματος.

(3) Το συγκεκριμένο πρώην στρατόπεδο αποτελεί ακίνητο υψηλής υπεραξίας, το οποίο χρήζει ολιστικής ανάπτυξης, με πολυμορφική ένταξη χρήσεων (όπως κατοικία, εργασία, εμπόριο, αναψυχή). Η οποιαδήποτε αξιοποίηση δύναται, λόγω του μεγέθους του ακινήτου, να συνδυάσει τον σεβασμό στο εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, τον χωρισμό σε ζώνες διαφόρων δραστηριοτήτων, με στοιχεία σύνθεσης ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού ύφους, που θα εξασφαλίζει την εναρμόνιση βιοκλιματικών, οικιστικών και εμπορικών δράσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων και αυτοτελών περιβαλλοντικών λειτουργιών, με σθεναρή αναφορά και προσανατολισμό στην ανθρώπινη κλίμακα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και με βάση την αρχή της αειφορίας».

Με βάση τα παραπάνω ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαγράφει την θεσμική και επίσημη διαβούλευση που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τον δήμο Παύλου Μελά, τους τοπικούς φορείς, τα τοπικά κινήματα και τους κατοίκους, με σκοπό τον σχεδιασμό για την απόδοση του χώρου στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, θέτει ως τετελεσμένη την παραχώρηση 50 στρεμμάτων της έκτασης στον Αθλητικό Σύλλογο «Μακεδονικός», ενώ θεωρεί «μονόδρομο» την εμπλοκή ιδιωτών στο πρώην στρατόπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο δια του υπουργείου Οικονομικών προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του Ταμείου Εθνικής Άμυνας για να διεκδικήσει την κυριότητα της έκτασης του πρώην στρατοπέδου, ενώ η απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Σημειώνεται επίσης ότι εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν την απόδοση του πρώην στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία, όπως ακριβώς συνέβη με τα πρώην στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Παναγιωτόπουλο τον περασμένο Ιούνιο το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) έστειλε επιστολή στον δήμο Παύλου Μελά με την οποία υπενθύμιζε ότι «του έχει ήδη παραχωρηθεί έκταση 332 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», της οποίας αναμένεται να δει δείγματα αξιοποίησης και η οποία γειτνιάζει με το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου Α`», καθώς και ότι «θα μπορούσε να συνεργαστεί, με τον δήμο, στην περίπτωση που αυτός θα συναινούσε στην αξιοποίηση του στρατοπέδου «Καραρτάσιου Α`», προς όφελος όλων των πλευρών (Δήμου και ΤΕΘΑ)».

Έτσι το ΤΕΘΑ αποκλείει το ενδεχόμενο κάθε συζήτησης με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, καθώς ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι «με δεδομένο ότι δεν υφίσταται παρόλα αυτά σχετικό αίτημα-πρόταση αξιοποίησης του δήμου Παύλου Μελά, το οποίο να δύναται να αποτελέσει μια αρχική βάση συζήτησης, για την από κοινού αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου Α`», δεν είναι δυνατή η ύπαρξη χρονοδιαγράμματος ενός ουσιαστικού διαλόγου με τον δήμο».

Έντονη αντίδραση της Κ. Νοτοπούλου

Να αλλάξει ρότα και να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον καλεί την κυβέρνηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όπως αναφέρει σε δήλωση της, «η απόδοση των πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, αποτέλεσε προμετωπίδα των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του γραφείου πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης»

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης σχέση με το Καρατάσιου η κ. Νοτοπούλου σημειώνει πως «αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις τις τοπικής κοινωνίας, αποτρέψαμε ιδιοτελείς διεκδικήσεις, με όραμα να αποτελέσει και αυτός ο χώρος πολύτιμο περιβαλλοντικό κεφάλαιο για την τοπική κοινωνία».

Σύμφωνα με την ίδια, «ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έρχεται σήμερα, με τη γνωστή πλέον πραξικοπηματική λογική του "επιτελικού" κράτους, να παρακάμψει τους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης, να αγνοήσει επιδεικτικά τους αγώνες και τις κατακτήσεις της τοπικής κοινωνίας, ανοίγοντας το δρόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα που απροκάλυπτα προωθεί.  Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η "αξιοποίηση" που ευαγγελίζεται υποκρύπτει επενδυτικά σχέδια, ξένα προς τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».

«Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Να συνταχθεί με την πολιτική που θέλει την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων, προς όφελος των πολιτών και όχι με όρους real estate» καταλήγει η κ. Νοτοπούλου.

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο