ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019

Υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων γαλάζιοι φορείς με πρωτοβουλία Τζιτζικώστα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων γαλάζιοι φορείς με πρωτοβουλία Τζιτζικώστα

Σταυρούλα Πουλημένη- Ένα «σόου» από κοινού έδωσαν φορείς της πόλης που εν πολλοίς πρόσκεινται στη ΝΔ, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, προκειμένου να «αποδείξουν» ότι η πρόταση του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ για απόσπαση των αρχαιοτήτων του μετρό στο σταθμό της Βενιζέλου και καθυστέρηση του έργου μέχρι το 2023 μπορεί να έχει κάποια λογική.


Πρόκειται μάλιστα για τους ίδιους φορείς που τα προηγούμενα χρόνια ουκ ολίγες φορές είχαν διαμαρτυρηθεί για τις καθυστερήσεις του έργου και την ταλαιπωρία που υφίστανται πολίτες και επιχειρήσεις. Σήμερα και χωρίς να εκφράζουν κάποια τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη που να αντικρούει αρχαιολόγους αλλά και το ίδιο το ΚΑΣ σχετικά με την απόφαση διατήρησης των αρχαιοτήτων in situ, βάζουν σε νέα ταλαιπωρία τόσο την πόλη όσο και τις αρχαιότητες για χάριν του εργολάβου που μάλλον θα είναι ο μόνος που θα οφεληθεί από μία τέτοια εξέλιξη.

Έτσι, με κοινή δήλωση που δημοσίευσαν το απόγευμα της Τρίτης, οι παραγωγικοί φορείς της πόλης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνουν ομόφωνα ότι «η ενδεδειγμένη, ταχύτερη και οικονομικότερη λύση για την ολοκλήρωση του έργου και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου είναι να ακολουθηθεί η μέθοδος της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησής τους, όπως έγινε και στο γειτονικό σταθμό της Αγίας Σοφίας».


Ταυτόχρονα ζητούν από τη νέα διοίκηση της «Αττικό Μετρό ΑΕ» να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη όλων των φορέων προκειμένου να παρουσιάσει ένα σαφές, δεσμευτικό και οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και λειτουργίας του μετρό. Ζητούν επίσης να συσταθεί άμεσα η προβλεπόμενη από το νόμο Επιτροπή Παρακολούθησης της πορείας των εργασιών του μετρό, που θα συνεδριάζει ανά τρίμηνο και θα ενημερώνει για την πορεία υλοποίησης του έργου.

«Δηλώνουμε ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα επιτρέψει άλλες καθυστερήσεις και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση, τόσο στο έργο, όσο και στη λειτουργία της πόλης» καταλήγουν.

Ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δήλωσε ότι «δεν θα ανεχτούμε καμία νέα παράταση στην ταλαιπωρία που εδώ και χρόνια υφίστανται οι συμπολίτες μας, οι επιχειρηματίες και οι επισκέπτες της πόλης από τα προβλήματα που δημιουργεί η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον αστικό ιστό, όχι μόνο στις οδικές αρτηρίες αλλά και στις ίδιες τις γειτονιές και τα πεζοδρόμια της πόλης μας» τονίζοντας ότι η Περιφέρεια «δεν θα ανεχτεί άλλα παιχνίδια και σκοπιμότητες σε βάρος του κόσμου». Την ίδια στιγμή απέφυγε να σχολιάσει τόσο τη νέα παράταση που θα λάβει το έργο αλλά και τα παιχνίδια που παίχτηκαν με τεράστιο χρηματικό κόστος μεχρι το 2016 που το έργο ήταν ουσιαστικά σταματημένο.

Αντίθετα δήλωσε την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού σημειώνοντας πως «μίλησε ξεκάθαρα αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την βέλτιστη λύση για το ζήτημα της Βενιζέλου και του Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία είναι η απόσπαση, η ολοκλήρωση του σταθμού και η επανατοποθέτηση».

Τέλος, έκανε λόγο για σκοπιμότητες εις βάρος της Θεσσαλονίκης που διχάζουν τους πολίτες βάζοντας στο στόχαστρο τον τέως δήμαρχο Γ. Μπουτάρη και την «Κίνηση πολιτών για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς» που έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για να μην αποσπαστούν τα αρχαία.

Ο δήμαρχος της πόλης Κ. Ζέρβας, αφού το πρωί σε συνέντευξή του στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης μίλησε με υποτιμητικά λόγια για όσους έχουν αντιδράσει στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντάς τους «επαγγελματίες της αντίδρασης», επανέφερε την άποψή του περί απόσπασης, άποψη που όμως έχει ήδη απορριφθεί από το ΚΑΣ. 

Άφησε μάλιστα ξανά αιχμές εναντίον του Γ. Μπουτάρη δηλώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να έχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας».

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα οι αρχαιότητες της Βενιζέλου δεν διέφεραν σε τίποτα από αυτές της Αγίας Σοφίας όπου προκρίθηκε η λύση της απόσπασης και της επανατοποθέτησης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν είχε επιλεγεί η ίδια λύση για τη Βενιζέλου τότε «θα λέγαμε ότι το 2021- 22 θα είχαμε Μετρό από άκρη εις άκρη στην πόλη μας».

Επανέλαβε ακόμη τη θέση του ότι για τη λύση της διατήρησης των αρχαιοτήτων κατά χώρα «δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα, καμία κοστολόγηση και δεν υπάρχει καμία εντολή στον ανάδοχο να το κατασκευάσει. Αυτή η λύση και δεν έχει δοκιμαστεί και δεν περπατάει».

Την ίδια στάση απέναντι στον τέως δήμαρχο κράτησε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου δηλώνοντας ότι «δεν γίνεται να ακούμε ό,τι αγαπάει και χαίρεται ο καθένας».

Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι φορείς, πλην του ΕΚΘ, δηλώνοντας λιγότερο ή περισσότερο ειδικοί στο θέμα των αρχαιοτήτων τάχθηκαν υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησής τους ζητώντας από τη κυβέρνηση να λάβει μέτρα υπέρ των πληγέντων επιχειρήσεων.

Ο Χάρης Κυπριανίδης, γενικός γραμματέας του ΕΚΘ, χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση για το θέμα ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε παραπληροφόρηση για το έργο με χρονοδιαγράμματα που δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθούν καταλήγοντας ότι «θα πρέπει να συσταθεί η προβλεπόμενη από το νόμο Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΠΕΔΚΜ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

 Φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο