ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019

Αλ. Τσίπρας: Δώρο στον νέο εθνικό εργολάβο η απόφαση Μητσοτάκη για το μετρό


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αλ. Τσίπρας: Δώρο στον νέο εθνικό εργολάβο η απόφαση Μητσοτάκη για το μετρό

Συναντήσεις με φορείς της Θεσσαλονίκης είχε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην πόλη για την 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με την Κίνηση Πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην οποία συμμετέχει και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Αναφερόμενος στην κινητοποίηση των πολιτών σε σχέση με τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια προσπάθεια να ξαναγίνει το Μετρό της Θεσσαλονίκης ανέκδοτο. «Μετά από πάρα πολλά χρόνια δυστυχώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα των καθυστερήσεων, των υπέρογκων αποζημιώσεων στους εργολάβους και της βάναυσης αδιαφορίας απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, και άρα στην ταυτότητα της πόλης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την πορεία των εργασιών ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «τα τελευταία τρία χρόνια καταφέραμε να τρέξουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης τρεισήμισι φορές πιο γρήγορα απ’ ότι τα δέκα προηγούμενα χρόνια. Αρχές του 2016 ήμασταν στο 30% του έργου, έχουμε φτάσει στο 75%. Ήδη έχει κατασκευαστεί στο σύνολο της η γραμμή του Μετρό και  ο σχεδιασμός μας ήταν τέλη του 2020, σε ένα χρόνο από τώρα περίπου το Μετρό να αποδοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχει έτοιμη η μελέτη που αφορά την ανάδειξη των αρχαιοτήτων».

Αναφορικά δε με τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Βενιζέλου ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «εγώ έχω επισκεφθεί άλλωστε τον χώρο και πραγματικά πρόκειται για μοναδικά ευρήματα καθώς είναι ατόφια η παλιά ρωμαϊκή Εγνατία Οδός για 80 περίπου μέτρα. Ένας πολιτιστικός θησαυρός, ο οποίος τώρα βάναυσα κακοποιείται αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό, το χειρότερο είναι ότι από το ψευτοδίλημμα «ή αρχαία ή μετρό» εμείς καταφέραμε να προχωρήσουμε στη λύση «και αρχαία και μετρό» και τώρα δυστυχώς περνάμε στο «ούτε αρχαία ούτε μετρό», διότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δυστυχώς αντί για τέλη του 2020 θα έχουν την ευκαιρία, και αν λέω εγώ, να δουν το Μετρό να λειτουργεί την άνοιξη του 2023».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε  ότι «δεν πρόκειται για γκάφα, ούτε για προχειρότητα, ούτε για ερασιτεχνισμό, αλλά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ωραίο δώρο στον νέο εθνικό εργολάβο, ο οποίος από αυτή την καθυστέρηση στην πλάτη των πολιτών της Θεσσαλονίκης θα κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, ίσως περισσότερα από όσα θα διεκδικούσε αν τον αφήναμε και δεν τον σταματούσαμε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αυξήσει στα διόδια στην Αττική Οδό».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα, θέλω να μιλάω έξω από τα δόντια. Δυστυχώς επιστρέψαμε στην «κανονικότητα» της διαπλοκής και των αποζημιώσεων στους εργολάβους, στην πλάτη όμως των αναγκών των πολιτών της Θεσσαλονίκης που επιτέλους μετά από τόσα χρόνια δικαιούνται το Μετρό, και βεβαίως εις βάρος της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς της πόλης» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι ταλαιπωρημένη με την ιστορία του μετρό, ξέρω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί, ξέρω ότι δεν έχω πια κανένα θεσμικό ρόλο για να διεκδικήσω πράγματα, αλλά ξέρω επίσης ότι ο πολιτισμός στη Θεσσαλονίκη είναι νούμερο ένα περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορώ να ανεχθώ να το πετάξουν στα σκουπίδια».

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την διάθεση του να ενημερωθεί σχετικά με την κίνηση πολιτών που είναι επικεφαλής για την διατήρηση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου αλλά ξεκαθάρισε και στον ίδιο πως δεν είναι πολιτικό το ζήτημα. «Πρέπει όλοι μαζί που πιστεύουμε σε αυτή την ιστορία, είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΝΔ, είτε ΚΚΕ, είτε οτιδήποτε πρέπει να παλέψουμε ώστε να διατηρηθούν in situ τα αρχαία» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Εκτίμησε επίσης ότι το θέμα επαναφέρουν πολιτευτές της Θεσσαλονίκης για προσωπικό τους συμφέρον. «Αυτή την στιγμή όλη η ιστορία ξεκίνησε από μια πολιτική εκμετάλλευση από διάφορους πολιτικούς μικροπαράγοντες στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Συνάντηση με τον Κ. Ζέρβα και παραγωγικούς φορείς

Στο πλαίσιο των επαφών του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επίσης την πρώτη του συνάντηση με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.  Ο κ. Τσίπρας δήλωσε απευθυνόμενος στον κ. Ζέρβα πως ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει πείραμα σε σχέση με την απλή αναλογική και την διοίκηση συνεργασίας που έχει συγκροτηθεί, ενώ του ευχήθηκε να συνεχίσει το σημαντικό έργο του προκατόχου του.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας πραγματοποίησε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας. Ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού κατά την έναρξη της εν λόγω σύσκεψης στο πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης. Όπως είπε απευθυνόμενος στους φορείς, «παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες της ΝΔ το γραφείο συνεχίζει και λειτουργεί». Αναφέρθηκε επίσης στη συχνή του παρουσία στην πόλη αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής.

Στις επαφές του Αλ. Τσίπρα με τους φορείς της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν βουλευτές από τη Θεσσαλονίκη αλλά και αρμόδιοι τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πιο συγκεκριμένα παρόντες και παρούσες ήταν οι: Ευ. Τσακαλώτος, Αλ. Χαρίτσης, Ν. Παππάς, Έ. Αχτσιόγλου, Δ. Αυγέρη, Κ. Νοτοπούλου, Σ. Φάμελλος, Γ. Αμανατίδης, Αλ. Τριανταφυλλίδης, Γ. Τσίπρας, Μ. Καλογήρου. Επίσης στη συνάντηση με την Κίνηση Πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος, καθώς και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης.

ΙΜ
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο