ΥΓΕΙΑ | Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020

ΕΚΕΑ: Οι «4 εποχές της Αιμοδοσίας» στο μετρό Συντάγματος


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

ΕΚΕΑ: Οι «4 εποχές της Αιμοδοσίας» στο μετρό Συντάγματος

Με σύνθημα «Να είσαι εκεί για τον άλλον», το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας διοργανώνει το διήμερο 13-14 Ιανουαρίου τις «4 εποχές της Αιμοδοσίας», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό Συντάγματος, από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. «Το αίμα δεν αγοράζεται, δεν παρασκευάζεται, μόνο προσφέρεται» μας θύμισε η πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χάρις Ματσούκα μιλώντας Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα.


Διοργανώνουμε τις «4 εποχές της Αιμοδοσίας» και γιατί κάθε εποχή έχει ανάγκες αίματος αλλά και γιατί ένας άνθρωπος μπορεί να δίνει αίμα κάθε 3 ή 4 μήνες. Από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό στο Σύνταγμα περνάνε χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, υπάρχουν, λοιπόν, εκείνοι που περνώντας προς ή από το μετρό αποφασίζουν να δώσουν αίμα. Έχουμε πλέον και σταθερούς αιμοδότες των «4ων εποχών».

Ο Χειμώνας είναι μια δύσκολη εποχή και λόγω των ιώσεων, ενώ τώρα, μετά τις γιορτές και τις πολλές αργίες, τα ψυγεία μας είναι άδεια.
Στην Ελλάδα έχουμε έλλειμμα διαχείρισης του αίματος, κάτι που σε άλλες χώρες γίνεται με κεντρικό τρόπο, όπως π.χ. στην Ολλανδία όπου υπάρχει ένα κέντρο το οποίο αναλαμβάνει την συλλογή, τον έλεγχο για παθογόνα και την επεξεργασία του αίματος. Όταν όλη αυτή η διαδικασία γίνεται κεντρικά, είναι πιο οικονομική ενώ βοηθάει στην συνολική διαχείριση του αίματος.

Εδώ έχουμε καθυστερήσει. Από το 2005 όταν ιδρύθηκε το ΕΚΕΑ (ΝΠΔΔ υπό το υπουργείο Υγείας) ως φορέας αρμόδιος για το αίμα και τα παράγωγά του, υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. Τα τελευταία χρόνια όμως, έγιναν άλματα.

Από το 2013, ο μοριακός έλεγχος του αίματος πέρασε σε 4 κέντρα και από το 2017 ο ορολογικός έλεγχος με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 17 εκατομμύρια και έτσι κόπηκε το 5ευρο στα νοσοκομεία. Τώρα προσπαθούμε να ενοποιήσουμε και την επεξεργασία του αίματος.

Το αίμα είναι υλικό που δεν αγοράζεται, δεν παρασκευάζεται, μόνο προσφέρεται. Στα εργαστήριά μας έχουμε συχνά επισκέψεις από σχολεία, ώστε τα παιδιά μέσα από παιχνίδια να εξοικειώνονται με την ιδέα της δωρεάς αίματος, να μπαίνουν στην λογική της προσφοράς. Θέλουμε να βγάλουμε την αιμοδοσία έξω από τα νοσοκομεία και το σύνθημά μας είναι «Να είσαι εκεί για τον άλλον»

Είμαστε η μοναδική χώρα όπου ζητάμε ακόμη αίμα από συγγενείς και φίλους ασθενών. Έχουμε καθιερώσει την ηλεκτρονική κάρτα αιμοδότη από την οποία βγάζουμε και στατιστικά συμπεράσματα. Πάντως, από το 2015 οι αιμοδότες έφθαναν το 55% και στα τέλη του 2018 είχαν αυξηθεί στο 63%. Είχαμε παρατηρήσει μια κάμψη στους πιο νέους που τώρα έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται, ενώ οι περισσότεροι αιμοδότες είναι άνδρες.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο