ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019

Αρ. Μπαλτάς: Το σχέδιο της απόσπασης των αρχαιοτήτων θα ωφελήσει μόνο κάποιους εργολάβους


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αρ. Μπαλτάς: Το σχέδιο της απόσπασης των αρχαιοτήτων θα ωφελήσει μόνο κάποιους εργολάβους

Το ερώτημα ποιον συμφέρει η διαδικασία ανατροπής του σχεδίου για διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώρα στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό έθεσε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς για να απαντήσει: «μόνο κάποιους εργολάβους που θα λάβουν μεγάλες αποζημιώσεις αν η συμβατική υποχρέωση σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρηθεί, όπως και αυτούς που θα αρχίσουν να γκρεμίζουν αυτό που έχει ήδη φτιαχτεί στο σταθμό Βενιζέλου για να διατηρηθούν οι αρχαιότητες εκεί».


Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» με τον Απόστολο Λυκεσά ο Α. Μπαλτάς σημείωσε πως η αντίληψη που υπήρχε ήταν «και αρχαία και μετρό» που ήταν «βασικό και για το μετρό που θα προχωρούσε ταχύτερα και μέσω αυτής της λύσης θα υπήρχε μια καινοτομία μηχανικού. Δηλαδή να παραμείνουν τα αρχαία στη θέση που βρίσκονταν, φτιάχναμε ένα πλαίσιο συνομιλούντων αρχαιοτήτων σε εκείνο το σημείο της Θεσσαλονίκης με την προοπτική που είχε σχεδιάσει ο κ. Μπουτάρης να γίνει ένα κέντρο παγκόσμιας ακτινοβολίας σε σχέση με την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ιστορικότητά της». «Είναι καταπληκτικό πως μετά τόσα χρόνια ξανάρχεται αυτή η λύση (σ.σ. της απόσπασης) που ήταν εκτός θέματος. Το μόνο ερώτημα που απομένει είναι γιατί;».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αρχαία που βρέθηκαν είναι τεράστιας σημασίας και άρα έπρεπε από την πλευρά των μηχανικών να βρεθεί μία λύση για να φτιαχτεί ο σταθμός χωρίς να πειραχτούν.

«Πως θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι βρίσκεται πιθανόν σε μια άλλη χώρα και δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχει μία ιδιαιτερότητα;» διερωτήθηκε ακόμη επισημαίνονταςς πως «αν δεν είχαμε την αρχαιολογική υπηρεσία που έχουμε με το πάθος για την ανάπτυξη των αρχαίων θα είχαμε την Ακρόπολη ως ξενοδοχείο».«Ζούμε σε μία χώρα τέτοια που πρέπει να συνδυάσουμε την αρχαιολογία και την ανάπτυξη, να συνδυάσουμε ότι έχουμε και καλούς αρχαιολόγους και μηχανικούς και με αυτή τη βάση να προχωράμε. Μην επανερχόμαστε σε μια άποψη μιας ομάδας εργολάβων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γίνουν όλα μπετόν στη βάση μιας απολύτως τρελής αντίληψης για την ανάπτυξη».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο