ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019

Ευθ. Λέκκας: Πολυπαραγοντικά τα αίτια της κατάρρευσης κτιρίων


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ευθ. Λέκκας: Πολυπαραγοντικά τα αίτια της κατάρρευσης κτιρίων

«Η κατάρρευση ενός κτιρίου δεν οφείλεται ποτέ σε έναν λόγο» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, που με αφορμή τον φονικό σεισμό στην Αλβανία, μίλησε Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων σε μια χώρα τόσο σεισμογενή όπως η Ελλάδα.


Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην Αλβανία – που ξεκίνησε από τις 21 Σεπτεμβρίου με 5,6 Ρίχτερ – δεν μπορεί να μεταφερθεί στον ελληνικό χώρο, το είχαμε πει και τότε.

Οι περισσότερες καταστροφές από τα 4,6 Ρίχτερ έγιναν σε δύο περιοχές. Στην Θουμάνα, ένα χωριό 800ων κατοίκων με 150 σπίτια και στο Δυρράχιο.

Στην Θουμάνα υπάρχουν παλιές κατασκευές από έναν έως 4 ορόφους, που υπέστησαν πολλές βλάβες αλλά 12 είναι τα κτίρια που κατέρρευσαν. Με τον συγκεκριμένο σεισμό θα έπρεπε να είχε ισοπεδωθεί το χωριό καθώς τα κτίρια είναι παλιά και ασυντήρητα. Εκεί με την ΕΜΑΚ κάναμε 2 απεγκλωβισμούς και δύο διασώσεις. Υποψιαζόμαστε πως η καταστροφή δεν ήταν μεγαλύτερη γιατί η ακτινοβολία της ενέργειας δεν κατευθύνθηκε προς το συγκεκριμένο σημείο.  

Στο Δυρράχιο, που είναι μια πόλη με ποικιλία κατασκευών και πολλά σύγχρονα κτίρια, είχαμε διάσπαρτες καταρρεύσεις. Στην νότια περιοχή του όμως που ονομάζεται Κεκνέκ, δηλαδή «Βάλτος» - και δεν ονομάζεται έτσι τυχαία – οι καταρρεύσεις ήταν πολλές και προκάλεσαν τον θάνατο πολλών ανθρώπων. Εκεί είδαμε ότι υπήρχαν έντονες ρευστοποιήσεις εδάφους ενώ και η ακτινοβολία της ενέργειας κινήθηκε προς εκείνη την κατεύθυνση. Διαπιστώσαμε φυσικά και παραλείψεις στις κατασκευές.

Σε ένα κτίριο που καταρρέει βλέπουμε επιμέρους στοιχεία που δεν δίνουν πάντα την συνολική εικόνα για την κατασκευή του. Αυτό που ενδιαφέρει είναι οι κατασκευές με ενδιάμεσες βλάβες απ’ όπου μπορούμε να καταλάβουμε από πού αρχίζει η αστοχία και τι έφταιξε.

Ωστόσο η κατάρρευση ενός κτιρίου και οι υλικές ζημιές δεν οφείλονται ποτέ σε έναν λόγο. Οι αντισεισμικοί κανονισμοί βάζουν τέτοιες προϋποθέσεις για να αποτραπεί ο κίνδυνος.

Στην Αττική το ’99 στα κτίρια που κατέρρευσαν από τον σεισμό, η κατασκευή ήταν πλημμελής, όμως υπήρχαν και άλλοι παράγοντες όπως η κατευθυντικότητα του σεισμού, η κατάσταση του εδάφους κλπ. Η κατάρρευση οφείλεται σε ένα σύνολο παραγόντων. Μπορεί, για παράδειγμα να μην σχεδιάστηκε καλά ένα κτίριο (πράγμα πολύ σπάνιο) ή να έγιναν εκ των υστέρων παρεμβάσεις σε αυτό ή ο εργολάβος να μην εφάρμοσε σωστά το σχέδιο του μηχανικού ή ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, παίρνοντας ο ίδιος τον ρόλο του εργολάβου να κάνει «εκπτώσεις» στο σχέδιο του μηχανικού. Μια βασική προϋπόθεση είναι να προηγούνται οι γεωτεχνικές μελέτες ώστε η κατασκευή να είναι ασφαλής.

Στις υπάρχουσες κατασκευές μετά το ’80 ή και σε παλιότερες, ο ΟΑΣΠ έχει εκδώσει εκθέσεις και φόρμες ώστε να γίνεται ο έλεγχος. Ο έλεγχος των κτιρίων έχει, φυσικά, ένα κόστος, που αυξάνεται αν χρειαστούν παρεμβάσεις.

Οι Έλληνες μηχανικοί είναι επαρκέστατοι, είναι οι καλύτεροι στον κόσμο γιατί έχουν κάνει μαθήματα αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων. Ο ΟΑΣΠ αξιοποιεί εδώ και 35 χρόνια όλο το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που διαθέτουμε στην χώρα.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο