ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019

Γ. Κατρούγκαλος: Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης μοιάζει να μην έχει πυξίδα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Κατρούγκαλος:  Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης μοιάζει να μην έχει πυξίδα

Το κοντράστ του χειρισμού στα ελληνοτουρκικά μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είναι η μέρα με τη νύχτα, από τη μία ενεργητική πολιτική με διάλογο αλλά και πίεση που έφερε αποτέλεσμα , από την άλλη μία πολιτική που κινείται σαν εκκρεμές μεταξύ παθητικού παρατηρητή και σπασμωδικών ενεργειών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Κόκκινο και τη Ντίνα Μπατζιά, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενόψει του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής το μεσημέρι της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου.


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επικίνδυνες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, μετά την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, απέκλεισε ένα θερμό επεισόδιο εκ μέρους της Τουρκίας και τόνισε:

«Είναι δεδομένο πως έχουμε μία κλιμάκωση της παραβατικότητας της Τουρκίας , από την άλλη μεριά όμως πρέπει να βλέπουμε με εγρήγορση αλλά και ψυχραιμία αυτές τις εξελίξεις. Δεν είναι στους σχεδιασμούς της Τουρκίας η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου. Η Τουρκία προσπαθεί με κινήσεις αντιπερισπασμού-είτε έμπρακτες όπως είναι οι παράνομες γεωτρήσεις, είτε στο νομικό επίπεδο όπως η αποστολή συντεταγμένων στον ΟΗΕ, όπως η παράνομη και ανυπόστατη Συμφωνία με την Λιβύη – να φύγει από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η ίδια , λόγω της στάσης της να μην αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, και λόγω της ενεργητικής πολιτικής του τελευταίου διαστήματος που είχε αναπτύξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, που στην πραγματικότητα έχει όχι μόνο κατοχυρώσει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους, αλλά και με τα τριμερή σχήματα που είχαμε αναπτύξει στην περιοχή –με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη- ουσιαστικά έχει οδηγήσει την Τουρκία στην πλήρη απομόνωση, σε συνδυασμό και με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ.»

Αναλύοντας τη θέση της Τουρκίας στον ευρύτερο χάρτη της Μέσης Ανατολής, Συρίας, αλλά  και της ανατολικής Μεσογείου , ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «Η πολιτική αναθεωρητισμού της Τουρκίας είναι ζωντανή σε πολλά επίπεδα, και πράγματι έχει εκδηλωθεί και στη Συρία». Τόνισε, «όμως η επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το προηγούμενο διάστημα είναι ότι την εμπόδισε να δημιουργήσει νομικά τετελεσμένα γεγονότα στην περιοχή που μας αφορά, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία πάντα προσπαθούσε να γκριζάρει περιοχές είτε στο Αιγαίο είτε στην ανατολική Μεσόγειο, και για να το πετύχει αυτό, θα έπρεπε να έχει την υποστήριξη ορισμένων χωρών της περιοχής και από τις μεγάλες χώρες που έχουν επιρροή στα παγκόσμια.  Όχι μόνο δεν πέτυχε αυτό, αλλά απομονώθηκε, αφού δεν υπάρχει ούτε ένας στην περιοχή εκτός από τη Λιβύη, που είναι μία πολύ επισφαλής χώρα, που να έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει τις θέσεις της.

Αυτή η διαφορά της απομόνωσης φαίνεται αν συγκρίνει κανείς για παράδειγμα την απόφαση των ηγετών της ΕΕ την μεθαύριο των Ιμίων με τη στάση που έχει αυτή τη στιγμή η ΕΕ. Στα Ίμια η ανακοίνωση που είχε βγει, παραμονές πολέμου ουσιαστικά θυμίζω, αποφύγαμε έναν πόλεμο, κι όμως η ανακοίνωση της ΕΕ ήταν ίσων αποστάσεων. Ενώ από τον Μάρτιο του 2018 έχουμε σαφή καταδίκη από την ΕΕ ως παράνομων των ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή της ΑΟΖ. Στην τελευταία ουσιαστικά παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού πάρθηκαν αποφάσεις για κυρώσεις. Η διαφορά είναι μεγάλη και δείχνει ακριβώς γιατί μία ενεργητική πολιτική σαν αυτή των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτέλεσμα , ενώ μία πολιτική που κινείται σαν εκκρεμές μεταξύ παθητικού παρατηρητή και σπασμωδικών ενεργειών όπως αυτές των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης , των διαρροών για την απόφαση ή μη απόφαση να παρθούν αυτά, που είναι προφανώς και δυστυχώς η στάση της σημερινής κυβέρνησης.»

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δυστυχώς η ενεργητική πολιτική που ανέπτυξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε συνέχεια , η σημερινή εξωτερική πολιτική φαίνεται να μην έχει  πυξίδα».  «Εμείς, είπε, δεν ασκούμε δημαγωγική πολιτική στην εξωτερική πολιτική-για αυτό και ζητήσαμε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής-αλλά  να σας πω παραδείγματα. Θυμάστε τι είχαμε ακούσει από τη ΝΔ για ενδοτικότητα για τις Πρέσπες και για το Αιγαίο. Παράδειγμα: γίνεται η πρώτη συνάντηση του τούρκου με τον έλληνα πρωθυπουργό, και δεν θέτει ζήτημα παραβατικότητας στο Αιγαίο, ακολουθούν οι περίφημες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπάρχει μία κόκκινη γραμμή που συνδέει το προσφυγικό με την παραβατικότητα της Τουρκίας , ουσιαστικά μας λέει ότι δε πρέπει να πολυπιέζουμε την Τουρκία γιατί μπορεί να χειροτερέψει η κατάσταση στο προσφυγικό. Μετά έχουμε μία σημαντική περίοδο αδράνειας ως προς τις κυρώσεις, δεν έχουμε εκπροσώπηση σε υπουργικό επίπεδο στο Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών, πηγαίνει ο πρέσβης μας ως μόνιμος αντιπρόσωπος στην ΕΕ. Και πολλά ακόμη. Και το πιο χτυπητό παράδειγμα για τη Λιβύη, ήταν ότι τον Σεπτέμβριο που έγινε η διεθνής διάσκεψη για τα τεκταινόμενα εκεί, πάλι η χώρα μας απουσίαζε. Ενώ αντιστρόφως, στην προηγούμενη διάσκεψη στο Παλέρμο, ήμασταν εκεί και μάλιστα σε επίπεδο πρωθυπουργικό. »

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί  υπεγράφη αυτή η συμφωνία και δεν πήρε η Ελλάδα νωρίτερα είδηση, καθώς διπλωματία νοείται να την προλάβεις πριν υπογραφεί, ο κ. Κατρούγκαλος είπε:

«Απολύτως έτσι είναι πρέπει να αντιδρούμε πάντα προληπτικά κι όχι αντιδρώντας στις κινήσεις άλλων, γιατί τότε η εξωτερική μας πολιτική ετεροκαθορίζεται.  Ο κ. Δένδιας είπε ότι είχε τεθεί το ζήτημα στις συναντήσεις που είχε τον Σεπτέμβριο και ο ίδιος με τον υπουργό Εξωτερικών, και οι δύο πρωθυπουργοί και είχαν πάρει απάντηση ότι δεν πρόκειται να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό όμως δεν αναιρεί την αδράνεια της κυβέρνησης .»

Υπογράμμισε πως αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να πολλαπλασιαστούν οι πιέσεις προς τις χώρες που μπορεί να έχουν αποτέλεσμα σε σχέση με την Λιβύη, όπως οι ΗΠΑ –ενόψει και της επίσκεψης Μητσοτάκη- η Ιταλία που είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που έχει ουσιαστική επιρροή  στο καθεστώς της Τρίπολης.

Δεν θέλησε να σχολιάσει την απέλαση του τον πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα και την μη απέλαση του τούρκου πρέσβη, εν αναμονή του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Επέμεινε πως έστω και τώρα το ουσιώδες είναι έστω και τώρα να παρθούν ενεργητικά μέτρα και πέρα από τα προαναφερόμενα, είναι και η σύγκληση της διάσκεψης των χωρών του Νότου , των Med 7, που ήταν μεταξύ των βασικών πρωτοβουλιών του πρώην πρωθυπουργού. Οι μεσογειακές χώρες μπορούν να βοηθήσουν την εξωτερική μας πολιτική, είπε.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέλυσε τα οφέλη που προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία με την Συμφωνία με τη Λιβύη, αλλά και γιατί η προσπάθεια της δεν θα ευδοκιμήσει:

«Μέχρι στιγμής η Τουρκία κινείται μονομερώς, δηλαδή ότι κάνει είναι κινήσεις που αμφισβητούν την διεθνή νομιμότητα και ιδίως τις συμφωνίες που η ίδια η κυπριακή δημοκρατία έχει συνάψει με τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο , οριοθετώντας τη δικής της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει έναν νομικό αντιπερισπασμό, ούτως ώστε να προβάλλει στις νόμιμες αυτές οριοθετήσεις της Κύπρου, μία δική της οριοθέτηση που δεν θα είναι πια μονομερής , αλλά μία ενέργεια που θα έχει κάνει με μία άλλη χώρα. Εδώ όμως έχουμε το μείζον θέμα της νομιμότητας της ανυπόστατης και παράνομης Συμφωνίας. Δεν έχουμε μόνο τα θέματα με το δίκαιο της θάλασσας που όμως είναι προφανή, έκαναν μια συμφωνία σα να μην υπήρχε η Κρήτη. Είναι το ίδιο π.χ. σαν η Ιρλανδία να έκανε μία συμφωνία με τη Γαλλία για να χαράξουν ΑΟΖ, σα να μην υπήρχε στη μέση η Μ. Βρετανία!

Υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα μη εγκυρότητας της συμφωνίας, ότι δεν έχει κυρωθεί από το Λιβυκό Κοινοβούλιο που έχει αρμοδιότητα. Κι έχει προσκληθεί στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης. Επομένως και για λόγους εσωτερικού δικαίου, και για λόγους διεθνούς δικαίου , αυτή η συμφωνία δεν είναι νόμιμη και δεν θα παράξει αποτέλεσμα. »

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για τη σταθερότητα των ελληνικών θέσεων στα ελληνοτουρκικά, φιλειρηνική χώρα είμαστε , στηριζόμαστε στο διεθνές δίκαιο, είπε, αλλά επεσήμανε πως διαφέρει, ανάλογα με το ποιος είναι στην πρωθυπουργία,  ο τρόπος που προβάλλονται τα επιχειρήματά μας και υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. «Το κοντράστ είναι η μέρα και η νύχτα. Ο Αλέξης Τσίπρας και στην Αθήνα και στις τρεις επισκέψεις του σε διάστημα έξι μηνών στην Άγκυρα, στην Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη , δεν έβαλε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι, όπως επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης. Και δημόσια μάλιστα, σε αντιπαράθεση με τον κ. Ερντογάν   έβαλε τα ζητήματα τα οποία μας χωρίζουν. Επιδιώκοντας μεν το διάλογο , γιατί προφανώς ο διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος να λύνονται οι διαφορές, αλλά εκθέτοντας τις διαφορές έτσι όπως ακριβώς είναι. Και είχε αποτέλεσμα, χάρη στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά και τον ΠτΔ, οδήγησε στο να μην ξαναθέσει η Τουρκία ζήτημα αναθεώρησης της Λωζάνης σε σχέση με τη Ελλάδα , εννοώ στην επίσημη ρητορική του προέδρου της.»

«Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία πάντα σε αυτό το δίπολο πρέπει να κινείται, τόνισε, να επιδιώκουμε το διάλογο αλλά να ασκούμε και πίεση, είτε μέσω των κυρώσεων που έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να το κάνουμε και μέσω των πιέσεων μέσα από τις συμμαχίες της χώρας μας. Είναι επικίνδυνη και η διγλωσσία και η πατριδοκαπηλεία . Στο Εθνικό Συμβούλιο την Τρίτη θα κάνουμε την  κριτική μας αλλά θα καταθέσουμε και συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα επιστρέψουμε στην ενεργητική πολιτική του προηγούμενου διαστήματος».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο