ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020

Ν. Παππάς: Πίσω από τα εμβληματικά... παραμύθια, είναι παγωμένα όλα τα μεγάλα έργα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ν. Παππάς: Πίσω από τα εμβληματικά... παραμύθια, είναι παγωμένα όλα τα μεγάλα έργα

Ακόμη... περιμένουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, τώρα φταίει η πρώτη κατοικία για την οικονομία, αλλά αλλά την ίδια ώρα είναι παγωμένα όλα τα μεγάλα έργα: το βόρειο και το νότιο τμήμα της Ε65, η Πατρών-Πύργου, το μετρό της Θεσσαλονίκης, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, οι υποδομές που θα βελτιώσουν την ζωή των ανθρώπων και την λειτουργία της οικονομίας, τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


«Θα πρέπει να οργανώσουμε μία πολιτική αντιπαράθεση με όρους μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ακριβώς για να προασπίσουμε την συνέχιση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Παππάς αναφερόμενος στις δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη περί «επιζήμιας» για την οικονομία πρακτικής. Θύμισε μάλιστα ότι είχε προηγηθεί η κυβέρνηση Σαμαρά που άφησε το τότε καθεστώς προστασίας να εκπνεύσει και να μην ισχύει, «ο νόμος Κατσέλη είχε σταματήσει να εφαρμόζεται».

Η λογική Γεωργιάδη «είναι δηλωτική του πώς σκέφτονται … η οικονομία γίνεται υπερβατικός όρος … πάει καλά όταν οι άνθρωποι έχουν 200 ευρώ στην τσέπη το μήνα, δεν προστατεύεται η κατοικία τους, δεν έχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν έχουν περίθαλψη. Το ποια είναι η οικονομία αυτή μάλλον θα πρέπει να μας το πουν. Αλλά καταλαβαίνουμε, πρόκειται για τον πλουτισμό πάρα πολύ συγκεκριμένων ομάδων, ενός νέου στρώματος, μίας ευνοιοκρατίας που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη».

«Θα είμαστε προγραμματικά και πολιτικά έτοιμοι», τόνισε ο κ. Παππάς, «να την δώσουμε αυτή τη μάχη, κυρίως να συσπειρώσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Είναι απαραίτητο ένα κίνημα στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, που θα προασπίσει αυτές τις ρυθμίσεις. Δεν μπορεί να πάμε και να ζήσουμε με τη λογική ότι οι κοινωνίες, η οικονομία, οι άνθρωποι, υπάρχουν για να υπηρετούν τις τράπεζες. Το αντίθετο συμβαίνει. Οι τράπεζες είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα, πρέπει να υπηρετούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη ευημερία».

Και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έχουν επιλέξει 3-4 πρότζεκτ γύρω από τα οποία κινούνται … για να πείσουν τον κόσμο ότι υπάρχει μία νέα πνοή στον τομέα της οικονομίας … είναι και δηλωτική του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται», συνέχισε ο κ. Παππάς.

Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους συγκρότησε «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, όπου η Πολιτεία με τα όργανά της σχεδιάζει, πρoτεραιοποιεί, αξιολογεί τομείς με πολλαπλασιαστικό για την οικονομία ενδιαφέρον, βελτιώνουν την παραγωγικότητα και την ζωή των ανθρώπων».

Αντίθετα, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, «την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι “κυνηγούν” το Ελληνικό, που “θα έμπαιναν μπουλντόζες” εβδομάδα την εβδομάδα και μπουλντόζες δεν βλέπουμε, είναι παγωμένα όλα τα μεγάλα έργα: το βόρειο και το νότιο τμήμα της Ε65, η Πατρών-Πύργου, το μετρό της Θεσσαλονίκης, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης… βλέπουμε πισογύρισμα για τις μεγάλες, κρίσιμες υποδομές που μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι, που μεταφέρονται τα εμπορεύματα, υπάρχουν επικοινωνίες, συνολικά τον τρόπο με τον οποίο αυξάνεται η παραγωγικότητα της οικονομίας μας», όπως τόνισε.

Οι «εμβληματικές» υποτίθεται επενδύσεις, τόνισε, «δεν μπορούν από μόνες τους να βάλουν την οικονομία σε τροχιά δίκαιης και μόνιμης ανάπτυξης. Το μοντέλο “τουρισμός και οικοδομή” που έχει στο μυαλό της η ΝΔ αποδείχθηκε ανεπαρκές … ο τουρισμός στην κρίση είχε θετική πορεία, αλλά δεν εμπόδισε την χώρα να βυθιστεί -και η οικοδομή έτσι όπως έγινε η διαχείρισή της μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος με δανειοδότηση άνευ ορίων υπήρξε στη ρίζα της κρίσης».

«Χρειάζεται λοιπόν επαναφορά», συνέχισε ο κ. Παππάς, «σε μία στρατηγική που θα προτεραιοποιεί και τις μεγάλες υποδομές και τις νέες τεχνολογίες, με ισχυρές δημόσιες παρεμβάσεις σε τομείς που ο ιδιωτικός τομέας έχει δείξει ότι δεν μπορεί να πάει».

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι στην πορεία προς το Συνέδριο «οφείλουμε να συζητήσουμε δημιουργικά, συντροφικά και αλληλέγγυα, τους τρόπους με τους οποίους θα μεγιστοποιήσουμε την πολιτική διαθεσιμότητα που υπάρχει αυτή την στιγμή για την στράτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα μετασχηματίσουμε αυτή την διαθεσιμότητα σε στράτευση».

Σημείωσε ότι «είναι κεντρικό χαρακτηριστικό αυτής της πολιτικής στιγμής, επτά μήνες μόνο μετά τις εκλογές η ΝΔ αντιμετωπίζει τα όρια των τερατωδών ψεμάτων που εκστόμισε και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι έχει και στελεχιακό βάθος και μία μεγάλη κοινωνική και πολιτική διαθεσιμότητα από τον κόσμο. Έχουμε το ευχάριστο καθήκον να συζητήσουμε τους τρόπους που θα αξιοποιήσουμε» αυτή τη διαθεσιμότητα. «Υπάρχουν τρόποι και μέθοδοι, ήδη γίνονται πάρα πολύ σοβαρά βήματα με την ηλεκτρονική μας πλατφόρμα, που αποκτά έντονα στοιχεία διαδραστικότητας. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μπορεί να μας κάνει έναν οργανισμό πολύ πιο ζωντανό, δημοκρατικό, λειτουργικό, έτοιμο να διαμορφώνει πολιτικά γεγονότα».

Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στις «τραγικές εικόνες» που καταγράφονται στα νησιά, αναρωτώμενος «εάν υπάρχει σκοπιμότητα σε σχέση με την δημιουργία έντασης». «Είχαμε δυνάμεις των ΜΑΤ να επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης, ενώ είναι εκεί ακόμη και μικρά παιδιά. Και να θεωρούν οι κυβερνητικοί ότι μπορούν με αυτό τον τρόπο και αυτά τα μέσα να καλύψουν την πλήρη ανευθυνότητα και την πλήρη διαχειριστική ανεπάρκεια που έχουν επιδείξει στο προσφυγικό κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Δεν έχουν πάρει κανένα πολιτικό μάθημα. Επιδίδονται στο άθλημα του ακροδεξιού λαϊκισμού, ενώ είδαν ότι και στο Μακεδονικό έπεσε πάνω τους, θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα με πολύ εμφατικό τρόπο. Για εμάς, το ζήτημα είναι να μην το πληρώσει η κοινωνία και οι πρόσφυγες … και να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συμβάσεις, δεν μπορεί να παραβιάζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων», τόνισε ο κ. Παππάς.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο