ΕΡΓΑΣΙΑ | Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

Έφη Αχτσιόγλου: Η λογική Μητσοτάκη είναι «ό,τι και να συμβαίνει, η εργασία θα χάνει»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Έφη Αχτσιόγλου: Η λογική Μητσοτάκη είναι «ό,τι και να συμβαίνει, η εργασία θα χάνει»

Στον ΟΤΕ της τεράστιας κερδοφορίας απολύσεις και εργολαβοποίηση των πάντων με τον βασικό των 650 ευρώ, απολύσεις και στην Πειραιώς που έχει δεσμευτεί με υπογραφή ότι δεν θα απέλυε κανέναν και το υπουργείο λειτουργεί σαν HR για να βρει λύση για την τράπεζα, με την λογική Μητσοτάκη «ό,τι και να συμβαίνει, η εργασία θα χάνει» ήρθε και η καθίζηση τζίρου στην αγορά τις γιορτές, είπε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


«Διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ στην εργασία» καταγράφονται από την στιγμή της εκλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είπε η κ. Αχτσιόγλου, «στην δυναμική της απασχόλησης: ο Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος της τελευταίας εξαετίας, είχαμε έκρηξη στις απολύσεις, ενώ έχουμε και πολύ μεγάλη μείωση στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Με την πολιτική που είχε ανακοινώσει προεκλογικά η ΝΔ και εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνέχισε, «έχει δώσει στην αγορά εργασίας γενικευμένο σήμα αυθαιρεσίας, θεσμικά ξηλώνει τα νομοθετήματα που χτίσαμε το προηγούμενο διάστημα … στέλνει μήνυμα “εδώ μπορείτε εύκολα και απολύσεις να κάνετε και εργοδοτική αυθαιρεσία να υπάρξει”», θυμίζοντας την κατάργηση του αιτιολογημένου των απολύσεων.

Τώρα «και οι άνθρωποι απολύονται και νέες θέσεις δεν δημιουργούνται, ενώ την ίδια στιγμή αυτό προκαλεί πολύ αρνητικές συνέπειες στην κατανάλωση», φάνηκε από τα πολύ αρνητικά στοιχεία για την περίοδο των εορτών, κάτι που επιβεβαίωσαν όλοι οι σύλλογοι εργοδοτών και τα επιμελητήρια, που αναφέρονται σε μειώσεις τζίρου ως και 40%.

Όλα αυτά σκιαγραφούν την «σύγκρουση αναπτυξιακών μοντέλων», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, επαναλαμβάνοντας ότι η Αριστερά προτάσσει την τόνωση μισθών, κατανάλωσης, εσωτερικής ζήτησης, γιατί μόνο έτσι μπορείς να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη, ώστε τα οφέλη να μην καρπώνεται ένας, αλλά όλοι. Αντίθετα, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ο κ. Μητσοτάκης επιχαίρει ότι ακολουθεί επιδιώκει την συντριβή μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, προωθεί την απροστάτευτη, ελαστική εργασία, «τάχα για να έρθει η ανάπτυξη, αλλά αυτή στην πραγματικότητα δεν υποβοηθάται, δεν φέρνει τα αποτελέσματα που το ίδιο λέει ότι θα φέρει».

Αναφέρθηκε επίσης στα «κορυφαία παραδείγματα πολύ μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα που οδηγούν σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και ελαστικοποίηση της εργασίας. Δεν μιλάμε για το μαγαζάκι της γειτονιάς, αλλά την Τράπεζα Πειραιώς, τον ΟΤΕ, την ΔΕΗ, την Χαλυβουργική που έκλεισε, τα Φωσφορικά Λιπάσματα στην Καβάλα… Πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας αυτή την στιγμή απολύουν, έχουμε π.χ. για πρώτη φορά από την Χούντα απολύσεις σε τράπεζες, μειώσεις μισθών όπως π.χ. στη ΔΕΗ που πέρασαν με νόμο ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα είναι με τον κατώτατο μισθό και δεν θα καλύπτονται από καμία συλλογική σύμβαση, εργολαβοποιούν σχεδόν τα πάντα όπως στον ΟΤΕ που το προσπαθούν για όλες τις υπηρεσίες τους».

«Δεν είναι μόνο θέμα του πώς λειτουργεί μία επιχείρηση, είναι και το πώς υποβοηθάται από την κυβέρνηση. Το παράδειγμα της Πειραιώς είναι χαρακτηριστικό, όπου απολύονται εργαζόμενοι κατά προφανή παραβίαση της συμφωνίας με την εταιρεία ότι δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι, υπάρχει γραπτή συμφωνία για αυτό. Και όλο αυτό το χρονικό διάστημα που συμβαίνει αυτό, από το Καλοκαίρι, έχουμε ζητήσει καθαρή θέση από την κυβέρνηση και υπεκφεύγει. Και τον Δεκέμβριο έχει καταλήξει να λειτουργεί το υπουργείο ως “HR” της επιχείρησης, όπου συζητά με έναν προς έναν τους εργαζόμενους προς απόλυση το εάν θα πρέπει να οδηγηθούν στην έξοδο ή να τοποθετηθούν σε κάποια δυσμενέστερη θέση, π.χ. σε σχέση με την κατοικία τους. Έχουμε μία απολύτως εξωθεσμική συμπεριφορά», όπως είπε η ίδια.

«Παρόμοιες καταστάσεις συμβαίνουν και στον ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι ευλόγως έκαναν κινητοποίηση για τις απολύσεις και έγιναν προσαγωγές απεργών από την Αστυνομία, ανήκουστα πράγματα. Έχουμε μία συνολική επίθεση στην εργασία και μία αντίληψη “ό,τι και να συμβαίνει, η εργασία θα χάνει”, είτε μία επιχείρηση είναι ζημιογόνα είτε με τεράστια κέρδη όπως ο ΟΤΕ», όπως διευκρίνισε. «Αυτή η τόσο κερδοφόρα επιχείρηση αυτή την στιγμή κάνει απολύσεις για χρηματοοικονομικούς λόγους, έτσι λέει, ενώ οδηγεί σε μειώσεις μισθών αρνούμενη να ανανεώσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας και οδηγώντας τους εργαζόμενους στον κατώτατο των 650 ευρώ».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο