ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

Μ. Γερούκη: Η σεξουαλική αγωγή αφορά την υγεία των παιδιών


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Μ. Γερούκη: Η σεξουαλική αγωγή αφορά την υγεία των παιδιών

Μία από τις εκπαιδευτικούς που δημιούργησαν το εξαιρετικό πρόγραμμα «Παίζω με τον Φρίξo και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις», για παιδιά 5 – 8 ετών, που πήρε το 2019 βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία, η Μαργαρίτα Γερούκη μίλησε χθες στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα για τις περιπέτειες του Φρίξου με την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τις παραθρησκευτικές οργανώσεις.


Ποιος είναι ο Φρίξος;

Ο Φρίξος, πρωταγωνιστεί στο πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής για παιδιά από 5 – 8 ετών, γιατί σ’ αυτή την ηλικία καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι ένας σκατζόχοιρος, που μπαίνει στο σχολείο στέλνοντας γράμματα στα παιδιά με περιστατικά της ζωής του, αλλά και παιχνίδια, με στόχο να μάθουν το σώμα τους και κυρίως τα γεννητικά όργανα. Να είναι υγιή, να προστατεύονται, να κατανοήσουν την διαφορά του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου, αλλά και να μάθουν για το διαδίκτυο και τι θα πρέπει να προσέχουν. Μαθαίνει, ακόμη, στα παιδιά για την οικογένεια, πώς ήρθαν στον κόσμο, ότι δεν υπάρχουν κακά και καλά συναισθήματα αλλά συναισθήματα που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα ή άσχημα.

Βεβαίως με το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να προστατεύονται από την σεξουαλική κακοποίηση, ότι υπάρχουν μυστικά που θα πρέπει να τα μοιραστούν με κάποιους, ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να εμπιστευτούν.

Αγνοώντας ένα βραβευμένο πρόγραμμα

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά και τους γονείς. Κι εμείς που δημιουργήσαμε τον «Φρίξο», ως εκπαιδευτικοί και μητέρες ξέρουμε ότι τα παιδιά μας δεν ζουν σε γυάλα. Μόνο μέσα από τη γνώση μπορούμε να τα προστατεύσουμε, ειδικά γιατί συνήθως οι θύτες στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης τα παιδιά προέρχονται από άτομο του πολύ κοντινού περιβάλλοντος, άρα το ξέρουν και το εμπιστεύονται.

Δυστυχώς και μόνο ο όρος «σεξουαλική αγωγή» είναι κόκκινο πανί για κάποιους κύκλους. Πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει σεξουαλική αγωγή και γιατί όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί επιμένουν στην αναγκαιότητά της.

Πολύ προβληματισμένοι είναι και οι ίδιοι οι γονείς, στην πλειοψηφία τους. Θέλουν να συζητούν αυτά τα θέματα με τα παιδιά τους αλλά δεν ξέρουν πώς. Γι’ αυτό και τα προγράμματα σαν τον «Φρίξο» λειτουργούν ως γέφυρα του σχολείου με το σπίτι. Το πρόγραμμα δοκιμάστηκε πιλοτικά για ένα χρόνο σε 20 σχολεία του Ρεθύμνου την σχολική χρονιά 2015-2016. Οι γονείς αυτών σε ποσοστό 80% μας είπαν ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουν με τα παιδιά τους για το σώμα τους, την υγεία και την προστασία τους, γιατί η σεξουαλική αγωγή έχει σχέση με την υγεία του παιδιού, σωματική και πνευματική. Μας ζήτησαν μάλιστα να συνεχιστεί το πρόγραμμα και σε άλλες τάξεις.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Ινστιστούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), οπότε κάναμε πολλές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε Κρήτη και Αθήνα μέχρι και φέτος. Το 2019 βραβεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Σεξουαλική Υγεία, με το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας, και μετά από αυτό άρχισαν να μας το ζητούν και άλλες χώρες. Υπήρχαν πολλές συμμετοχές από πολλές χώρες, αλλά το βραβείο το κερδίσαμε εμείς, το κέρδισε η Ελλάδα. Είναι κρίμα που το υπουργείο Παιδείας δεν το σπουδαιολόγησε αυτό.

Απειλές παραθρησκευτικών κύκλων σε εκπαιδευτικούς

Επιπλέον, παρότι ο «Φρίξος» πήρε 4η έγκριση από το ΙΕΠ το πρόγραμμα έμενε φέτος στο συρτάρι της γραμματέως του υπουργείου και δεν διαβιβάστηκε στα σχολεία, ενώ οι εκπαιδευτικοί που ήθελαν να το αξιοποιήσουν μπήκαν και στο στόχαστρο παραθρησκευτικών κύκλων. Μας έλεγαν συνάδελφοι ότι ήθελαν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα αλλά εμφανιζόταν κάποιος γονιός που τους απειλούσε με μεγάλη φασαρία στο σχολείο. Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών διαμαρτυρήθηκαν έντονα.

Είμαστε ένα κοσμικό κράτος, με δικαιώματα, Σύνταγμα, αναλυτικά προγράμματα και η σεξουαλική αγωγή προβλέπεται στο αναλυτικό πρόγραμμα. Είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίζουμε την υγεία των παιδιών μας. Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει την δύναμη να αντιδράσει στην είσοδο της λογικής των παραθρησκευστικών οργανώσεων στα σχολεία.

Εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις στέλνουν ανακριβείς πληροφορίες στην Ε.Ε. για το συγκεκριμένο θέμα. Βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών από το 1995, η σεξουαλική αγωγή πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Η Ε.Ε., έχει την εντύπωση ότι αυτό γίνεται στην Ελλάδα, όμως τα σχετικά εγχειρίδια δεν έφτασαν ποτέ στα ελληνικά σχολεία.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο