ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019

Σ.Σιμόπουλος: Εστίες εγκληματικότητας τα πρώην στρατόπεδα που αποδίδονται στους δήμους


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Σ.Σιμόπουλος: Εστίες εγκληματικότητας τα πρώην στρατόπεδα που αποδίδονται στους δήμους

Με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ προτίθεται η Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίσει το ζήτημα των πρώην στρατοπέδων τα οποία πολίτες ζητούν εδώ και χρόνια να αποδοθούν στους δήμους και να αποτελούν ελεύθερους δημόσιους χώρους.


Αυτό πρότεινε συγκεκριμένα ο βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος μιλώντας στη Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής τονίζοντας ότι σε περίπτωση που τα πρώην στρατόπεδα στη Θεσσαλονίκη αποδοθούν στους δήμους «θα γίνουν εστίες εγκληματικότητας»! Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ έχει προηγηθεί η απόδοση των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Κόδρα με αποφάσεις τις προηγούμενης κυβέρνησης στους αντίστοιχους δήμους και την στιγμή που διακυβεύεται το μέλλον του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος με ανάρτησή του στο Facebook δήλωσε ότι ο κ. Σιμόπουλος «Ξεκάθαρα είπε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι εάν τα πρώην στρατόπεδα αποδοθούν στους Δήμους θα γίνουν εστίες εγκληματικότητας και θα καταβληθούν άσκοπα δημόσιοι Πόροι. Πρότεινε μάλιστα τα στρατόπεδα να γίνουν αντικείμενο συμβάσεων ΣΔΙΤ. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία τον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Δεν θέλουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι πολίτες πουθενά. Και να αξιοποιείται ο ελεύθερος χώρος των πόλεων μόνο για το κέρδος και τους ιδιώτες. Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας που διεκδικούν δημόσιους χώρους. Άραγε η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα πάρει θέση;».

«Παντού βλέπουν «εγκληματικότητα», παντού ανακαλύπτουν «προβλήματα». Σπέρνουν τον φόβο και τον πανικό για να δικαιολογήσουν τις πιο αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, ξεπουλώντας την δημόσια περιουσία.

Μετά το Μετρό, ο κ. Σιμόπουλος, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα στρατόπεδα, προειδοποιώντας τους Θεσσαλονικείς, ότι η απόδοση τους στην τοπική κοινωνία, στους ίδιους, θα οδηγήσει στην δημιουργία εστιών εγκληματικότητας! Εκτός αν αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, οπότε θα εξασφαλίσει την ευταξία και την «κανονικότητα»…» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο διερωτώμενη παράλληλα αν πρόκειται για «προσωπική άποψη» ή συνιστά «λαγό προειλημμένων αποφάσεων».

«Σε κάθε περίπτωση ωμή παραδοχή του πως αντιλαμβάνονται στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την έννοια του «δημόσιου χώρου». Περιφρονούν την εδώ και δεκαετίες διατυπωμένη άποψη επιστημονικών φορέων και οργανισμών (ΟΡΘΕ, ΤΕΕ, ΑΠΘ) ότι τα πρώην στρατόπεδα πρέπει να αποδοθούν στην κοινωνία ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αφού αυτοί είναι από τους ελάχιστους εναπομείναντες αδόμητους χώρους του πολεοδομικού συγκροτήματος που μπορούν να βελτιώσουν την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο.

Τι κι αν η Θεσσαλονίκη εμφανίζει την μικρότερη αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο... Στη Νέα Δημοκρατία δεν πτοούνται. Φαίνεται να συγκινούνται μόνο από τσιμέντο, μπετόν και εργολάβους. Άλλοι κάνουν δενδροφυτεύσεις κι αυτοί ονειρεύονται malls.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε στην πόλη περίπου 600 στρέμματα με την απόδοση στην τοπική κοινωνία δύο εμβληματικών στρατοπέδων: του Παύλου Μελά στα δυτικά και του Κόδρα στα ανατολικά. Η παρούσα Κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει προς αυτήν την κατεύθυνση αν θέλει να βοηθήσει την πόλη» προσθέτει καλώντας την τοπική κοινωνία, τα θεσμικά όργανα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα κοινό αγώνα ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χώρου. «Απαιτούμε «ελεύθερο δημόσιο χώρο» για ποιότητα ζωής, βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία στις πόλεις μας» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Έλενας Ράπτη προανήγγειλε την «αξιοποίηση» του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» μέσω επενδυτικών σχημάτων και επιχειρηματικών φορέων προκαλώντας την αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και συλλόγων της περιοχής που δραστηριοποιούνται στο στρατόπεδο εδώ και πολλά χρόνια.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο