ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019

Το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη γιορτάζει 36 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει!


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη γιορτάζει 36 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει!

Για τα 36 χρόνια ζωής που συμπληρώνει η Θεραπευτική Κοινότητα ΙΘΑΚΗ του ΚΕΘΕΑ μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο ο υπεύθυνος της Κοινότητας, Βασίλης Καλαμπαλίκης.


Όπως είπε, «πριν από 36 χρόνια ξεκίνησε η απεξάρτηση στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, και από τότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Ιθάκη αποτελεί ένα σύμβολο για την απεξάρτηση στη χώρα» και «εξακολουθεί να δείχνει στους ανθρώπους ότι υπάρχει ελπίδα και ανεξάρτητα από την εξάρτηση που μπορεί κάποιος να εμπλέκεται μπορεί να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο και να συνεχίσει τη ζωή του όπως το επιθυμεί».

Όλα αυτά τα χρόνια προσέγγισαν την Ιθάκη περισσότερα από 15.000 άτομα, από αυτά περίπου οι 8.000 είναι μέλη οικογένειας και περίπου οι 7.000 είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ενήλικοι και ανήλικοι.

Παράλληλα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1145 που από το 2001 έχει απαντήσει περισσότερες από 33.000 κλήσεις, ενώ γίνονται και παρεμβάσεις πρόληψης και ενημέρωσης στην τοπική κοινωνία.

Σε σχέση με την δομή της Ιθάκης που βρίσκεται στη Σίνδο ο κ. Καλαμπαλίκης ανέφερε πως «δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί να κάνουν πράγματα για να «αναποδογυρίσουν» τη ζωή τους», καθώς μπορούν να ξαναπάνε σχολείο, να αρχίσουν να κάνουν καθημερινές εργασίες στο σπίτι τους, να μάθουν μια τέχνη, αγγλικά, υπολογιστές και να αθληθούν.

Στη μονάδα της Σίνδου λειτουργούν και τέσσερις παραγωγικές μονάδες που δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη του προγράμματος να καταρτιστούν στην κάθε τέχνη και να ξανασυνδεθούν με την αγορά εργασίας. Πρόκειται για το ξυλουργείο, το βιολογικό αγρόκτημα, το εργαστήριο κεραμικής και γυαλιού, καθώς και την εκτυπωτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ ο κ. Καλαμπαλίκης σημείωσε πως «η πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν αλλάζει τον στόχο της Ιθάκης και του κάθε προγράμματος του ΚΕΘΕΑ».

«Ο στόχος είναι εμείς, εργαζόμενοι και μέλη, να μην κάνουμε καθόλου σκόντο με τα λόγια μας και τις πράξεις μας σε οτιδήποτε μπορεί να συρρικνώσει οποιαδήποτε προσπάθεια απεξάρτησης στη χώρα ή σε οτιδήποτε μπορεί να σπιλώσει και να απαξιώσει. Υπήρξαν τέτοιες προσπάθειες και εμείς σταθήκαμε απέναντι» τόνισε ο κ. Καλαμπαλίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση της κυβέρνησης «άφησε ένα στίγμα όχι θετικό» και «στο τέλος του δρόμου έκανε κακό και στο ζήτημα της απεξάρτησης».

Η γιορτή για τα γενέθλια της ΙΘΑΚΗΣ είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, στις 18.00  στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο