ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020

Γ. Σπιλάνης: Στα νησιά τοπικοί άρχοντες και κυβέρνηση ρίχνουν λάδι στη φωτιά


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Σπιλάνης: Στα νησιά τοπικοί άρχοντες και κυβέρνηση ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Η κυβέρνηση έχει αφήσει τόσο περισσότερο κόσμο στα νησιά, που οι άθλιες συνθήκες στέγασης τους οδηγούν να φτιάχνουν μόνοι τους ξύλινα καταλύματα από παλέτες, η ελλιπής σίτιση προάγει την μικροπαραβατικότητα και οι υποδομές των νησιών δεν ενισχύθηκαν με αποτέλεσμα νοσοκομεία, ΑΤΜ, υπηρεσίες να νιώθουν το βάρος και να υπάρχει δυσαρέσκεια που τροφοδοτούν οι τοπικοί άρχοντες ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, η συνέχεια δεν μπορεί να είναι καλή, προειδοποίησε ο περιφερειακός σύμβουλος Λέσβου Γιάννης Σπιλάνης Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.


Παρότι ξεκινούσαμε από πολύ διαφορετική βάση προσέγγισης σε σχέση με την περιφερειακή Αρχή, συμφωνήσαμε ότι η κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι απαράδεκτη και αποφασίσαμε να συμπορευτούμε παρά την εντελώς διαφορετική αντίληψη, με τα δικά μας πανώ, τα δικά μας συνθήματα, τη δική μας θεματική, είπε ο κ. Σπιλάνης για την παράλληλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Λέσβο σε σχέση με την τεράστια διόγκωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά. «Συμφωνήσαμε όλοι ότι τα κλειστά κέντρα δεν είναι λύση, ότι δεν πρέπει να γίνουν, ότι πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση τώρα στα νησιά, ήταν τα κεντρικά συνθήματα στα οποία συμφωνήσαμε».

Δεν προέκυψε τίποτα, είπε εξάλλου για την συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. «Ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι επιμένει στα κλειστά κέντρα, ότι είναι η λύση, καθώς και ότι μαζί με την μείωση των ροών και την αύξηση των επιστροφών θα λυθεί το θέμα. Όλα αυτά που ακούγαμε για καιρό. Δεν ακούστηκε τίποτα καινούργιο», όπως τόνισε.

Καυτηρίασε εξάλλου για μία ακόμη φορά τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές κορώνες του Περιφερειάρχη περί εφόδου μεταναστών και απειλής ισλαμοποίησης. «Παρόλα αυτά συνεχίζουμε να συζητάμε, γιατί μόνο μέσα από την επιμονή και τον διάλογο μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι διαφορετικό. Αν τους αφήσουμε μόνους τους μπορούμε να περιμένουμε τα χειρότερα».

Η ίδια η πόλη της Μυτιλήνης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ανασφάλειας από τους πρόσφυγες, όπως διευκρίνισε, αλλά σίγουρα οι υποδομές της πόλης που ενώ εξυπηρετούσαν 30.000 κόσμο τώρα εξυπηρετούν 50.000 σίγουρα αισθάνονται το βάρος, το νοσοκομείο, τα ATM των τραπεζών, όπου πρέπει να εξυπηρετηθούν, γιατί δεν βελτιώθηκαν οι υποδομές και οι υπηρεσίες. Υπάρχει επίσης μεγάλη πίεση στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στη Μόρια περιμετρικά του Κέντρου, καθώς αυτοί οι άνθρωποι για να επιβιώσουν κάνουν ότι μπορούν μόνοι τους από την στιγμή που δεν τους παρέχονται τα στοιχειώδη. Πολλοί κατασκευάζουν μόνοι τους ξύλινα σπίτια από παλέτες, να μπορούν να στέκονται μέσα όρθιοι, να μπορούν στοιχειωδώς να ζουν, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό.

Θύμισε επίσης τις τραγικές συνθήκες σίτισης που οδήγησαν σε καταγγελίες στη Δικαιοσύνη, καθώς διανέμονται φακές βαθιάς κατάψυξης που κοστολογούνται στα 5,5 ευρώ η μερίδα, όταν στην εστία του Πανεπιστημίου που δεν επιδοτείται μία τετραπλάσια μερίδα φαγητού κοστολογείται στα 3,1 ευρώ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όταν αφήνεις τον κόσμο πεινασμένο, το επόμενο είναι να γίνει παραβατικός. Και παρότι δεν υπάρχει βαριά παραβατικότητα, όλα αυτά είναι ενοχλητικά για τους πολίτες. Και σε συνδυασμό με τις εθνικιστικές και ξενοφοβικές κορώνες η δυσαρέσκεια εντείνεται. Υπάρχουν περιοχές των νησιών που δεν έχουν δει ούτε ένα μετανάστη και ακούς αυτό το αντιμεταναστευτικό αφήγημα. Είναι τεράστιο θέμα, το πώς διαχειριζόμαστε μία πραγματικότητα, πώς την αναμεταδίδουμε. Ο ρόλος πολλών τοπικών αρχόντων προεκλογικά και μετεκλογικά ήταν «ρίχνω λάδι στη φωτιά»... Είναι δύσκολη η διαχείριση με πολλά προβλήματα, η κυβέρνηση αφήνει τόσο κόσμο στα νησιά ώστε στην ουσία τους πιέζει να είναι παραβατικοί, αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη αντίδραση στις τοπικές κοινωνίες. Η συνέχεια δεν μπορεί να είναι καλή...
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο