ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020

Πώς επηρεάζουν την προστασία της α΄ κατοικίας δικαστικές διαμάχες με την τράπεζα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Πώς επηρεάζουν την προστασία της α΄ κατοικίας δικαστικές διαμάχες με την τράπεζα

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οφειλέτης προσπάθησε να ενταχθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην προστασία της πρώτης κατοικίας και τελικά η τράπεζα δεν έφερε πίσω ρύθμιση, με αιτιολογία δικαστική διαμάχη, π.χ. για καταχρηστικούς όρους ή το ύψος του δανείου, καθώς δεν είναι δεσμευτική για την τράπεζα η διαδικασία, είπε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Καθώς πλησιάζει η εκπνοή της προθεσμίας για αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο κ. Κουρμούσης ανέφερε ότι εισαγωγή στο σύστημα έχουν κάνει πάνω από 65.000 πολίτες για να ξεκινήσουν την διαδικασία, έχουν υποβληθεί περίπου 2.000 αιτήσεις και έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία και λάβει την επιδότηση 210 πολίτες, αλλά «είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτοί οι 2.000 θα φτάσουν ως το τελικό βήμα». Υπογράμμισε μάλιστα ότι μετά την κατάργηση κάποιων προβληματικών απαιτήσεων, βελτιώθηκε η ταχύτητα της διαδικασίας.

Τόνισε ότι καθώς πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη στο παρελθόν κάνει αίτηση για το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη ή και κάνει επαφή απευθείας με τις τράπεζες, ο αριθμός των 2.000 αιτήσεων δεν είναι απαραίτητα μικρός. «Μην θεωρούμε αυτομάτως ότι όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν κάποια προστασία, προφανώς έχουν λάβει προστασία κάπου αλλού» για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.

Κρίσιμο θέμα για να επέλθει συμφωνία οφειλέτη-τράπεζας είναι να συμφωνήσει η δεύτερη, καθώς δεν είναι δεσμευτικό για την τράπεζα να συμφωνήσει στη ρύθμιση, ακόμη και αν ο οφειλέτης εμφανίζεται να πληροί τα τυπικά απαιτούμενα και συναινεί. «Μας έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που όντως η τράπεζα δεν έφερε πίσω ρύθμιση ... όταν ρωτήσαμε, είπαν ότι οι δύο πλευρές πήγαν στα δικαστήρια για άλλη αιτία, π.χ. το ύψος ή καταχρηστικούς όρους του δανείου», διευκρίνισε ο κ. Κουρμούσης.

«Η τράπεζα λέει "έχουμε ξεκινήσει μία δικαστική διαμάχη, τι να ρυθμίσουμε μέσω της πλατφόρμας;" ... ζητούν από τον οφειλέτη να παραιτηθεί από τη δικαστική διαμάχη ώστε να προχωρήσουν στη ρύθμιση, αυτός δεν παραιτείται και ως εκ τούτου δεν προχωρούν σε σύμβαση ρύθμισης ενώ υπάρχει ανοιχτή δικαστική διαμάχη».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο