ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019

Κάτι... λείπει για τις 120 δόσεις σε οφειλές δικηγόρων


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κάτι... λείπει για τις 120 δόσεις σε οφειλές δικηγόρων

Δεν έχουν «ανέβει» ακόμη στο σύστημα οι οφειλές της πλειοψηφίας των δικηγόρων για να μπούν στις 120 δόσεις, ενώ και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται πολλαπλασιάζει την ελάχιστη δόση με τρόπο απαγορευτικό, κατά συνέπεια χρειάζεται τόσο παράταση προθεσμίας όσο και ενοποίηση του ποσού, είπε το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ Ανδρέας Κουτσόλαμπρος Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Υπάρχει ένα ζήτημα κυρίως με τα παλιά ταμεία του ΕΤΑΑ (δικηγόρους κυρίως, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, υγειονομικούς) για την ρύθμιση των 120 δόσεων με βάση τον 4611/2019, που έχει προθεσμία την 30η Σεπτεμβρίου 2019, καθώς η πλειοψηφία των δικηγόρων δεν «βλέπουν» τις οφειλές τους στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, σημείωσε ο κ. Κουτσόλαμπρος.

Έτσι, με απόφαση της Συντονιστικής των Δικηγορικών Συλλόγων (αντίστοιχη άλλων όπως ο Εμπορικός Σύλλογος) ζητείται παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να προλάβουν να «ανέβουν» στην πλατφόρμα οι οφειλές για να προχωρήσουν οι υπόχρεοι στην ρύθμιση, όπως είπε ο ίδιος. Αυτό είναι αναγκαίο και επειδή η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει και επανυπολογισμό χρέους για όσους το επιθυμούν, με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο κ. Κουτσόλαμπρος σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες ατέλειες που επιβάλλουν τουλάχιστον να υπάρχει η δυνατότητα σε όλους τους ασφαλισμένους να ολοκληρώνουν την ρύθμιση εάν και όταν «ανέβει» το χρέος τους στην πλατφόρμα, ώστε να έχουν την πραγματική εικόνα της οφειλής.

Ειδικά για τους δικηγόρους, όπως τόνισε, οι οφειλές ανεβαίνουν ξεχωριστά ανά παλαιό ταμείο, μία του ταμείου νομικών, μία του ταμείου προνοίας, μία του επικουρικής δικηγόρων, ενώ μπορεί να υπάρχει πιθανώς και τέταρτη εάν υπάρχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ. Έτσι, κάποιος πρέπει να κάνει τέσσερις ρυθμίσεις και η συνολική δόση αντί του ελάχιστου των 50 ευρώ θα φτάσει στα 200 ευρώ (4Χ50) μηνιαίως.

Συνυπολογίζοντας και την υποχρέωση καταβολής των ελάχιστων εισφορών (περίπου 300 ευρώ μηνιαίως μαζί με τα αναδρομικά του ΕΤΕΑΕΠ), υπάρχει ένα ποσό 500 ευρώ για πληρωμή κάθε μήνα. Για τον λόγο αυτό, αυτά τα τέσσερα πενηντάρικα πρέπει να ενοποιηθούν, να κάνει μία καταβολή ο ασφαλισμένος κάθε μήνα, να πληρώνει 50 ευρώ.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο