ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019

Τ. Πετρόπουλος: Θέλουν απροστάτευτο τον πολίτη στην πιο ευπαθή του στιγμή


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Τ. Πετρόπουλος: Θέλουν απροστάτευτο τον πολίτη στην πιο ευπαθή του στιγμή

Με όσα διαρρέουν από την ΝΔ για το ασφαλιστικό τώρα ανιχνεύουν αντιδράσεις, στο μυαλό τους είναι σύνταξη 700 για όσους δεν μπορούν να ζήσουν αλλιώς και το τέλος της μεταφοράς εισοδήματος του εργαζόμενου στο μέλλον, για την πιο ευπαθή περίοδο της ζωής του, προειδοποίησε ο τέως υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Το προνομιακό πεδίο σύγκρουσης με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι πάνω από όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος και η ΝΔ την κοινωνική ασφάλιση να την κάνει «περιττή δαπάνη» με ένα σχέδιο-απειλή για την κοινωνία, εάν δεν εμποδιστεί, όπως υπογράμμισε. «Τα μέτρα που περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο αναφέρονται λίγο-λίγο, για να ανιχνεύσει η ΝΔ τις αντιδράσεις της κοινωνίας, αλλά δεν είναι όλα … πρέπει να το προσέξουν οι πολίτες και κυρίως οι μαζικοί φορείς», όπως σημείωσε, με το μεγαλύτερο θέμα να είναι «η προσπάθεια διχοτόμησης των συνταξιούχων από την κυβέρνηση της ΝΔ … σε παλιούς και νέους, με τους τελευταίους να διοχετεύονται στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά».

Αυτή η μεθόδευση «δεν είναι μόνο κατάργηση της ισονομίας που επιβάλλει το Σύνταγμα, αλλά και της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης … υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, δεν θα βγαίνουν καν οι συντάξεις … την ώρα που επί ΣΥΡΙΖΑ το σύστημα εδραιώθηκε και άρχισε να υπάρχει δυνατότητα επαύξησης παροχών, ανακόπτεται βιαίως και με τρόπο που δημιουργεί συνθήκες μη επανόδου των δικαιωμάτων. Γι’ αυτό πρέπει από την αρχή να αποτραπεί μία τέτοια εξέλιξη».

Ανέφερε μάλιστα ότι «το κόστος μετάβασης σε αυτό το σύστημα που λένε είναι 55 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Ποιος θα το δώσει; … Οι ίδιοι είχαν τότε δεσμευτεί στους δανειστές και είναι στα μνημόνια, ότι δεν μπορούν να αυξήσουν δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό για την κοινωνική ασφάλιση. Πώς θα το κάνουν, δεν γίνεται… Κυρίως στην κύρια σύνταξη, δεν μπορούν να παρέμβουν με τρόπο που δεν θα συνοδεύεται από πλήρη αδυναμία καταβολής των ήδη υφιστάμενων συντάξεων. Ελπίζω οι φορείς, … να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν αυτά τα πράγματα … πρέπει να το κάνουν τα συνδικάτα, η ΓΣΕΕ είναι απρόθυμη όπως φαίνεται».

«Η κ. Ξαφά και ο κ. Σκυλακάκης (που είναι από την Δράση εντός της ΝΔ) τα έχουν κάνει λιανά … ανιχνεύουν προς το παρόν αντιδράσεις. Στο μυαλό τους είναι μία σύνταξη των 700 ευρώ γενικώς, να παίρνουν σύνταξη εκείνοι που δεν μπορούν να ζήσουν αλλιώς. Άρα, σταματάει η σύνταξη που ξέραμε, που δημιουργούσε ο καθένας ως απόμαχος της δουλειάς, μία μεταφορά εισοδήματος από το τώρα στο αύριο, στην πιο ευπαθή περίοδο της ζωής του», συνέχισε ο κ. Πετρόπουλος.

«Θεωρώ ότι δεν θα μπορέσουν να το κάνουν, γιατί οι συνέπειες είναι τρομακτικές για την κοινωνία, δεν νομίζω ότι η κοινωνία θα το επιτρέψει, ενώ ένα τέτοιο εγχείρημα έχει και πολλές αντισυνταγματικές πλευρές, δεν νομίζω ότι θα το επιτρέψουν τα διοικητικά δικαστήρια, το ΣτΕ, ο Άρειος Πάγος ιδίως που έχει πάγια θέση ότι η εισφορά που καταβάλλεται για τις συντάξεις είναι μέρος του μισθού που ο εργαζόμενος δεν λαμβάνει, προκειμένου να του δοθεί αργότερα με την μορφή της σύνταξης», κατέληξε.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο