ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020

Κ. Βέττα: Κάθε εργαζόμενος στα λιγνιτικά της ΔΕΗ δημιουργεί άλλες 3,5-4 θέσεις εργασίας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Βέττα: Κάθε εργαζόμενος στα λιγνιτικά της ΔΕΗ δημιουργεί άλλες 3,5-4 θέσεις εργασίας

Μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου εκτιμά ότι η απώλεια των λιγνιτικών μονάδων θα προκαλέσει ανεργία 40.000 ανθρώπων, για τους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καμία πρόβλεψη, ενώ επιδιώκουν να μας δεσμεύσουν σε άλλο ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο, που μάλιστα είναι εισαγόμενο και άρα δεν παρέχει ενεργειακή ασφάλεια, ενώ απειλή με άλμα ενεργειακού κόστους, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.


«Οι άμεσα εργαζόμενοι στη ΔΕΗ στην περιοχή μας είναι 4.000, αλλά οι εργολαβικοί είναι άλλοι τόσοι και με βάση μελέτη των Επιμελητηρίων κάθε εργαζόμενος δημιουργεί άλλες 3,5-4 θέσεις εργασίας ... το Τεχνικό Επιμελητήριο σε πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι θα προκληθεί ανεργία ως και 40.000 ανθρώπων», καθώς το ΑΕΠ της περιοχής που εξαρτάται από τη ΔΕΗ φτάνει το 45% του συνόλου, τόνισε η κ. Βέττα. Η περιοχή «θα ερημοποιηθεί γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις θέσεις εργασίας, για την αποκατάσταση των ορυχείων ... λένε για τοποθέτηση πάνελ, που ωστόσο δεν προσφέρουν τίποτε, καμία θέση εργασίας ... χώρια που για να "κάτσουν" τα εδάφη και να μπορούν να μπουν τα πάνελ χρειάζεται πάνω από δεκαετία, σύμφωνα με τους επιστήμονες».

«Βάζουν στη μέση το φυσικό αέριο, το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έχει 80% αύξηση του φυσικού αερίου» μέχρι να φτάσουμε στις ΑΠΕ, τόνισε η ίδια, κάτι που δημιουργεί τρία προβλήματα:

  • ενεργειακή αυτάρκεια, γιατί εξαρτώμαστε από εισαγόμενο καύσιμο,
  • πολύ μεγάλη αύξηση τιμής του ρεύματος,
  • το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο και η Ελλάδα έχει υπογράψει την Συμφωνία των Παρισίων για αποδέσμευση από ορυκτά καύσιμα ως το 2050

Και όχι μόνο αυτός, αλλά «οι επενδύσεις που θα γίνουν θα είναι μακροχρόνιες, με τουλάχιστον μία 15ετία για να αποσβεστούν, ή και παραπάνω. Άρα, μας δεσμεύουν με ορυκτό καύσιμο τη στιγμή που μιλάμε για αποδέσμευση. Είμαστε δέσμιοι ιδιωτικών συμφερόντων, εκεί κλείνει το μάτι η κυβέρνηση της ΝΔ, τους ανοίγει τον δρόμο», όπως τόνισε.

Νωρίτερα, η ίδια χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της Δυτικής Μακεδονίας» τον τρόπο που μεθοδεύεται η απολιγνιτοποίηση, με τρόπο άδικο και βίαιο.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο