ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020

Αλ. Χαρίτσης: Σκόπιμα δίνουν ευκαιρία στην ακροδεξιά να σηκώσει πάλι κεφάλι


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αλ. Χαρίτσης: Σκόπιμα δίνουν ευκαιρία στην ακροδεξιά να σηκώσει πάλι κεφάλι

Ο Κ. Μητσοτάκης και αυτοί στη ΝΔ που «χάιδεψαν τα αυτιά» του ακροδεξιού ακροατηρίου προεκλογικά, οι ίδιοι που ως κυβέρνηση εφαρμόζους αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο πολιτικές «αποτροπής» κάνοντας τον βίο αβίωτο στους πρόσφυγες, συνεχίζουν να αυξάνουν την ένταση στις τοπικές κοινωνίες ανοίγοντας το δρόμο στην ακροδεξιά να σηκώσει κεφάλι ξανά στην Ελλάδα, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Προεκλογικά στη Νέα Δημοκρατία προσπάθησαν να χαϊδέψουν τα ακροδεξιά ακροατήριά τους, να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά ξενοφοβίας στις τοπικές κοινωνίες, με τοπικά στελέχη της σε όλη την Ελλάδα να μιλούν και να αντιμετωπίζουν συνολικά το προσφυγικό ως απειλή, είπε ο κ. Χαρίτσης, θυμίζοντας ότι και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά έλεγε ότι η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι λύση. Τώρα, ως κυβέρνηση πληρώνει την στρατηγική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια.

«Δυστυχώς», τόνισε, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει αυτή την λογική. Όχι απλώς δεν τηρεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά τους παραβιάζει συστηματικά. Είναι σαφές ότι αυτή η πολιτική "αποτροπής" που έχει επιλέξει να ακολουθήσει στο προσφυγικό, μία λογική απλοϊκή και επικίνδυνη ότι κάνοντας τον βίο αβίωτο στους πρόσφυγες θα αποτρέψει την συνέχιση των προσφυγικών ροών».

Έτσι, «αντί να σκύψει στο ζήτημα, να βρει ρεαλιστικές λύσεις και βεβαίως να θέσει τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους, ακριβώς για να μην συγκρουστεί με το ακροδεξιό της ακροατήριο συνεχίζει μία καταστροφική πρακτική που οδηγεί τις τοπικές κοινωνίες ειδικά στα νησιά αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα σε πολύ μεγάλη ένταση. Είναι μία πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, "βούτυρο στο ψωμί" ακροδεξιών θυλάκων που βλέπουν πάλι ευκαιρία να "σηκώσουν κεφάλι" στη χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Η σύνδεση του προσφυγικού με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως τα ελληνοτουρκικά «είναι μία πάρα πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, τόσο για την διαχείριση του προσφυγικού όσο και των πολύ κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε, ειδικά σε αυτή την συγκυρία, στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Και δυστυχώς αυτή η σύνδεση έχει διατυπωθεί επίσημα, από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου ... που μετά προσπάθησε "κακήν κακώς" να μαζέψει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης».

«Το προσφυγικό είναι αυτοτελές, δεν αφορά μόνο την χώρα μας ή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ευρύτερο, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ... η Ελλάδα βρίσκεται στην "προμετωπίδα" και δυστυχώς οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι πολύ ανησυχητικές ... έχει πολύ μεγάλη σημασία επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τον εθνολαϊκισμό, την απαράδεκτη αναποτελεσματικότητα, το χάιδεμα αυτιών και την δημιουργία απίστευτου μπάχαλου στα νησιά μας», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει λύσεις, την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία μας κλιμάκιο βουλευτών μας συναντήθηκε με τους αρμόδιους υπουργούς και έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι, τόσο για την αποσυμφόρηση των νησιών όσο και την ενίσχυση των υπηρεσιών στα νησιά και την υπηρεσία ασύλου», συνέχισε ο ίδιος, αλλά και για την συνεργασία με την Ευρώπη, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της μετά-Σαλβίνι Ιταλίας που τάχιστα προχώρησε πάρα πολύ γρήγορα σε Διάσκεψη και συμφωνίες με πέντε άλλες χώρες για μετεγκατάσταση προσφύγων.

Ερωτηθείς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο βουλευτής Μεσσηνίας απάντησε πως “θα  προχωρήσουμε στην κατάθεση πρότασης νόμου για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας”.  “Καταφέραμε ως κυβέρνηση”, υπενθύμισε, “να προστατευτούν οι συμπολίτες μας από φαινόμενα όπως μαζικοί πλειστηριασμοί, εξώσεις και κοινωνική ένταση, όπως συνέβη αντίστοιχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Τώρα, - και ενώ βρισκόμαστε εκτός μνημονίων – σπεύδουν υπουργοί της κυβέρνησης να προδικάσουν ότι δεν θα υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου”. “Δεν θα αφήσουμε την κοινωνία έρμαιο των ορέξεων τραπεζών και funds’’ ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης. ‘’Ευελπιστούμε ότι και άλλες δυνάμεις θα συναινέσουν στη διαμόρφωση ενός πλατιού μετώπου για την προστασία της πρώτης κατοικίας”, πρόσθεσε.

Αναφερθείς στα εργασιακά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως “είναι ένα ζήτημα κρίσιμο για εμάς, που φανερώνει ακριβώς πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη ”. “Δυστυχώς”, τόνισε, “η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να ξηλώσει το πλέγμα προστασίας της εργασίας που με τεράστια προσπάθεια δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να βλέπουμε συνεχώς περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας”. “Ως κυβέρνηση δεσμευθήκαμε για την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού” υπενθύμισε. “Απαντώντας σε αυτό ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί  αύξηση σε ποσοστό διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, υπόσχεση που φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες. Οφείλαμε να επαναφέρουμε το ζήτημα καταθέτοντας τη σχετική πρόταση νόμου”.  Και τόνισε ότι “είναι ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης για τη χώρα μας αλλά και ένα ζήτημα ανάπτυξης. Είδαμε πόσο έλειψαν από την αγορά τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος’’.

Κλείνοντας, ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στα ζητήματα της υγείας δηλώνοντας πως “η κυβέρνηση επιλέγει της ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας μέσω της πλήρους υποβάθμισής της.  Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική, κάτι που ομολογείται ακόμη και από γιατρούς και συνδικαλιστές που ανήκουν στο χώρο της ΝΔ. Έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό και βασικά φάρμακα και κλείσιμο κλινικών.”. “Είναι συνειδητή επιλογή της ΝΔ, να προχωρήσει στρατηγικά σε αυτή την υποβάθμιση προκειμένου να ανοίξει το δρόμο σε ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας”, κατέληξε.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο