ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019

Αλ. Τσίπρας: Σας καλώ ως συνοδοιπόρους στη νέα σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αλ. Τσίπρας: Σας καλώ ως συνοδοιπόρους στη νέα σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες

«Σήμερα έρχομαι στην εκλογική μου περιφέρεια. Η Αχαΐα είναι δημοκρατικό κάστρο στους αγώνες του λαού μας. Ξεκινώ σήμερα από εδώ μια μακρά πορεία που έχει το χαρακτηριστικό της άμεσης επικοινωνίας με την κοινωνία. Δεν θέλω να λέω πολλά λόγια, αλλά να ακούσω και να κουβεντιάσω με τον κόσμο», δήλωσε από την Άκρατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.


Ρεπορτάζ: Βίκυ Δρακούλη

Από την Αχαΐα ξεκίνησε την πανελλαδική του περιοδεία στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου με σύνθημα «πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου» ο Αλέξης Τσίπρας με πρώτη στάση την Ακράτα. Εκεί συνομίλησε με κατοίκους, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία τονίζοντάς τους ότι θέλουμε «να συστηχίσουμε τον κόσμο, που μας στήριξε. Δεν θέλω να με προσφωνείτε ως τον πολιτικό, που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια, αλλά θέλω σήμερα να μπορέσω να βάλω ένα λιθαράκι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να κυβερνηθεί ο τόπος με δικαιοσύνη» και πρόσθεσε ότι «θέλω να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τον τόπο και ξεκινάμε πορεία συνομιλίας για να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της κοινωνίας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις 100 μέρες της κυβέρνησης ΝΔ και ότι σιγά σιγά αρχίζουν να διαψεύδονται οι προσδοκίες, που είχε δημιουργήσει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία σημειώνοντας ότι έστησαν ένα νέο κράτος της Δεξιάς και ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν για αυτό σύντομα κατέλαβαν θέσεις κλειδιά.

«Οι υποσχέσεις ανάπτυξης για 4% πετάχτηκαν στο κάλαθο των αχρήστων. Διαπίστωσαν ότι για το προσφυγικό δεν ευθυνόταν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η γεωπολιτική κρίση και ο Ερντογάν. Η επόμενη ημέρα θα έρθει πιο γρήγορα από όσο κάποιοι φαντάζονται, καθώς ο ελληνικός λαός κάποια στιγμή θα καταλάβει. Όσοι ψήφισαν ΝΔ θα καταλάβουν την διαφορά. Άλλο τα συμφέροντα των πολλών και άλλα των λίγων» με τους παρευρισκόμενους να τον χειροκροτούν. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι θέλει να εγκαινιάσει «τη νέα σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες και να σας καλέσω ως συνοδοιπόρους σε αυτή την πορεία. Η κομματική ένταξη στις μέρες δεν είναι δημοφιλής. Θέλουμε ένα κόμμα νέας εποχής που θα λειτουργεί συμμετοχικά και να μας τροφοδοτεί με γνώση και εφόδια. Είναι η πιο δύσκολη για εμένα προσπάθεια να δημιουργήσουμε κόμμα μαζικό και δημοκρατικό, όπου ο κόσμος να λέει την γνώμη του και να μετρήσει».

Πολλά ήταν τα θέματα, που έθεσαν στον Αλέξη Τσίπρα οι πολίτες, όπως για τον ΧΥΤΑ Αιγειάλειας, για την δημόσια υγεία, για τον απόδημο ελληνισμό, για τα εργασιακά, για τον Κλεισθένη, κ.α. Σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν εξάντλησε την τετραετία και επέλεξε να προσέλθει στις κάλπες τον Ιούλιο απάντησε ότι στα δύσκολα είχε πάντα την στήριξη του ελληνικού λαού και όταν καταγράφηκε η εκλογική διαφορά στις ευρωεκλογές του Μαΐου «δεν μπορούσα ούτε μια μέρα να μείνω χωρίς να απευθυνθώ στον ελληνικό λαό» παρά τις προτροπές των συμβούλων του να μην πάει σε εκλογές, διότι η οικονομία είχε αρχίσει να δείχνει θετικά δείγματα.

«Μπορεί να έχω πρόσκαιρο πολιτικό κόστος αλλά κάποια στιγμή θα δικαιωθεί η επιλογή μου και θέλουμε τις επόμενες εκλογές να τις κερδίσουμε και να ξενακυβερνήσουνε για πολλά χρόνια. Χάσαμε λοιπόν στις εκλογές, αλλά κερδίσαμε σε επίπεδο αξιοπιστίας» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια επισκέφθηκε την έκθεση πριμαρόλια στο Αίγιο, όπου ξεναγήθηκε από τους υπευθύνους της και ενημερώθηκε για την ιστορία του εμπορίου της σταφίδας.

Στη συνέχεια μετέβη στο κέντρο του Αιγίου, όπου περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους και μίλησε με καταστηματάρχες και μετά μετεπβη στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες και αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της δημοκρατικής παράταξης.

«Από αύριο ξεκινάει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο καθένας και καθεμιά μέσα σε δύο λεπτά θα εγγράφεται μέλος, θα αποκτά το δικαίωμα στη γνώση, στο συντονισμό και κυρίως στη συμμετοχή και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν θέλουμε να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες, θέλουμε να αποφασίζουμε μαζί με τον κόσμο που μας στηρίζει, να κάνουμε τα σωστά, και τούτο διότι  θέλουμε να ενωθούμε σε ένα κοινό στόχο σε ένα κοινό όραμα, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο και στήριξη των πιο αδύναμων, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά για μία Ελλάδα με προοπτική, για μία Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προόδου».

Επίσης έκανε αναφορά στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παραδεχόμενος οτι υπήρξαν λάθη και αστοχίες. «Πιστεύω ότι ακόμα και αυτοί που δεν μας ψήφισαν, αναγνωρίζουν ότι αυτά δεν έγιναν από πρόθεση, αλλά σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, η οποία επανήλθε σε τροχιά κανονικότητας με πολλά δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, με έναν καθαρό διάδρομο στις αγορές και τώρα μας λένε ότι αυτές οι κατακτήσεις είναι κατακτήσεις των τελευταίων τριών μηνών, όμως είναι δύσκολες κατακτήσεις πολλών ετών».

Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ θυμίζοντας ότι το μοντέλο που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση ήταν το μοντέλο της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, «ρουσφέτια σε λίγους και ισχυρούς και μία πολιτική αδιαφορίας για τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και δυστυχώς αυτό το μοντέλο βλέπω με λύπη να ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση» και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να βρίσκεται μέσα στην κοινωνία, «να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων, να αναδεικνύουμε αιτήματα και διεκδικήσεις».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις με την γείτονος χώρα είπε ότι είμαστε σε κρίσιμο σημείο αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στην Συρία με την επίθεση του Ερντογάν σε άμαχο πληθυσμό, στους Κούρδους, «που έδωσαν το αίμα τους για να προστατευθούμε από τον ISIS και τώρα βλέπουμε την διεθνή κοινότητα να μην αντιδρά, ενώ παράλληλα βλέπουμε τις παραβιάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, αλλά τις κυρώσεις που εμείς πετύχαμε στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου να τις βάζουν κάτω από το συρτάρι και να μη μιλάει κανείς».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην  συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «πήγαμε σε μία συμφωνία που αναβαθμίζει το κύρος της πατρίδας μας και φέρνει πίσω τα σύμβολα στην Ελλάδα, γιατί εκεί ανήκουν».

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο