ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019

«Η αναδοχή του γιου μου, η πιο υπέροχη εμπειρία της ζωής μου»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Η αναδοχή του γιου μου, η πιο υπέροχη εμπειρία της ζωής μου»

«Ένα χρόνο μετά την αναδοχή του παιδιού μας ξέρω πως είναι η πιο υπέροχη εμπειρία που είχα στη ζωή μου. Υπάρχουν δυσκολίες αλλά έχεις στήριξη. Το προτείνω με όλη μου την καρδιά, ειδικά για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα οποία η ανάγκη είναι πολύ μεγάλη». Η ανάδοχη μητέρα ενός μικρού προσφυγόπουλου μίλησε για αυτό το «θαύμα» που κατάφερε σε συνεργασία με την περιφέρεια νότιου τομέα και την Μετάδραση Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα.


Αρχικά θέλαμε να γίνουμε θετοί γονείς. Για την αναδοχή δεν γνωρίζαμε πολλά, μετά όμως, όταν μας ενημέρωσαν οι κοινωνικοί λειτουργοί, θελήσαμε να προχωρήσουμε.

Το μόνο που ζητήσαμε ήταν το παιδί να είναι μικρό ηλικιακά γιατί δεν είχαμε άλλα παιδιά και θέλαμε να το μεγαλώσουμε από την αρχή. Δεν βάλαμε ποτέ προϋποθέσεις για το φύλο, την εθνικότητα κλπ.

Όλη η προετοιμασία ήταν μια υπέροχη διαδικασία. Για να γίνεις ανάδοχος γονέας πρέπει να ολοκληρωθεί η αίτηση καταλληλότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας. Δεν αξιολογείσαι, προετοιμάζεσαι και στη διάρκεια αυτής της προετοιμασίας σπάνε πολλά στερεότυπα που έχεις όπως και τα ροζ συννεφάκια. Η όλη διαδικασία για την αίτηση καταλληλότητας διαρκεί 6 μήνες.

Μέσα από τις συζητήσεις με την κοινωνική λειτουργό ωριμάζεις. Όταν έρχεσαι σε επαφή με επιτρόπους (εν προκειμένω ήταν επίτροποι της Μετάδρασης που ασχολείται με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα), εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά το προφίλ του παιδιού και τι έχει περάσει, γιατί όλα τα παιδιά που απομακρύνονται από την οικογένειά τους, όσο μικρά κι αν είναι, βιώνουν ένα σοκ. Ξέρουν και το δικό σου προφίλ κι έτσι γίνεται το ταίριασμα.

Όταν ολοκληρώνεται η έκθεση καταλληλότητας περιμένεις για να βρεις ένα παιδί. Εμείς περιμέναμε 6 μήνες – κι αυτό το διάστημα της αναμονής ήταν πραγματικά πολύ καλό - ώσπου να έρθει ο γιος μας. Τον γνωρίσαμε και σε μια εβδομάδα τον πήραμε στο σπίτι μας.

Είναι αληθινό θαύμα να έρθει ένα παιδί στο σπίτι. Από εκείνη τη στιγμή δεν έχεις τον χρόνο να ασχοληθείς με το ενδεχόμενο να γυρίσει κάποτε στους φυσικούς γονείς του. Επιπλέον σε όλες τις διαδικασίες της αναδοχής έχεις υποστήριξη από τους ψυχολόγους της Περιφέρειας και της Μετάδρασης.

Από την ώρα που θα μπει στο σπίτι σου, σε οδηγεί το ίδιο το παιδί, Είναι ένας μικρός σοφός που, όμως, θέλει υπομονή μέχρι να καμφθούν οι ανασφάλειές του. Προσαρμογή χρειάζονται και οι ανάδοχοι γονείς. Εμείς βρεθήκαμε ξαφνικά με ένα παιδάκι 2 ετών στο σπίτι κι όλα άλλαξαν.

Ένα χρόνο μετά, ξέρω πως είναι η πιο υπέροχη εμπειρία που είχα στη ζωή μου. Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες, όμως είναι πολύ ωραίο να το βλέπεις να εντάσσεται, να κοινωνικοποιείται. Ο γιος μας στην αρχή δεν μιλούσε σχεδόν καθόλου, κυρίως καθόλου ελληνικά και τώρα δεν σταματά να μιλάει. Κάνει παρέα με τα ξαδελφάκια του, τα παιδάκια στο σχολείο κλπ.

Αν ενδιαφέρεσαι στ’ αλήθεια, όλο αυτό είναι ένα ταξίδι βελτίωσης του εαυτού σου και φυσικά έχεις και στήριξη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Δεν είμαστε μόνοι, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια.

Θα πρότεινα την αναδοχή με όλη μου την καρδιά. Ειδικά στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα η ανάγκη είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν τόσα παιδιά που κοιμούνται στον δρόμο. Η Μετάδραση κάθε 1η και 3η Τετάρτη του μήνα κάνει ενημερωτικές συναντήσεις. Αντίστοιχες συναντήσεις οργανώνει και το Κέντρο Βρεφών Μητέρα.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο