ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020

Β. Δρίβας: Δεν υπάρχει μη εκούσια κακοποίηση ζώων


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Β. Δρίβας: Δεν υπάρχει μη εκούσια κακοποίηση ζώων

Πώς η κακοποίηση των ζώων συνδέεται με την διαπροσωπική – ενδοοικογενειακή βία, όχι όμως και τις ψυχικές ασθένειες, τι κρύβεται πίσω από τους «συλλέκτες ζώων» και πόσο απαραίτητη είναι η ευαισθητοποίηση στην ψυχική δυσκολία. Δύσκολες ερωτήσεις με σαφείς απαντήσεις από τον κλινικό ψυχολόγο, αστυνομικό Βαγγέλη Δρίβα, στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα και την Ελένη Ηλιοπούλου.


Αναζητώντας αυτό που κρύβεται πίσω από την κακοποίηση των ζώων, ο Β. Δρίβας ανέφερε ότι «Μπορεί να είναι η μη λειτουργική διαχείριση συναισθημάτων όπως ο θυμός ή οι πρώιμες εμπειρίες ενός ατόμου που έχει βιώσει την κακοποίηση ως θύμα, ως θύτης ή ως μάρτυρας ενδοοικογενειακής βίας. Συχνά πρόκειται για το αίσθημα δύναμης και ελέγχου που νιώθει εκείνος που κακοποιεί».

Επικαλέστηκε μάλιστα «δεκάδες έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι η κακοποίηση των ζώων συνδέεται με την διαπροσωπική – ενδοοικογενειακή βία ή με συμπεριφορές γενικότερης βίας όπως ναρκωτικά, κυνομαχίες κλπ».  Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «το ότι κάποιος κακοποιεί ένα ζώο, δεν σημαίνει πως πάσχει από ψυχική ασθένεια όπως και αν πάσχει από ψυχική ασθένεια δεν σημαίνει ότι δεν έχει δόλο. Ελάχιστες ψυχικές ασθένειες συνδέονται με την βία. Επίσης, δεν μπορεί να υπάρξει μη εκούσια κακοποίηση».

«Για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων δεν αρκεί μόνο η Παιδεία» είπε ο κλινικός ψυχολόγος, τονίζοντας ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στην ψυχική δυσκολία και στο πώς αντιμετωπίζεται. Αν δούμε ένα παιδί να κλωτσάει μια γάτα ή να την τραβάει από την ουρά, δεν πρέπει να το προσπεράσουμε, να το πάρουμε αψήφιστα. Αύριο μπορεί να έχει ανάλογη συμπεριφορά σε συμμαθητές-συμμαθήτριές του και αργότερα σε κάποιους άλλους».

Σε ό,τι αφορά την παρασυσσώρευση ζώων επέμεινε ότι η έκφραση «συλλογή ζώων» είναι λανθασμένη, γιατί η «συλλογή» παραπέμπει σε κάτι λειτουργικό, ενώ εδώ πρόκειται για μια πράξη που συνδέεται με ψυχική νόσο. «Υπάρχουν άνθρωποι που συσσωρεύουν δεκάδες ή εκατοντάδες ζώα στον χώρο τους όπου ζουν και οι ίδιοι. Σπάνια σε αυτές τις περιπτώσεις θα βρούμε ανθρώπους που δεν έχουν παθολογικό πρόβλημα».

Όταν εντοπίζεται μια περίπτωση παρασυσσώρευσης ζώων, ο υπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση – που συνήθως δεν έχει υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον - παραπέμπεται για νοσηλεία στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, από όπου βγαίνει μετά από λίγους μήνες.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του «συλλέκτη ζώων» ο Β. Δρίβας εξηγεί: «Πρόκειται συνήθως για ανθρώπους μόνους. Η παρασυσσώρευση αρχίζει όταν μένουν μόνοι. Στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και σε κάθε περίπτωση είναι μεσήλικες ή πιο ηλικιωμένοι. Είναι άτομα κοινωνικά αποσυρμένα. Η διαταραχή παρασυσσώρευσης έχει να κάνει με τα αντικείμενα. Τα άτομα αυτά δε μπορούν να μην κατέχουν κάτι έστω κι αν δεν είναι χρήσιμο. Οι πολίτες μπορούν να παρατηρήσουν το μάζεμα πολλών ζώων σε ένα σπίτι, αρχικά από το πώς οχυρώνεται αυτό το σπίτι. Τα κλειστά παράθυρα, τη συσσώρευση πολλών άχρηστων αντικειμένων κλπ».

Κλείνοντας παροτρύνει όλους μας τόσο στις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων όσο και παρασυσσώρευσης ζώων σε έναν χώρο, να έχουμε το θάρρος της καταγγελίας μας, ακόμα κι όταν οι αρχές είναι απρόθυμες. «Πρέπει να επιμένουν» τόνισε ο Β. Δρίβας.

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο