ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020

Γ. Ψυχογιός: Διπλή απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στους χώρους κράτησης προσφύγων


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Ψυχογιός: Διπλή απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στους χώρους κράτησης προσφύγων

Απέναντι στις προσπάθειες να συνηθίσουν οι Έλληνες τις απάνθρωπες ακροδεξιές δηλώσεις όπως αυτές του Άδωνι Γεωργιάδη, έρχονται άμεσες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ με επερώτηση στη Βουλή «για όλα τα ζητήματα» του προσφυγικού και επισκέψεις σε χώρους προσφύγων τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στη Μόρια, όπου από τα 5.500 άτομα τον Ιούλιο πλέον κρατούνται 19.000, τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.


Οι απάνθρωπες δηλώσεις Γεωργιάδη για τους πρόσφυγες που χάθηκαν στο Ιόνιο γίνονται στο πλαίσιο «μίας προσπάθειας να συνηθίσει ο κόσμος αυτές τις δηλώσεις. Η τόση επιμονή, η ιδεοληψία, η εγκληματική λογική για ανθρώπους, επαναλαμβάνεται τόσο συχνά που είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε στη λογική του Όρμπαν και του Σαλβίνι. Και αυτό όχι μόνο δεν καταδικάζεται, αλλά υποστηρίζεται κιόλας από την Νέα Δημοκρατία … πρέπει να είμαστε κάθετα απέναντι. Αυτές οι λογικές επεκτείνονται πολύ γρήγορα και σε όλους τους αδύναμους και την κοινωνική πλειοψηφία, γιατί τα δικαιώματα είναι καθολικά».

«Πρέπει να καταγγείλουμε το ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν βγαίνει να καταδικάσει, να συγκρατήσει, να παρατηρήσει, να επαναφέρει στην τάξη τους υπουργούς του που κάνουν αυτές τις δηλώσεις. Δεν το κάνει για δύο λόγους: επειδή υπάρχει η ασυλία των κεντρικών ΜΜΕ που έχουν “θάψει” το ζήτημα του προσφυγικού … και επειδή δεν θέλει να ενοχλήσει σημαντικό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματός του που είναι στη λογική Σαμαρά, της ακροδεξιάς αντίληψης για το προσφυγικό. Έτσι θα συνεχίσουμε, θα βγαίνει κάποιος και θα λέει αυτά χωρίς να αντιδρά κανείς, θα βγαίνει ο κ. Κουμουτσάκος που δεν έχει καμία αρμοδιότητα και θα λέει κάτι πιο μετριοπαθές. Αλλά η “γραμμή” θα βγαίνει από τον κ. Στεφανή», σημείωσε ο κ. Ψυχογιός.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης που εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ και ανέτρεψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που περιελάμβανε την σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών με την σταδιακή μεταφορά στην ενδοχώρα, τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας, την πρόσβαση των ανήλικων στην δημόσια εκπαίδευση (είχαν πρόσβαση 13.000 προσφυγόπουλα, τώρα δεν έχουν ούτε τα μισά, όπως είπε χαρακτηριστικά), την παροχή ΑΜΚΑ για πρόσβαση όλων στην δημόσια Υγεία, αλλά και για το δικαίωμα εργασίας, που ζητούσαν τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες όσο και οι τοπικές κοινωνίες. Αυτά, σε συνδυασμό με την σφοδρή πίεση προς την ΕΕ, με διπλωματικές κινήσεις όπως η Σύνοδος των χωρών του Νότου, οι πιέσεις προς την Γερμανία για τις οικογενειακές επανενώσεις (πάνω από 10.000 παρά την άρνησή της το 2017). Ακόμη και με το relocation που παρότι οι χώρες της ΕΕ ήταν πολύ κάτω των απαιτήσεων της εποχής, είχαν μετακινηθεί πάνω από 20.000 άτομα σε 2,5-3 χρόνια, θύμισε ο κ. Ψυχογιός.

«Παίζει ρόλο η γραμμή της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Ψυχογιός, «με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επικρατήσει η αλληλεγγύη … η ρητορική που είχαμε ήταν πάντα με τον άνθρωπο, πάντα με τα δικαιώματα … τώρα, με αυτές τις περίφημες συσκέψεις για το Προσφυγικό, τις 8-9 συσκέψεις … έχουμε 19.000 άτομα στη Μόρια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα, όταν ήταν 5.500 τον Ιούλιο που ανέλαβε η ΝΔ».

«Η πλειοψηφία της κοινωνίας αντιστέκεται, δείχνει αλληλεγγύη, παρά τις μειοψηφίες που βγαίνουν στο προσκήνιο», τόνισε ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προανήγγειλε σχετική επερώτηση για όλα τα ζητήματα, από την υποδοχή και την φιλοξενία μέχρι το άσυλο, την ένταξη, την κράτηση, τις ασφαλείς τρίτες χώρες, όλα όσα έχει εφαρμόσει η ΝΔ στην γραμμή της ακροδεξιάς της Ευρώπης. Παράλληλα, βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτούν τους χώρους όπου βρίσκονται ή κρατούνται πρόσφυγες, από το Σχιστό και τον Σκαραμαγκά στις 17 Ιανουαρίου ως την Μόρια στις 27 Ιανουαρίου, όπου η «Αλληλεγγύη Για όλους» θα δώσει τα υλικά που συγκεντρώθηκαν από την καμπάνια το προηγούμενο διάστημα στους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες, τα ασυνόδευτα ανήλικα.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο