| Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019

Δ. Παπαδημούλης: Γνωρίζει η ΕΚΤ για την αναμόρφωση της πολιτικής χρεώσεων στις τράπεζες;


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δ. Παπαδημούλης: Γνωρίζει η ΕΚΤ για την αναμόρφωση της πολιτικής χρεώσεων στις τράπεζες;

Eρώτηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με θέμα τις επικείμενες αυξήσεις στις προμήθειες των τραπεζών στην Ελλάδα, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.


«Οι νέες αυξήσεις αναμένεται να εφαρμοστούν από τέλος Οκτωβρίου και να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους, με στόχο την αντιστάθμιση των απωλειών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τα έσοδα τόκων, αλλά και την κάλυψη των εξόδων έκδοσης καρτών και κωδικών PIN», επισημαίνει στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την ΕΚΤ αν «έχει λάβει γνώση της αναμόρφωσης της πολιτικής χρεώσεων των ελληνικών τραπεζών και πώς την εκτιμά, σε σχέση με τα ισχύοντα στα λοιπά κράτη-μέλη», καθώς και αν «σκοπεύει να προτείνει μέτρα περιορισμού της επιβάρυνσης των καταναλωτών, αλλά και ενθάρρυνσης των συναλλαγών μέσω εναλλακτικών δικτύων, με άλλα μέσα». Τέλος, ρωτάει «σε ποιο ύψος υπολογίζει το ενδεχόμενο κόστος επιβάρυνσης των κατόχων καρτών των ελληνικών τραπεζών από την επιβολή της νέας πολιτικής».

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής οι τράπεζες σχεδιάζουν μεγάλες αυξήσεις σε συναλλαγές που πραγματοποιούν καθημερινά  οι πολίτες. Οι νέες προμήθειες προβλέπουν τη χρέωση ακόμη και της αλλαγής του PIN των καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών. Προβλέπεται όμως και η έναρξη χρεώσεων σε υπηρεσίες που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν, όπως η επανέκδοση ή ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση PIN σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας ξέχασε το αρχικό ή ακόμη και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ΑΤΜ. Ειδικότερα, η ερώτηση του υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός Ευρωζώνης θα χρεώνεται με 0,20 λεπτά του ευρώ, ενώ η ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός Ευρωζώνης με 0,30 λεπτά  ευρώ. Η επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του με 3 ευρώ. Προβλέπεται ακόμα εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης με 6 ευρώ με ισχύ και εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς / μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης με 6 ευρώ. Οι χρεώσεις θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

 Σχολιάζοντας η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου τις επικείμενες αυξήσεις τόνισε στην ΕΡΤ πως η τιμολογιακή πολιτική όλων των τραπεζών είναι «να μας χρεώνουν και τον αέρα που αναπνέουμε"  και χαρακτήρισε τις χρεώσεις "αδικαιολόγητες και άδικες». Σημείωσε πως οι χρεώσεις είναι καταχρηστικές και σημείωσε ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ εξετάζει τις τιμολογιακές χρεώσεις με σκοπό την προστασία των καταναλωτών.

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο