ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020

Κ. Παπαποστόλου: Στις ΖωΕΣ προτρέπουμε τα παιδιά να μπουν στη θέση του αδέσποτου


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Παπαποστόλου: Στις ΖωΕΣ προτρέπουμε τα παιδιά να μπουν στη θέση του αδέσποτου

Μετουσίωσε την αγάπη της για τα ζώα σε δράση. Εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή, εκπαιδεύτρια σκύλων, συγγραφέας και πάνω απ’ όλα εθελόντρια στις Ζω.Ε.Σ που η ίδια ίδρυσε, η Κατερίνα Παπαποστόλου, μίλησε χθες στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, και στις δημοσιογράφους Τζούλυ Τσίγκα και Ελένη Ηλιοπούλου, για το πώς τα κακοποιημένα ζώα μπορούν αφού γιατρέψουν τις πληγές τους να γίνουν ισότιμοι συνεργάτες και πώς τα παιδιά μας μπορούν να αποκτήσουν ενσυναίσθηση.


Εδώ και 20 χρόνια προσπαθώ να μεταφέρω τα αισθήματα της φιλοζωίας στα σχολεία. Δυστυχώς τις πιο πολλές φορές οι γονείς είναι αρνητικοί.

Γνώρισα την Διώνη το 2011, ένα μαχαιρωμένο, κακοποιημένο και πυροβολημένο σκυλάκι. Είχα ξανασχοληθεί με κακοποιημένα ζώα οπότε η εικόνα της δε με σόκαρε τόσο, όσο με σόκαρε η στάση συναδέλφων μου εκπαιδευτικών που ήταν δίπλα στο τραυματισμένο σκυλί και δεν έκαναν τίποτα. Από τότε ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας για να την σώσω και ο αγώνας αυτός κράτησε πολύ μέχρι να γιατρευτούν και τα ψυχικά της τραύματα. Να ξεπεράσει τις φοβίες από την κακοποίηση που είχε υποστεί. Τα αδέσποτα υφίστανται κακοποίηση καθημερινά και ψυχολογικά, ακόμα και από τον φόβο που αισθάνονται ζώντας μόνα, εκτεθειμένα σε κινδύνους.

Μετά την Διώνη ήρθε ο Άξελ, που ήταν και η αφορμή για να γίνω εκπαιδεύτρια σκύλων και μετά ο Πόθος που τον βρήκα σε μια σακούλα στα σκουπίδια. Είναι εντυπωσιακό πως ζώα που είναι τόσο κακοποιημένα μπορούν να γίνουν ισότιμοι συνεργάτες σου.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η θετική εκπαίδευση των ζώων. Η εκπαίδευση με βία είναι καταστροφική για τα ζώα και το χειρότερο είναι οι εκπαιδευτές που ασκούν βία φορώντας τον μανδύα της θετικής εκπαίδευσης. Ευθύνη όμως έχουν και οι κηδεμόνες που συναινούν στην βίαιη εκπαίδευση των ζώων. Δεν είναι τυχαίο ότι 9 στα 10 σκυλιά που έχουν δαγκώσει μέλος της οικογένειας που τα έχει υιοθετήσει, έχουν εκπαιδευτεί με τη βία.

Στις Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων Ιδρυμάτων και Οργανισμών) – που ξεκίνησαν το 2015 – είμαστε όλοι μας εθελοντές που χρηματοδοτούμε τη δράση μας από τις δουλειές μας. Βρισκόμαστε σε 25 σημεία όλης της χώρας και επισκεπτόμαστε από παιδικούς σταθμούς, σχολεία μέχρι και ενηλίκους. 

Η όλη διαδικασία διαρκεί μία ώρα και 10 λεπτά. Προβάλλουμε οπτικοακουστικό υλικό, συζητάμε με τα παιδιά και δεχόμαστε τις δικές τους παρεμβάσεις. Σκύλους σ’ αυτές τις επισκέψεις χρησιμοποιώ μόνο εγώ και επιδιώκω να έχω στην ομάδα μου όσο περισσότερους εκπαιδευτικούς γίνεται ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε σωστά τα παιδιά. Μπορούν να τα καταλάβουν όλα και χωρίς την παρουσία σκύλων, για παράδειγμα μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι.

Εστιάζουμε σε τρία βασικά σημεία:

-             Πώς να συμπεριφέρονται τα παιδιά σε αδέσποτα αλλά και σε δεσποζόμενα ζώα

-             Να καταλάβουν ότι όλα τα ζώα είναι ίσα, όχι μόνο οι σκύλοι και οι γάτες

-             Να καταφέρουμε να φέρουμε τα παιδιά στην θέση των ζώων, να αποκτήσουν ενσυναίσθηση.

Σ’ αυτές τις συναντήσεις σπάνια έρχονται γονείς, ενώ πολλές φορές χρειάζεται να ζητήσω από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να μείνουν. Τα παιδιά, παρεμβαίνουν στην συζήτηση, αλλά τις περισσότερες φορές για να καταθέσουν μια κακή εμπειρία, ας πούμε για τον μπαμπά ή τον παππού που σκοτώνουν τα αδέσποτα στο χωριό. Εκεί δεν πρέπει ούτε να τα προσβάλεις ούτε να τα κάνεις να νιώσουν άσχημα, πρέπει ήρεμα να τους δείξεις τον σωστό δρόμο. Μερικές φορές λένε πράγματα που μας σοκάρουν, αλλά και πάλι πρέπει ήρεμα να τους δείξεις τι είναι σωστό.

Μέσα από την ιστοσελίδα μας www.zwes.gr μπορεί να ενημερωθεί ο καθένας για τη δράση μας και να βρει πληροφορίες για τα βιβλία που έχω εκδώσει ως τώρα με πρώτο «Το δώρο της Διώνης». Μπορεί όμως και να κάνει αίτηση για εθελοντής. Χρειαζόμαστε εθελοντές για να συνεχίσουμε.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο