ΥΓΕΙΑ | Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020

Γ. Καλομενίδης: Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κορωναϊό


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Καλομενίδης: Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κορωναϊό

Η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα του χρόνου για να προετοιμαστούν όλες οι υπηρεσίες, οι οποίες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα υλικά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν κάποιο πιθανό κρούσμα του νέου ιού, υπογράμμισε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Γιάννης Καλομενίδης, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ.


Ο κ. Καλομενίδης, μιλώντας στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να φθάσει και στη χώρα μας ο κορωναϊός, δήλωσε με σαφήνεια ότι μπορεί να υπάρξει και στην Ελλάδα κρούσμα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς όπως τόνισε ζούμε σε μία παγκόσμια κοινότητα όπου οι άνθρωποι μετακινούνται και οι ιοί μεταφέρονται.

Εξήγησε όταν πρόκειται για έναν ιό που έχει υψηλή μεταδοτικότητα και που μπορεί να μεταδίδεται ακόμα και την περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχουν συμπτώματα, είναι θέμα τύχης το πότε θα έχουμε κάποιο κρούσμα.

Ο κ. Καλομενίδης υπογράμμισε ότι εφόσον η ίωση ενσκήψει και στη χώρα μας θα πρέπει να εφαρμόζει κάνεις τα ατομικά μέτρα τα οποία είναι όμοια όπως σε όλες τις ιώσεις, που σημαίνει τακτικό πλύσιμο των χεριών, να μην βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα ή στα μάτια, να φτερνιζόμαστε στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα μας και να αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν.

Είμαστε στη φάση που μαθαίνουμε διαρκώς όλο και περισσότερα για τη νέα ίωση η οποία φαίνεται ότι έχει προέλθει από κάποιες νυχτερίδες στην περιοχή της Κίνας, ανέφερε ο κ. Καλομενίδης, εξηγώντας ότι πλέον γνωρίζουμε ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με μεταδοτικότητα τέτοια που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, καθώς μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή νόσο, ακόμα και θάνατο.

Όπως είπε, για την ώρα τουλάχιστον, ο κορωναϊός είναι λιγότερος θανατηφόρος από άλλους παρόμοιους ιούς, όπως αυτός του SARS που ήταν πέντε φορές περισσότερο επικίνδυνος να προκαλέσει θάνατο.  

Μιλώντας για την εποχική γρίπη ο κ. Καλομενίδης ανέφερε ότι φέτος το φαινόμενο που έχουμε κάθε χειμώνα μας έκανε το χατίρι και δεν μας απασχόλησε από τον Δεκέμβριο, αλλά από τις πρώτες εβδομάδες του χρόνου, όπου κορυφώνεται σε συχνότητα.

Η προστασία ανέφερε απέναντι στην γρίπη είναι διττή καθώς εξήγησε ότι υπάρχει η προστασία μετάδοσης αλλά και η προστασία εφόσον μεταδοθεί, να είναι αρκετά  έτοιμοι οι οργανισμοί, να αντιπαλέψουν την ίωση.

Επίσης τόνισε ότι το εμβόλιο είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσο το οποίο χρησιμοποιείται για την προστασία του πληθυσμού και ιδιαίτερα των συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού που χαρακτηρίζονται από ευαλωτότητα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και πάνω των 60 ετών, οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα καρδιολογικά η αναπνευστικά, τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, το υγειονομικό προσωπικό και οι άνθρωποι που φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο