ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019

Μ. Παϊσίδου: Καταστροφικό το σενάριο απόσπασης των αρχαιοτήτων του Μετρό στη Βενιζέλου


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Μ. Παϊσίδου: Καταστροφικό το σενάριο απόσπασης των αρχαιοτήτων του Μετρό στη Βενιζέλου

Την μεγάλη σημασία να διατηρηθούν κατά χώρα τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης επεσήμανε η καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Μελίνα Παϊσίδου σημειώνοντας πως τα αρχαία σώζονται σε μεγάλη έκταση σε μία κατάσταση άθικτη, διασώζουν ένα τμήμα της πολεοδομίας της Θεσσαλονίκης και θα είναι καταστροφικό αν αποσπαστούν.


Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» η καθηγήτρια σημείωσε ότι στη Βενιζέλου «διασώζεται όλο το πολεοδομικό προφίλ της πόλης, τα καταστήματα δεξιά και αριστερά, διατηρείται μία πλατεία που παραπέμπει στην πολεοδομική οργάνωση της Κωνσταντινούπολης».

«Κάτι που έχει μία ιδιαίτερα διαχρονική αξία είναι ότι η πόλη έχει μια συνέχεια, η πόλη πατάει πάνω στην πόλη και η ίδια χρήση που υπήρχε τότε, το βυζαντινό σταυροδρόμι με τον εμπορικό χαρακτήρα με πολλά αργυροχρυσοχοΐα παραπέμπει στη χρήση τη σημερινή» πρόσθεσε.

Η καθηγήτρια εξήγησε ότι απόσπαση, μεταφορά και επανατοποθέτηση προκρίνεται ως μέθοδος σε περιπτώσεις περιχαρακωμένου αρχαιολογικού ευρήματος. «Στην περίπτωση της Βενιζέλου έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο πολεοδομικό κομμάτι, είναι τεράστια η έκταση και υπάρχουν σαθρά υλικά. Στις περιπτώσεις αυτές η απόσπαση ενέχει μεγάλο ρίσκο να χαθούν πράγματα και η στρωματογραφία δεν μπορεί να επανασυσταθεί και στην περίπτωση επανατοποθέτησης- που υπάρχουν αμφιβολίες αν θα γίνει- δε θα έχει την αυθεντικότητα και τη μορφή που έχει αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε συγκεκριμένα.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού δήλωσε ότι «δεν ενημερώθηκε σωστά». «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορούμε έτσι αβασάνιστα να φτάσουμε σε τέτοια μια τέτοια ανατροπή αυτού που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή χωρίς κόστος χρονικό, οικονομικό εκτός από το πολιτισμικό. Ας μου επιτραπεί να πω ότι βιάστηκε, θα έπρεπε να περιμένει μια πιο πλήρη ενημέρωση. Για αυτό το λόγο οι ανακοινώσεις είναι και άκυρες και άκαιρες» συμπλήρωσε.

Η κ. Παϊσίδου τόνισε ακόμη ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια τέτοια εξέλιξη, «πρέπει να προστατεύσουμε δύο πράγματα, την ομαλή συνέχιση του έργου και επίσης την αποπεράτωση της κατασκευής του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου, θα υποστηρίξουμε τον συνδυασμό και αρχαία και μετρό και την in situ παραμονή. Μέχρι στιγμή η πόλη μας είναι γνωστή ως Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, καιρός είναι να γίνει γνωστή και για την πολεοδομία της. Το εύρημα αυτό μας ήρθε ως δώρο». Ως μέλος της νεοσύστατης κίνησης πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς προανήγγειλε δικαστικές προσφυγές σε περίπτωση που χρειαστεί.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο