| Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020

Παπαδημούλης: Τι άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει για την καταπολέμηση της διαφθοράς


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Παπαδημούλης: Τι άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, με θέμα τα φαινόμενα αθέμιτης απόκτησης και αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων σε κράτη-μέλη της ΕΕ. Ελλάδα,


Ο Δημ. Παπαδημούλης επικαλείται στην ερώτησή του την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, στην οποία υπογραμμίζεται ότι τα 2/3 από τις 180 χώρες που εξετάζει ο σχετικός δείκτης βρίσκονται κάτω από το 50% όσον αφορά την αποτελεσματικότητα καταπολέμησης φαινομένων διαφθοράς. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία και Ελλάδα, στις οποίες, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεθνούς Διαφάνειας, M. Hulten, ‘’διαπιστώνονται πολλές οικονομικές απάτες, που σχετίζονται με ευρωπαϊκά κονδύλια’’.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτά την Κομισιόν «τι άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει, αξιοποιώντας τον νεοπαγή θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα στα κράτη-μέλη», και ακόμη «σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τις εθνικές αρχές, ειδικά στα κράτη-μέλη όπου εντοπίζονται εντονότερα τέτοια φαινόμενα».

Τέλος, ζητά να μάθει από την Κομισιόν «σε ποιο ύψος υπολογίζονται οι απώλειες σε επίπεδο ευρωπαϊκών πόρων, λόγω διαφθοράς και οικονομικής απάτης, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο