| Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019

«Αυξημένες οι απώλειες επί των κερδών στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Αυξημένες οι απώλειες επί των κερδών στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα»

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια της Αρμόδιου Επιτρόπου της για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρών &Μεσαίων Επιχειρήσεων, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τη μεταβολή της τιμολογιακής πολιτικής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατήσεων Booking.com.


 Υπενθυμίζεται ότι ο Δημ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει στην ερώτησή του ότι η πλατφόρμα προέβη στην εν λόγω ενέργεια “εν μέσω τουριστικής περιόδου” προκαλώντας αντιδράσεις “στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπου ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καταγγέλλουν αυξημένες απώλειες επί των κερδών τους”, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επεσήμανε ότι πλέον η πλατφόρμα προβαίνει στην κράτηση προμήθειας επί της τιμής των  καταλυμάτων με ΦΠΑ και όχι επί της καθαρής τιμής.

“Από τη 12η Ιουλίου 2020 και εφεξής, οι πάροχοι τέτοιων επιγραμμικών  υπηρεσιών διαμεσολάβησης θα υποχρεούνται, μεταξύ άλλων, να παρέχουν στις επιχειρήσεις εύλογη και αναλογική προθεσμία προειδοποίησης τουλάχιστον 15 ημερών πριν από την έναρξη ισχύος αλλαγών στους όρους και τις προϋποθέσεις τους”, απαντά η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι “θα πρέπει να παρέχονται αναλογικά μεγαλύτερες προθεσμίες προειδοποίησης όταν οι αλλαγές επιβάλλουν στις επιχειρήσεις να προβούν σε εμπορικές προσαρμογές, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι αλλαγές με αναδρομική ισχύ”. Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη σχετικά με τις εν εξελίξει έρευνες για τις πρακτικές της Booking, η αρμόδια Επίτροπος αναφέρει ότι “θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον τομέα και να επαναξιολογήσει την κατάσταση του ανταγωνισμού σε εύθετο χρόνο”, ενώ “οι αρχές παραμένουν σε επαφή μεταξύ τους ως προς τις εξελίξεις στον τομέα”. Υπενθυμίζεται ότι η Booking.com ελέγχεται από τις ιταλικές αρχές για μη καταβολή ΦΠΑ τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ από ενοικιάσεις τουριστικών κατοικιών που ταξινομούνται μέσω των ιστότοπών της, κατά το διάστημα 2013-2018. Παράλληλα, σύμφωνα με την Κομισιόν “αρκετές εθνικές αρχές ανταγωνισμού θέσπισαν το 2015 μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης από την Booking.com ρητρών ισοδυναμίας τιμών”, και “ορισμένα από τα μέτρα αυτά είχαν εφαρμογή σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας”.

Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το αν η Κομισιόν διαθέτει στοιχεία για την επιρροή των ενδιάμεσων πλατφορμών και tour operators στην οικονομία του τουρισμού ανά τα κράτη μέλη, η Επίτροπος Μπιενκόφσκα παραδέχεται πως “δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της Eurostat”, αναφέροντας ότι “με βάση στοιχεία του 2018, το 19 % των ιδιωτών χρησιμοποίησε ιστότοπο ή εφαρμογή για να βρει κατάλυμα από άλλον ιδιώτη στην ΕΕ”, και συμπληρώνοντας πως “σύμφωνα με άλλες πηγές, το 2016 οι διαδικτυακοί δίαυλοι κρατήσεων κατέλαβαν το 49 % όλων των ταξιδιωτικών κρατήσεων στην Ευρώπη”.

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο