ΕΡΓΑΣΙΑ | Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Ν. Μηταράκης Στο Κόκκινο για νέες επικουρικές, 120 δόσεις, ΛΕΠΕΤΕ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ο Ν. Μηταράκης Στο Κόκκινο για νέες επικουρικές, 120 δόσεις, ΛΕΠΕΤΕ

Μόνο για νεοασφαλιζόμενους από 1/1/2021 θα ισχύσει υποχρεωτικά η μετατροπή των επικουρικών σε ατομικούς επενδυτικούς λογαριασμούς, σε ήδη ασφαλισμένους θα δοθούν φορολογικά κίνητρα ένταξης σε υφιστάμενα επαγγελματικά Ταμεία και άλλους συλλογικούς φορείς, είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Σχολιάζοντας τους κινδύνους από χρεοκοπίες ή κρίσεις, εκτίμησε ότι σε ένα εργασιακό βίο 40 ετών μπορεί οι ετήσιες αποδόσεις να μην είναι 7% όπως σε παλαιότερες δεκαετίες, αλλά δεν θα είναι και στο 1,3% όπως σήμερα. Δεν θα υπάρξει παρέμβαση στην υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ρύθμιση για τις 120 δόσεις προς Ταμεία.


«Έχουμε μιλήσει ήδη πριν τις εκλογές για την ανάγκη να έχουμε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με αρχιτεκτονική τριών πυλώνων (σ.τ.σ.: κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη, ιδιωτική ασφάλιση), με κύρια σύνταξη που παραμένει κρατική, διανεμητική και αναδιανεμητική και επικουρική με διαφορετικό προφίλ κινδύνων από την κύρια», είπε ο κ. Μηταράκης. «Σήμερα η επικουρική ουσιαστικά δεν διαφέρει από την κύρια. Στηρίζεται στο κράτος, στην ίδια αναδιανεμητική λογική, που είναι θετική και γι’ αυτό θα διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό».

Θύμισε ότι «στα χρόνια της κρίσης οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε μειώσεις συντάξεων, γιατί ο κύριος πυλώνας αντιμετωπίζει δύο βασικούς κινδύνους, τον δημοσιονομικό (που είναι ιστορικά δεδομένο ότι σε βάθος 50-60 ετών κάποια στιγμή θα επανέλθει) και τον δημογραφικό (τα επόμενα 50 χρόνια δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει θετική δημογραφική τάση). Θέλουμε λοιπόν η επικουρική να αποκτήσει διαφορετικό προφίλ, να έχει αποδόσεις που δεν στηρίζονται στο δημογραφικό και το δημοσιονομικό».

Αναφέρθηκε επίσης στα μεγέθη του ΕΦΚΑ, λέγοντας ότι «φέτος θα είναι ελλειμματική η κύρια σύνταξη, γιατί ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ δεν είχε υπολογίσει τις συντάξεις χηρείας … και τις επιστροφές εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών … βλέπουμε κάθε χρόνο σημαντικές μειώσεις στα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών».
Για την σχεδιαζόμενη μετατροπή των επικουρικών σε επενδυτικούς λογαριασμούς με «καλάθι» επενδυτικών προϊόντων και την αναγκαιότητά της, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «έρχεται να καλύψει δύο ανάγκες»:

Απόδοση της επικουρικής: «Με τον νόμο Κατρούγκαλου δεν είναι πια ακριβώς αναδιανεμητική, έχει μπει σε διαδικασία “νοητής κεφαλαιοποίησης”… με ατομικούς λογαριασμούς, από το 2014 και το 2015 … Έχει αλλάξει η νοοτροπία, αλλά η απόδοση που προβλέπει το σύστημα είναι 1,2%. Αυτό, μακροπρόθεσμα, είναι μία πάρα πολύ χαμηλή απόδοση για ένα συνταξιοδοτικό σύστημα», σημείωσε, αναφέροντας ότι «η ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ έχει πετύχει 3,58% τα τελευταία 17 χρόνια … θα έδινε επικουρικές συντάξεις 35% μεγαλύτερες».

Εγγύηση της επικουρικής: «Οι συνταξιούχοι ένιωσαν από το 2010 ότι η εγγύηση του κράτους έχει ηθική διάσταση, αλλά όταν τα ταμεία είναι άδεια είναι δαπάνη που περικόπτεται. Θέλουμε λοιπόν να αλλάξουμε το προφίλ της επικουρικής ώστε να μην έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την κύρια».

Όσον αφορά την εφαρμογή των όσων προωθεί η κυβέρνηση, στην επικουρική ασφάλιση ο κ. Μηταράκης είπε ότι «ο ατομικός λογαριασμός που έχουν οι ασφαλισμένοι ήδη με τον νόμο Κατρούγκαλου, αντί να είναι στα χαρτιά γίνεται πραγματικός και τα κονδύλια είναι πλέον στο όνομα κάθε ασφαλισμένου και απομακρυσμένα από το κράτος».

Για τους κινδύνους που ενέχει η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα τόσο για τα κονδύλια κάθε ασφαλισμένου όσο και του Δημοσίου που θα κληθεί να καλύψει «τρύπες» από ασφαλιστικές που μπορεί να καταρρεύσουν όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, ο ίδιος υποστήριξε ότι «τα ασφαλιστικά συστήματα πάντα ενέχουν κινδύνους … η νέα επικουρική θα δίνει δυνατότητα επιλογών και σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου … ιστορικά τα επενδυτικά στο ασφαλιστικό αποδίδαν 6%-7%, η άποψη των περισσότερων ακαδημαϊκών είναι ότι στο νέο περιβάλλον μακροπρόθεσμα θα είναι 4%-5%».

Σε άλλο σημείο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο λογαριασμός του ασφαλισμένου «γενικότερα, θα είναι “κλειστός” για προϊόντα υψηλού κινδύνου. Θα υπάρχουν τρεις στρατηγικές χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου, αλλά το “υψηλό ρίσκο” δεν θα είναι παράγωγα, αναδυόμενες αγορές, χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας, κτλ., αλλά πιο πολύ μετοχικά εσωτερικού».

«Από 1η Ιανουαρίου 2021, όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι της επικουρικής θα είναι στο δημόσιο ΕΤΕΑΕΠ και ταυτόχρονα στην ΑΕΔΑΚ του ΕΤΕΑΕΠ και του ΙΚΑ, που θα διαχειρίζεται με χαμηλό κίνδυνο τον ατομικό λογαριασμό», είπε ο κ. Μηταράκης, διευκρινίζοντας για τον βαθμό ρίσκου ότι ο ασφαλισμένος «όσο δεν κάνει επιλογή -δεν είναι υποχρεωμένος- θα είναι αυτόματα στον χαμηλό κίνδυνο».

Η ένταξη στο καινούργιο σύστημα για τους νεοασφαλιζόμενους από 1η Ιανουαρίου 2021 «θα είναι υποχρεωτική για όλους όσοι σήμερα υποχρεούνται να έχουν επικουρική ασφάλιση. Είναι σημείο συζήτησης το κατά πόσο αυτή η βάση πρέπει να διευρυνθεί και σε κατηγορίες που σήμερα δεν έχουν επικουρική».

«Οι παλιοί ασφαλισμένοι», διευκρίνισε εξάλλου νωρίτερα, «έχει αποφασιστεί ότι δεν θα μπουν στο νέο σύστημα … δεν θέλουμε να αυξήσουμε το κόστος μετάβασης για να είναι απόλυτα διαχειρίσιμο» και «θα δοθεί δυνατότητα, αυξάνοντας τα φορολογικά κίνητρα του τρίτου πυλώνα να μπουν εθελοντικά σε επαγγελματικά ταμεία ή άλλες συλλογικές» δομές.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε επίσης σε φαινόμενα όπως αυτό της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ στο παρελθόν, λέγοντας ότι τότε οι ρυθμιστικές αρχές ήταν πολύ λιγότερο παρεμβατικές από ό,τι σήμερα, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος ήταν μεταξύ αυτών που «την πάτησαν», καθώς είχε ασφαλιστικό πρόγραμμα εκεί και έχασε χρήματα.

Στους ατομικούς λογαριασμούς της επικουρικής που σχεδιάζονται, διευκρίνισε, «τα χρήματα δεν θα είναι σε ασφαλιστικό προϊόν, αλλά σε ατομικούς επενδυτικούς λογαριασμούς» και ανεξάρτητα από την υπόλοιπη διαχείριση μίας εταιρείας και σε θεματοφύλακα, άρα η ασφάλεια θεωρείται δεδομένη απέναντι σε δόλο ή απάτη, αν και ο επενδυτικός κίνδυνος υπάρχει, οι αυξομειώσεις της αγοράς.

Για την περίπτωση που προκύψει μείζον πρόβλημα σε κάποια ιδιωτική εταιρεία, «το θέμα της αντασφάλισης το κοιτάμε, με τρόπο όμως που να μην επιβαρύνει την απόδοση των λογαριασμών», όπως διευκρίνισε.

Κατά τον ίδιο, δεν πρέπει να προβληματίζει η σημερινή απειλή μίας διεθνούς ύφεσης, καθώς σε έναν συνταξιοδοτικό βίο 40 ετών για έναν εργαζόμενο «μακροπρόθεσμα τα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι η απόδοση δεν θα είναι στο 7% που ήταν προ δεκαετιών, αλλά δεν θα είναι και στο 1,3%».  

Εξάλλου, αναφερόμενος στην υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη και αναμένεται είτε μία προσέγγιση των δύο πλευρών είτε δικαστική απόφαση που θα διευθετήσει το πρόβλημα.

Τέλος, για την ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά Ταμεία σε ως 120 δόσεις, ο ίδιος ανέφερε ότι στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ρύθμιση θα προβλέπει ότι θα μπορεί να κατατεθεί απλώς η αίτηση ως 30 Σεπτεμβρίου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο