ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

Ν. Παππάς: Έχουν απέναντι την κοινωνία, βλέπουν υποκινούμενη ως και τη... ΔΑΚΕ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ν. Παππάς: Έχουν απέναντι την κοινωνία, βλέπουν υποκινούμενη ως και τη... ΔΑΚΕ

Μπορούν να χαμογελούν όσοι αντιδρούν στο ασφαλιστικό, ήδη στέρεψαν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και βλέπει «υποκινούμενους» μέχρι και τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, έχουν απέναντί τους την κοινωνία και εναπόκειται στο συνδικαλιστικό κίνημα να βρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συμμαχίες και αποτελεσματικότητα, είπε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Ο κ. Παππάς καυτηρίασε την χθεσινή κίνηση Μητσοτάκη να συναντηθεί με την Επιτροπή Σοφών προκειμένου να συγκροτηθεί «εθνική αναπτυξιακή στρατηγική», την ώρα που… είχε. «Την παρέλαβε από την δική μας κυβέρνηση, την έβαλε στο συρτάρι και έκανε αλλεπάλληλες κινήσεις όπως η ψήφιση του υποτιθέμενου αναπτυξιακού ή του σχεδίου “Ηρακλής” ερήμην αναπτυξιακής στρατηγικής. Δεν είναι απλώς ότι μπαίνει το κάρο μπροστά από το γάιδαρο, είναι ότι αποσύρεται η Πολιτεία από την υποχρέωσή της να σχεδιάζει, να προτεραιοποιεί, να βάζει μπροστά έργα που αυξάνουν την συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας, αλλά και να προστατεύει την κοινωνία. Αυτά αφήνονται στον ιδιωτικό τομέα λόγω νεοφιλελεύθερων εμμονών και η κοινωνία και η οικονομία καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο».

«Η κυβέρνηση μιλάει για “υποκινούμενους”», συνέχισε αναφερόμενος στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση και τον απόηχό της, «όσοι υποστηρίζουν την απεργία και αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που μειώνει τα εισοδήματα του 90% των συνταξιούχων και αυξάνει τις εισφορές του 90% των επαγγελματιών, μπορούν και πρέπει να χαμογελούν, αντιλαμβάνονται ότι στερεύουν τα επιχειρήματα της κυβερνητικής πλευράς και γίνεται μόνο δίκη προθέσεων, φιλολογία περί σκοπιμοτήτων».

Θύμισε χαρακτηριστικά το περιστατικό σε τηλεοπτική εκπομπή όπου συνδικαλιστής κατηγορήθηκε ως υποκινούμενος από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ «και ο άνθρωπος είπε ότι είναι χρόνια σε αυτό που αυτός καταλαβαίνει ως φιλελεύθερη παράταξη και την ΔΑΚΕ. Άρα, έχουν απέναντί τους την κοινωνία. Εναπόκειται και στο συνδικαλιστικό κίνημα να βρει τους τρόπους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συμμαχίες και αποτελεσματικότητα».

Για τη διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε την κοινωνία, την διαθεσιμότητα του προοδευτικού κόσμου για συμμετοχή και συνδιαμόρφωση του κόμματος και της ευρύτερης παράταξης» και αναφέρθηκε σε διεθνή παραδείγματα με αφορμή την προσπάθεια του Μπέρνι Σάντερς να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, χωρίς την υποστήριξη των ΜΜΕ αλλά με την δημιουργία ενός δικτύου υποστηρικτών, συμμετεχόντων και κινημάτων. «Πρέπει να πάρουμε τέτοια παραδείγματα, να καταλάβουμε ότι ο τρόπος συμμετοχής είναι πολυεπίπεδος, να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Έχει αποδειχθεί ότι με σοβαρό σχεδιασμό μπορούν να διαμορφώνουν πολιτικά γεγονότα».

Δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα ανταποκριθούμε -και ανταποκρινόμαστε κάθε μέρα που περνά- στο ιστορικό μας χρέος. Πάμε σε ένα Συνέδριο συνέχειας και τομής. Η παράταξή μας θα βγει πολύ πιο έτοιμη, ενωμένη, πυκνή οργανωτικά, με πολύ ισχυρή παρουσία σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Θα καταστεί έτοιμη να αναλάβει ξανά τις τύχες της χώρας».

Για την μεθόδευση της άρσης των εμποδίων για πλειστηριασμούς ακινήτων δανειοληπτών, εξάλλου, ο ίδιος είπε ότι από τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις προκύπτει ότι «δεν θα υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, το έχει πει τόσο ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσο και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ... οι νέες ρυθμίσεις του Πτωχευτικού Δικαίου θα έρθουν να κουμπώσουν πάνω στην διαχείριση του Σχεδίου “Ηρακλής” που μόνο σκοπό έχει την εκκαθάριση των βιβλίων των τραπεζών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το μείζον ζήτημα, διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, κόστους για τον φορολογούμενο, προστασίας της κοινωνίας και διαφάνειας της λειτουργίας των εξυπηρετητών. Η συζήτηση -πολύ σύντομη, ήρθε με την μορφή του “κατεπείγοντος”- του σχεδίου “Ηρακλής” ήταν αποκαλυπτική, όπως και στις αρμόδιες Επιτροπές», συνέχισε ο ίδιος, που προκάλεσε η ΓΣΕΒΕΕ και για πρώτη φορά βρέθηκαν εκπρόσωποι και των τραπεζών και των εξυπηρετητών δανείων.

«Πρέπει να γίνει καθαρό σε όλους», τόνισε, ο κ. Παππάς, η εκκαθάριση των τραπεζών:

  • γίνεται με τις πλάτες του Δημοσίου και του Έλληνα φορολογούμενου, γιατί το Δημόσιο βάζει τις εγγυήσεις
  • απαιτεί να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην γίνει εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας

Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Παππάς σημείωσε για τα όσα γίνονται σε σχέση με το σκάνδαλο της Novartis και τους προστατευόμενους μάρτυρες ότι «δεν αφορούν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ή την αντιπολίτευση, αλλά συνολικά τον τρόπο με τον οποίο καλείται η Δικαιοσύνη να ασκήσει τα καθήκοντά της και τον τρόπο με τον οποίο προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον», σημειώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη «μία προσπάθεια επανασυγκόλλησης και συναρμολόγησης του πλέγματος ρυθμίσεων που προστάτευαν όσους ενέχονται στην κατασπατάληση δημόσιου χρήματος», θυμίζοντας και την ρύθμιση που απελευθέρωσε δεσμευμένα κεφάλαια κατηγορούμενων σε υποθέσεις «λευκών κολλάρων». Η μεθόδευση της αποκάλυψης των προστατευόμενων μαρτύρων έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μετά την πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, συνέχισε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να πάρουν θέση όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για αυτό το χτύπημα «σε οποιονδήποτε σκεφτεί να μπει στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων».
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο