ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019

Αντ. Κοτσακάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλύτης για τη νέα ευρωπαϊκή κυβερνητική Αριστερά


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αντ. Κοτσακάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλύτης για τη νέα ευρωπαϊκή κυβερνητική Αριστερά

Ούτε εμείς τα μέλη και στελέχη δεν έχουμε καλά-καλά καταλάβει ότι η Ιστορία έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ να παίξει ρόλο καταλύτη στη διαμόρφωση της νέας, μεγάλης, ευρωπαϊκής, κυβερνητικής Αριστεράς, που έχει να απαντήσει σε τεράστια ζητήματα, από τα εργασιακά και την ασφάλιση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ως την αλλαγή του παγκόσμιου χάρτη με την άνοδο της Κίνας σε υπερδύναμη -και όλα αυτά σε σύγκρουση με την προπαγάνδα των ΜΜΕ, στα οποία αντιπαραθέτουμε τους ίδιους τους πολίτες που συμμετέχουν στην διεύρυνση, είπε το μέλος του ΠΓ Αντώνης Κοτσακάς Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Το μεγάλο εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίστηκε με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το Σαββατοκύριακο, «μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει ιστορικές διαστάσεις», είπε ο κ. Κοτσακάς, «δεν υπάρχει πρότερη εμπειρία, στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά … δεν έχει οδηγίες χρήσης, ανοίγουμε το δρόμο σκάβοντας».

«Το μεγάλο ζητούμενο είναι η σύνθεση και τα σημάδια είναι ευοίωνα, πάει πάρα πολύ καλά, ο κόσμος ανταποκρίνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς μπορούμε να εφησυχάσουμε», υπογράμμισε, «έχουμε μπει σε άλλη εποχή, με εντελώς νέα χαρακτηριστικά, ο κόσμος ολόκληρος αλλά και η περιοχή μας, υπάρχουν μεγάλα ζητήματα».

«Έχουμε βάλει μπροστά … να επεξεργαστούμε την προγραμματική μας πρόταση για την επόμενη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει κίνδυνος, να προσδιοριστούν οι επεξεργασίες στη βάση της εμπειρίας των κυβερνητικών στελεχών, αλλά αυτό δεν λέει πολλά και αφορά το χτες για το οποίο κριθήκαμε. Το διακύβευμα είναι να κάνουμε επεξεργασίες, να εισάγουμε θεματικές προς συζήτηση, πάνω στα νέα μεγάλα ζητήματα», συνέχισε ο κ. Κοτσακάς, αναφέροντας ως παράδειγμα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την ώρα που «έχουμε ανακαλύψει υδρογονάνθρακες στην περιοχή μας. Είναι δύο έννοιες που σε πρώτη φάση δεν είναι συμβατές … εάν προχωρήσεις τις εξορύξεις, βλάπτεις το περιβάλλον … αλλά ενισχύουν την γεωστρατηγική θέση της χώρας … πρέπει να συζητηθούν αυτά, να γίνουν κατάκτηση για τα μέλη και τον κόσμο μας, που θέλουμε ως πολλαπλασιαστές της άποψής μας».

Στα εργασιακά, ανέφερε επίσης το μείζον θέμα της εισόδου της ρομποτικής στην παραγωγή, που απειλεί να δημιουργήσει εκατομμύρια ανέργων στην Ευρώπη και κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων. Το πρόβλημα είναι τόσο πολύπλοκο, ώστε συζητείται σε επίπεδο «σοφών» το εάν η τεχνητή νοημοσύνη είναι αντικείμενο ή θα αναγνωριστεί ως υποκείμενο που θα πληρώνει εισφορές και θα έχει πειθαρχικές και αστικές ευθύνες. «Υπάρχουν τρομακτικά μεγάλα ζητήματα, που αφορούν την ζωή μας, το μέσο πολίτη, δεν μπορεί ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην τα προσεγγίσει, να μην τα εισάγει στις θεματικές που θα συζητήσει», όπως είπε ο κ. Κοτσακάς.

Σε ευρύτερο πεδίο, αλλάζουν οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ζώνες επιρροής, «όπως η Κίνα που προωθεί τον σύγχρονο δρόμο του μεταξιού… Αφορά άμεσα την χώρα μας, αλλά έχει πάρει χαμπάρι ο μέσος πολίτης τι συνεπάγεται;», συνέχισε, ενώ άλλο μείζον πεδίο είναι «τα ζητήματα βιοηθικής που έχουν τεθεί στην γενετική, που έχει προχωρήσει εντυπωσιακά … δυστυχώς δεν είναι ζητήματα “πιασάρικα”, ο κόσμος δεν συζητά για αυτά που δεν ξέρει. Και εδώ είναι η ευθύνη της πολιτικής και των κομμάτων, να καταστήσουν τους πολίτες ενήμερους, κοινωνούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τους καταστήσει και συνδιαμορφωτές αυτών των επεξεργασιών».

Θύμισε επίσης ότι η Αριστερά «στο παρελθόν … διασπάστηκε στο όνομα του ποιος ελέγχει τα μέσα παραγωγής και ποιος καρπώνεται την εργατική δύναμη. Τώρα όλο αυτό πάει να εκλείψει … όταν η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ο βασικός παραγωγικός μοχλός, ποιος θα τον ελέγχει; Έχουμε φύγει από την φάση της έντασης εργασίας με το fordικό μοντέλο και έχουμε πάει στην ένταση γνώσης και κεφαλαίου … έχει νόημα κάποιοι από εμάς να προσπαθούν να δικαιώσουν τον υπαρκτό σοσιαλισμό και άλλοι την σοσιαλδημοκρατία;  … Οι εμπειρίες από τα ιστορικά ρεύματα της Αριστεράς, έχουν διαδρομή, θετικά και αρνητικά συμπεράσματα. Μπορούμε όλοι να πάμε στην υπέρβαση, στην διαμόρφωση μίας νέας, μεγάλης, ευρωπαϊκής, κυβερνητικής Αριστεράς; Εδώ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορικό καθήκον. Το έφερε η Ιστορία να παίξει ρόλο καταλύτη στη διαμόρφωση αυτής της νέας, μεγάλης, ευρωπαϊκής, κυβερνητικής Αριστεράς. Και καλά-καλά δεν το έχουμε καταλάβει εμείς οι ίδιοι, τα μέλη και τα στελέχη. Και κάποιος υπεραμύνεται π.χ. της Δεύτερης Διεθνούς και άλλος της Τρίτης Διεθνούς. Δεν έχει νόημα, είναι μάχες οπισθοφυλακών, δεν αφορούν και τους πολίτες…».

Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι με τα σημερινά δεδομένα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον τοποθετείται χρονικά την Άνοιξη του 2020, μάλλον μετά το Πάσχα. «Τα συνέδρια, δεν κρίνονται στο διήμερο ή τριήμερο ενός συνεδρίου, αλλά στην προσυνεδριακή περίοδο, στον διάλογο στις οργανώσεις βάσης, στο διάλογο με τις κοινωνικές δυνάμεις. Εμείς εκεί ποντάρουμε … γιατί δεν έχουμε ΜΜΕ, μηχανισμούς προπαγάνδας … και δεν θέλουμε να έχουμε, συναλλαγές και διαπλοκές με τους πολύ ισχυρούς της εργοδοσίας των ΜΜΕ. Δεν έχουμε πολλαπλασιαστές της άποψής μας στα ΜΜΕ. Θέλουμε να τα υποκαταστήσουμε με το να καταστήσουμε ενεργούς διαμορφωτές κοινής γνώμης τα μέλη και τα στελέχη μας, τον καθένα στην περιοχή που παρεμβαίνει, που δρα, που υπάρχει», όπως τόνισε.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο