ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020

Δυτική Ελλάδα: Συνεχίζονται οι απάτες κατά πολιτών, θύματα και ηλικιωμένοι


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δυτική Ελλάδα: Συνεχίζονται οι απάτες κατά πολιτών, θύματα και ηλικιωμένοι

Για τις απάτες που διαπράττουν διάφοροι επιτήδειοι σε ηλικιωμένους, δια ζώσης, αλλά και άλλους πολίτες μέσω ύποπτων emails μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο προϊστάμενος του γραφείου Τύπου της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος, Ιγνάτιος Τριανταφύλλου.


Όπως εξήγησε ακόμα και σήμερα το πρωί είχαμε δύο περιστατικά εξαπάτησης ηλικιωμένων σε Αχαΐα και Ηλεία.

«Στην μία περίπτωση παρίσταναν τον λογιστή κι έδωσε η γριούλα ότι είχε και δεν είχε, ακόμα και τα κοσμήματά της. Στη δεύτερη έκαναν τον τεχνικό της ΔΕΗ, με υποτιθέμενη βλάβη στο ρολόι. Δυστυχώς δεν σταματούν οι απάτες. Εμείς του έχουμε ψηλά στη ατζέντα μας. Στην πρόληψη, έχουμε γυρίσει όλα τα ΚΑΠΗ της Δυτικής Ελλάδας. Κάναμε διαλέξεις κι ημερίδες με απλά λόγια, πώς να προστατεύονται στην καθημερινότητά τους οι πολίτες. Παράλληλα στο επίπεδο της καταστολής όπου έχουμε συλλάβει αρκετούς απατεώνες και τους έχουμε οδηγήσει στη φυλακή. Βλέπουμε όμως ότι κάποιες τηλεφωνικές απάτες γίνονται ακόμα και μέσα από τη φυλακή», τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου.  

Σε ότι αφορά τις ηλεκτρονικές απάτες, οι επιτήδειοι συνήθως ζητούν, μέσω mail, προσωπικά στοιχεία που σχετίζονται με τις τράπεζες δήθεν για να τα επαναπροσδιορίσουν. Στην συνέχεια, όπως εξήγησε ο κ. Τριανταφύλλου, μπορεί ο απατεώνας να κάνει ότι συναλλαγή θέλει: «Είναι μαζικές αποστολές και στοχεύουν να πιάσουν έστω ένα μικρό ποσοστό. Έστω κι 1% ή 0,5% τους αρκεί για να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι εξειδικευμένη αποστολή αλλά μπορεί να στείλουν σε 5.000 άτομα. Υπάρχουν όμως και πιο εξειδικευμένες μορφές απάτης που είχαμε και στην Αχαΐα με θύματα μεγάλες επιχειρήσεις. Εκεί οι δράστες είχαν χακάρει λογαριασμό επιχειρηματία και προσποιούμενοι συνεργάτες, τους απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ».

Τέλος ο προϊστάμενος του γραφείου Τύπου της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. αναφέρθηκε και σε περιστατικά κλοπών κοντά σε ΑΤΜ τραπεζών κυρίως τις ημέρες που εκταμιεύονται οι συντάξεις.

«Δυστυχώς είναι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που όταν πάρει ο κόσμος την σύνταξη, με διάφορες μεθόδους, απασχόληση, εναγκαλισμούς κ.α., τους αποσπούν την προσοχή και τους παίρνουν τα λεφτά. Ας μην πάμε λοιπόν από την πρώτη μέρα όλα τα λεφτά, αν τα σηκώσει όλα με μιας. Γίνονται αρκετά τέτοια περιστατικά, ειδικά τις ημέρες που πληρώνονται. Εκείνες τις ημέρες έχουμε αυξημένες περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε και σε όλα τα ΑΤΜ της πόλης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τριανταφύλλου.  

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο