ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020

Κ. Μάρκου: Ο διορισμός πτυχιούχων κολλεγίων μέσω ΑΣΕΠ είναι o εξευτελισμός της αριστείας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Μάρκου: Ο διορισμός πτυχιούχων κολλεγίων μέσω ΑΣΕΠ είναι o εξευτελισμός της αριστείας

«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Κώστας Μάρκου για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στην Πάτρα, αλλά και για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε στη Βουλή.


Δικαίωμα στους διορισμούς στην εκπαίδευση φέρεται να έχουν πλέον και όσοι κατέχουν πτυχία, που χορηγούνται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων των κολλεγίων, που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, και με νέο νόμο της κυβέρνησης ΝΔ, θα γίνονται δεκτά από τον ΑΣΕΠ, κάτι το οποίο, όπως καταγγέλλει ο κ. Μάρκου, υποδηλώνει εξευτελισμό της αριστείας.

«Θέλει να περάσει από την πόρτα την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστήμιων (κολλεγίων) από την ίδρυσή τους και την λειτουργία τους. Δεν μπόρεσε με τη συνταγματική αναδιάταξη να αναθεωρήσει το άρθρο 16 και με άλλο τρόπο προσπαθεί να θεσμοθετήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η ΝΔ δεν δικαιούται πλέον να μιλά για αριστεία και αξιοκρατία τους έχει εξευτελίσει και τους δυο όρους. Αυτή τη στιγμή θεσμοθετεί την δυνατότητα σε αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων, των οποίων η ποιότητα είναι τελείως αμφιλεγόμενη, να έχουν ίδια δικαιώματα με αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστήμιων. Πρόκειται για εξευτελισμό της αριστείας» επισήμανε ο κ. Μάρκου.
Μάλιστα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας για τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου της είπε ότι «ελάτε κάποια στιγμή να κοιτάξετε κατά πρόσωπο τη νεολαία σας (ΟΝΝΕΔ). Μιλήστε τους ότι παιδιά εσείς εδώ, άδικα κουραστήκατε, άδικα ταλαιπωρείστε να πάρετε τα πτυχία σας, θα μπορούσατε να πάτε να καταθέσετε κάποια χρήματα και να πάρετε ένα πτυχίο. Σαν ΣΥΡΙΖΑ είμαστε αντίθετοι κατηγορηματικά» ξεκαθάρισε.

Ένα ακόμα επίμαχο σημείο στο νομοσχέδιο για την παιδεία είναι και ο τρόπος της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, ο οποίος θα γίνεται κατά 80% με βάση γενικά κριτήρια (αριθμός φοιτητών, ετήσιο κόστος σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά ιδρύματος) και κατά 20% με ειδικά, που θα σχετίζονται με τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας και τη διεθνοποίηση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε θα δεν θα λάβουν την ειδική χρηματοδότηση, ούτε αυτή θα κατανεμηθεί στα υπόλοιπα ΑΕΙ.

«Αντί να θέσει προϋποθέσεις το εκάστοτε τμήμα να αναπτυχθεί και να είναι ισοδύναμο με άλλα, που είναι καλύτερα, αντίθετα το καταδικάζει στον μαρασμό. Είπα στην κ. υπουργό ότι αυτό θα έπρεπε να το αξιολογεί όχι με τις νόρμες, αλλά βάση με τον ίδιο του τον εαυτό, δηλαδή το 2019 είχατε αυτή την επίδοση και το 2020 εσείς συγκρίνεστε με τον εαυτό σας, βελτιωθήκατε; Αυτό είναι ούτως ώστε να προάγουμε την πραγματική αριστεία και όχι την fake αριστεία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για τραγική πρωτοβουλία έκανε λόγο ο κ. Μάρκου, όσον αφορά τον τριετή αποκλεισμό εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, οι οποίοι διορίζονται και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού, παραιτούνται. «Το ένα είναι το άδικο, που θα μένουν οι εκπαιδευτικοί για τρία χρόνια εκτός της προκήρυξης θέσεων, και το άλλο ότι τα σχολεία δεν παίρνουν εκπαιδευτικούς, αρά είναι διπλό το κακό. Θα είναι αναποτελεσματικό και δεν θα παρέχεται στο τέλος τίποτε με αυτό, που κάνετε» δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας.

Παράλληλα με το άρθρο 33 αναστέλλεται επ’ αόριστον η λειτουργία των 37 νέων Τμημάτων ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων 2 στην Πάτρα και 3 στην Πελοπόννησο, καθώς η κ. Κεραμέως ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τα εν λόγω τμήματα, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, έστω και αν αυτά είχαν προταθεί να θεσμοθετηθούν από τα ίδια τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. «Η κεντρική πολιτική είναι η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Φεύγουν λέει τα παιδιά μας για να σπουδάσουν στο εξωτερικό, μα αφού κλείνεις εδώ τα τμήματα τα υπάρχοντα; Πάνε να σπουδάσουν Νομική στην Κύπρο και αλλού, μα αφού δεν αφήνεις να φτιαχτεί η Νομική Σχολή στην Πάτρα; Είναι τελείως αντίφαση. Η ΝΔ υπηρετεί τον νεοφιλελευθερισμό , αλλά ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένη από το DNA της να υπηρετήσει και τον κομματικό της υποκειμενισμό, και ο νεοφιλελευθερισμός είναι σκληρός, όποιος με κάποια κριτήρια αποδίδει περισσότερο, αυτός προάγεται και ο άλλος πάει στον Καιάδα. Ο υποκειμενισμός όμως και ο κομματισμός της ΝΔ έρχεται σε αντίθεση με αυτή την βασική αρχή του νεοφιλελευθερισμού, και προσπαθεί να συγκεράσει αυτές τις δυο υποχρεώσεις της, δημιουργώντας τραγελαφικές καταστάσεις».

Για επικοινωνιακές ανάγκες, που επέβαλαν την ενασχόληση με την Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ και όχι με το σύνολο των προβλημάτων των νοσοκομείων της Πάτρας υποστηρίζει ότι ήταν η επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στην περιοχή και θα περίμενε ότι ο υπουργός, που είναι και ιατρός, να έχει καλύτερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για τις απαιτήσεις, που έχει η λειτουργία μιας χειρουργικής κλινικής. «Μέχρι την παραμονή της επίσκεψής του άδειαζαν χώροι κακήν κακός για να δημιουργηθεί δήθεν χώρος για την καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική. Αναισθησιολόγοι δεν υπάρχουν, το ξέρετε πριν δυο μήνες είχαν κάνει στάση εργασίας, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν… Αντί να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση βελτίωσης του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου ο υπουργός αρκέστηκε στο επικοινωνιακό, κάποιες φωτογραφίες και δηλώσεις, και πάμε παραπέρα» σχολίασε.

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο