ΥΓΕΙΑ | Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

Όταν η Δεξιά επανακτά την ιδεολογική ηγεμονία στον τομέα των εξαρτήσεων


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Όταν η Δεξιά επανακτά την ιδεολογική ηγεμονία στον τομέα των εξαρτήσεων

Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης - Αυταρχισμός, πραξικόπημα, αντισυνταγματικότητα, κυβερνητικός έλεγχος, άγνοια, έλλειψη διαλόγου, τοποθέτηση ημετέρων, συκοφαντία, αδικία, σκανδαλολογία, συνωμοσιολογία, παραλογισμός και επιβολή είναι κάποιες από τις έννοιες που περιγράφουν και συνοδεύουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο στο ΚΕΘΕΑ και θέτει τη Διοίκησή του υπό κομματική κηδεμονία.


Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση ολοκληρώνει την προσπάθειά της να αποτρέψει την εκλογή ως προέδρου στο ΔΣ του Οργανισμού, της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, αλλά και να επανακτήσει την ιδεολογική ηγεμονία στον τομέα των εξαρτήσεων, όπως άλλωστε παραδέχθηκαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας. 

 Αντιστροφή της λογικής

 Τις προσχηματικές αιτιολογήσεις του υπουργού υγείας για την ΠΝΠ που καταλύει το αυτοδιοίκητο στο ΚΕΘΕΑ στηλιτεύουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο, τονίζοντας ότι επιχειρείται η αντιστροφή της λογικής. Ο υπουργός Υγείας αναφέρουν χρησιμοποιεί ένα πόρισμα που προήλθε από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου του ΚΕΘΕΑ για προβλήματα στη λειτουργία μιας από τις 100 σχεδόν μονάδες του Οργανισμού, το οποίο του παραδόθηκε την προηγούμενη μέρα από τον ίδιο τον Οργανισμό, για να αιτιολογήσει, εκ των υστέρων, την κατάλυση του τρόπου διοίκησης που επέβαλε ενάμιση μήνα πριν. 

 

Επιχειρώντας να αντιστρέψει τη λογική, προβάλει ως σκάνδαλο την αποκάλυψη, τη δύναμη δηλαδή όπως τονίζει το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων και τις διαδικασίες ενός αυτοδιοικούμενου Οργανισμού να αποκαλύπτει ο ίδιος τις πληγές του. Η κυβέρνηση μεταχειρίζεται ως σανίδα σωτηρίας τη δύναμη του Οργανισμού για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να αποπροσανατολίσει από την καθολική αντίδραση που προκάλεσε η υπαγωγή του σε κομματική κηδεμονία. 

 

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τις τελευταίες μέρες μαίνεται ένας επικοινωνιακός πόλεμος με άνισα μέσα ενάντια στο ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να δικαιολογηθεί εκ των υστέρων μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πραγματοποιήθηκε για να αποτραπεί η εκλογή νέας διοίκησης από τη Γενική του Συνέλευση.

 

Το διορισμένο ΔΣ θέλει μόνο στοιχεία για να δικαιολογήσει την ΠΝΠ

 

«Όλα βρίσκονται στον αέρα, αποφάσεις δεν μπορούν να παρθούν, οι εξουσιοδοτήσεις για πληρωμές λήγουν μεθαύριο Παρασκευή. Από Δευτέρα, όπως φαίνεται δε θα πληρωθεί κανείς, ούτε οι προμηθευτές. Άμεσα δημιουργείται θέμα και σε όσους κάνουν ήδη θεραπεία», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, Δημήτρης Κολοκάθης.

 

Ο κ. Καλοκάθης κατηγόρησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ότι «δε διοικεί, δεν ασχολείται σε τίποτα με την τρέχουσα λειτουργία του οργανισμού. Δεν ενδιαφέρεται να μάθει για τις μονάδες. Στόχος του είναι να μαζέψει οτιδήποτε στοιχείο μπορεί για να δικαιολογήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου». 

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων, η κυβέρνηση μη θέλοντας την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου πρόεδρο του οργανισμού, επιχειρεί την αποδόμηση του ΚΕΘΕΑ με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που διόρισε να ζητά το αρχείο του οργανισμού με στόχο να μαζέψει ότι στοιχεία υπάρχουν προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ΠΝΠ, ενόψει μάλιστα και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

«Ψάχνουν οτιδήποτε μπορεί να δικαιολογήσει την ΠΝΠ εκ των υστέρων, διαρρηγνύοντας τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων και των ανθρώπων που προσπαθούν να απεξαρτηθούν τόνισε, σημειώνοντας ότι για αυτό το λόγο, τα επίτιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εργαζόμενοι, μέλη της κοινότητας και γονείς συγκροτούν επιτροπή για την υποστήριξη των αρχών και της λειτουργίας του οργανισμού.

 

Γεράσιμος Νοταράς: Απόλυτος παραλογισμός η ΠΝΠ

 

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΕΘΕΑ αποτελεί η περιγραφή που έκανε ο επίτιμος πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ κ Γεράσιμος Νοταράς ο οποίος τόνισε ότι στα 31 χρόνια που είχε την τιμή να είναι στην οικογένεια του ΚΕΘΕΑ και στα 83 του χρόνια νόμιζε ότι τα είχε δει όλα, αλλά όπως είπε δεν είχε δει τον απόλυτο παραλογισμό με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να ανατρέπει τον ακρογωνιαίο λίθο ενός οργανισμού με μία πορεία 40 χρόνων και με πειστήρια της αποτελεσματικότητας του. 

 

Ο κύριος Νοταράς τόνισε ότι όταν η κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογικό τρόπο η ΠΝΠ, τότε ομολόγησε την αλήθεια ότι δεν είναι της αρεσκείας της η κυρία Δημητρίου, παραβλέποντας το γεγονός ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί σειρά ετών ήταν δίπλα στο έργο του ΚΕΘΕΑ, πρωτοστατώντας για την οργάνωση ενημερωτικών παρεμβάσεων σε εισαγγελείς και δικαστικούς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. 

 

Να μην κυρωθεί η ΠΝΠ και να σταματήσει η απαξίωση του έργου του ΚΕΘΕΑ

 

Εργαζόμενοι, μέλη του ΔΣ, γονείς και μέλη του προγράμματος, ζητούν να μην κυρωθεί αύριο από τη Βουλή η ΠΝΠ με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και να σταματήσει η απαράδεκτη απαξίωση συνολικά του έργου του ΚΕΘΕΑ.

 

Τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από Πανεπιστήμια και αυτοδιοικητικούς οργανισμούς όπως και από την Ένωση Περιφερειών αναδεικνύουν την καθολική αποδοχή του έργου του ΚΕΘΕΑ επισημαίνουν οι εργαζόμενοι και τα μέλη του Κέντρου αναμένοντας από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου έχουν προσφύγει, να τα συμπεριλάβει στην κρίση του προκειμένου να δικαιωθεί το αίτημά τους. 

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο