ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020

Για τη ζωή και το έργο του Σάμη Γαβριηλίδη που ήταν «όμηρος δεύτερης γενιάς»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Για τη ζωή και το έργο του Σάμη Γαβριηλίδη που ήταν «όμηρος δεύτερης γενιάς»

Για τη ζωή και το έργο του Σάμη Γαβριηλίδη, του γνωστού εκδότη που πέθανε χθες, μετά από μάχη με τον καρκίνο, μίλησε Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά ο γείτονάς του και συμμαθητής του στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθήνας, Φίλιππος Βουγίδης.


Ο Σάμης (ή Σαμίκος για τους φίλους του) γεννήθηκε στη συνοικία του Αγίου Παύλου του κέντρου της Αθήνας. Ήταν γόνος εβραϊκής οικογένειας. Η μητέρα του Καρολίνα ήταν επιζήσασσα όμηρος του Νταχάου, του Μπέργκεν Μπέλσεν και του Άουσβιτς με ανεξίτηλο χαραγμένο στο μπράτσο τον αριθμό 40382.Ο ίδιος αυτοχαρακτηριζόταν «Όμηρος δεύτερης γενιάς».

Ο πατέρας του στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής διέφυγε στη Μέση Ανατολή. Κατετάγη στον ελληνικό στρατό αλλά συνελήφθη μαζί με άλλους χιλιάδες Έλληνες της Μέσης Ανατολής από τους Άγγλους λόγω των εαμικών του πεποιθήσεων. Όταν επέστρεψε στην  Ελλάδα έγινε δικηγόρος.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οικογενειακό γεννήθηκε και μεγάλωσε στην οδό Νικομηδείας του Αγίου Παύλου ο Σάμης. Το Δημοτικό το τελείωσε στο σχολείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας. Ακολούθησε το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων, Χέυδεν και Αχαρνών. Και στη συνέχεια το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου ο Γαβριηλίδης - εξαιρετικός ων μαθητής - πέρασε με την πρώτη στη Σχολή Ναυπηγών.

Συμμετείχε ενεργά  στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Ήταν στενός φίλος με τον συμμαθητή του επίσης στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων - και εκ των πρωταγωνιστών της εξέγερσης του Νοέμβρη - Κυριάκο Σταμέλο, στον οποίο στάθηκε δίπλα στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι την ασθένειά του και τον θάνατό του.

Ξεκίνησε την εκδοτική του δραστηριότητα ως συνεταίρος στο ιστορικό  «ΠΛΕΘΡΟΝ», ενώ από τα τέλη της 10ετίας του ‘80 συνέχισε την ανεξάρτητη εκδοτική του προσπάθεια με τις ομώνυμες πολύ επιτυχημένες εκδόσεις Γαβριηλίδη (Μάρκαρης, Σχορέλης, Καλλιφατίδης κ.ά.) ενώ είχε προηγηθεί η επιχειρηματική προσπάθεια με τη «Στροφιλιά» στην πλ. Καρύτση, το πρώτο ίσως wine bar στην Αθήνα.

Στη συνέχεια δημιούργησε τον πολυχώρο «Poems n’ Crimes» στο τέρμα της Αγ. Ειρήνης στο Μοναστηράκι που αποτέλεσε και την έδρα των πολυσχιδών εκδοτικών του και πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Η πολιτική κηδεία του Σάμη Γαβριηλίδη θα γίνει το Σάββατο στις 12:00 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο