ΥΓΕΙΑ | Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020

Γ. Μπασκόζος: Πελάτης ο ασθενής για το ιδιωτικό σύστημα υγείας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Μπασκόζος: Πελάτης ο ασθενής για το ιδιωτικό σύστημα υγείας

Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα του «ΕΝΑ», του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών, με θέμα «οι σύγχρονες πολιτικές προτεραιότητες για τη δημόσια υγεία» και με συντονιστές τον πρώην υπουργό Υγείας και αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, και τον Γιάννη Μπασκόζο, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας μίλησε Στο Κόκκινο για την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και τι συμβαίνει τώρα.


Ο κ. Μπασκόζος στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη εξήγησε ότι στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη μέσα από την προώθηση ενός συγκροτημένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου διαλόγου, των προσεγγίσεων και των απόψεων για την προάσπιση των δημοσίων αγαθών όπως είναι η υγεία και τη διασφάλιση της καθολικής κάλυψης υγείας.

Ο πρώην γ.γ. Δημόσιας Υγείας επισήμανε ότι δημόσια υγεία δεν είναι μόνο οι υποδομές είναι και η συλλογική δράση για την αειφόρο ανάπτυξη της υγείας του πληθυσμού και αυτό σημαίνει ότι η δημόσια υγεία περιλαμβάνει όλες τις δράσεις και τις πολιτικές που σκοπεύουν να προστατεύουν την υγεία των πολιτών, δηλαδή να δρουν στους παράγοντες που επηρεάζουν τη νοσηρότητα και την ποιότητα, από τι αρρωσταίνουμε από τι πεθαίνουμε επιστημονικά δεδομένα με κοινωνική ευαισθησία και με επάρκεια να τα βρίσκουμε και να παρεμβαίνουμε σε αυτούς τους τομείς.

Στη χθεσινή εκδήλωση - όπως εξήγησε ο κ. Μπασκόζος - κλήθηκαν όλοι εκείνοι που τους βοήθησαν να χαράξουν πολιτικές και να φτιάξουν σχέδια για να προστατεύουν τη δημόσια υγεία παρά τις τεράστιες προκλήσεις που υπήρχαν μια από τις οποίες ήταν η είσοδος ενάμιση εκατομμυρίου συνανθρώπων μας, προσφύγων και μεταναστών με ειδικές ανάγκες υγείας.

Όπως επισήμανε ο κ. Μπασκόζος «διαψεύσαμε όλους αυτούς, θα το θυμάστε και θα το λέμε πάντα, που μιλούσαν για υγειονομικές βόμβες, και τέτοια πράγματα, τα οποία δεν επαληθεύτηκαν ποτέ. Αυτά ήθελαν δουλειά για να γίνουν και αυτή έγινε από ανθρώπους, εντάξει η πολιτική ηγεσία, αλλά από ανθρώπους άξιους επιστήμονες του χώρου της Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι μπόρεσαν να μας βοηθήσουν». Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μετά τις εκλογές τη δουλειά που είχε γίνει, την οποία οφείλει με συνέχεια και συνέπεια να τη συνεχίσει, σημείωσε ο κ. Μπασκόζος.

Τόνισε ότι αυτά δεν σηκώνουν μικροπολιτική εκμετάλλευση και πως είναι ανήσυχοι από όσα κάνει η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα επισήμανε τις δραματικές αλλαγές προς το χειρότερο που νομοθέτησε η ΝΔ αρχίζοντας από το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο το έκανε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και αυτό δείχνει την αλλεργία της κυβέρνησης προς το δημόσιο.

Σημείωσε δε ότι για τις ιδιωτικές δομές υγείας ο ασθενής γίνεται μόνο πελάτης και πως για τον ΣΥΡΙΖΑ το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πυλώνας στήριξης για τους πολίτες.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο