| Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019

«Χρειαζόμαστε αξιόπιστα και δημόσια δεδομένα για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Χρειαζόμαστε αξιόπιστα και δημόσια δεδομένα για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε»

Η Ελλάδα ως προς την ποιότητα του αέρα της, βρίσκεται σε μία από τις χειρότερες θέσεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, στο περιβάλλον και στο κλίμα είναι εξαιρετικά επιβλαβείς δήλωσε, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκπρόσωπος της κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, στο 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Ναυτιλίας –« Προς μια Μεσογειακή Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών».


 «Χρειαζόμαστε αξιόπιστα και δημόσια δεδομένα για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Αφενός για την επιστημονική χρήση παρατήρηση και ανάλυση, αφετέρου για την υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών. Έχω κάνει αίτημα προς το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις προδιαγραφές ενός αυτοματοποιημένου δικτύου παρακολούθησης και ενημέρωσης πολιτών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε επιβαρυμένες περιοχές όπως ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος», ανέφερε ακόμα. 

Ο Πέτρος Κόκκαλης, αναφέρθηκε στις επιβλαβείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα και σημείωσε ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς θεματικούς πυλώνες του European Green Deal που επεξεργάζεται η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις πολιτικές που επεξεργάζεται μέχρι στιγμής η ΕΕ, βάσει του Clean Air Policy Package του 2013, μέχρι το 2030 οι στόχοι είναι να αποφευχθούν 58.000 πρόωροι θάνατοι, να προστατευτούν 123 000 km2 οικοσυστημάτων από τη ρύπανση με άζωτο, 56 000 km2 προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και 19.000 km2 δασικών οικοσυστημάτων από την ατμοσφαιρική οξίνιση.

Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας Πέτρος Κόκκαλης,για την κλιματική αλλαγή στην Καλαμάτα σε συνεργασία με τοπικές περιφερειακές παρατάξεις τόνισε πως «οι αλλαγές στο κλίμα φέρνουν αλλαγές στον πρωτογενή τομέα και αυτό πρέπει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου».

Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να προστατεύσουμε την ικανότητά μας να ζούμε σε ένα κλίμα όπως αυτό που ζούμε σήμερα» και συμπλήρωσε πως «για πρώτη φορά υπάρχει κοινή “γλώσσα” για το που θέλουμε να πάει ο πλανήτης» σχολιάζοντας τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ. Γνωστοποίησε πως μέσα στις επόμενες ημέρες 100 ημέρες θα έρθει προς συζήτηση το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο. Τέλος υπογράμμισε πως για να μην αυξηθεί η μέση θερμοκρασία της γης πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου «πρέπει να καταναλώνουμε μέχρι το 2030 το μισό πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες. Το 2050 να τα μηδενίσουμε» όπως ανέφερε σχετικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο