ΥΓΕΙΑ | Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

Πρόληψη, ψυχραιμία και άμεση ενίσχυση των ΜΕΘ, το αντίδοτο στον κορονοϊό


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Πρόληψη, ψυχραιμία και άμεση ενίσχυση των ΜΕΘ, το αντίδοτο στον κορονοϊό

«Crash test για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα σημάνει το ενδεχόμενο εκτεταμένης διασποράς του κορονοϊού, γι’ αυτό και χρειάζεται άμεση ενίσχυση των ΜΕΘ, σε κλίνες και προσωπικό. Ωστόσο ο συγκεκριμένος ιός – όπως και η γρίπη – απειλεί περισσότερο ευπαθείς ομάδες, αλλά για όλες τις ομάδες η ίαση είναι η πιο συχνή εξέλιξη». Μια ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης αλλά και οδηγίες πρόληψης από τον επιδημιολόγο Τάκη Παναγιωτόπουλο, ομότιμο καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο οποίος μίλησε στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα.


Η πρόληψη

Το πρώτο σκέλος είναι η πρόληψη μιας κατάστασης ευρείας διάδοσης του ιού στη χώρα μας. Ως τώρα δεν έχουμε κάποιο κρούσμα, αλλά κι αν υπάρξει κάποιο ο στόχος είναι να μην μεταδοθεί. Δηλαδή κάθε πρώτος ασθενής ο οποίος έχει μολυνθεί σε άλλη χώρα να μην προκαλέσει μια μεγάλη αλυσίδα μετάδοσης. Κι αυτό αποφεύγεται αν αναγνωριστεί και απομονωθεί στο βαθμό που θα επιβάλει η κατάστασή του. Ο λεγόμενος «ασθενής 0» μπορεί να μην είναι μόνο ένας άνθρωπος που έρχεται απ’ έξω αλλά περισσότεροι. Έως τώρα πάντως δεν είναι πολλές οι περιοχές όπου έχουν δημιουργηθεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Βασικό μέτρο πρόληψης είναι οι ασθενείς να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Στην περίπτωση που έρχονται από την περιοχή Χουμπέι της Κίνας προβλέπεται να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Αν έρχονται από άλλες περιοχές με λιγότερα κρούσματα θα πρέπει να παρακολουθείται η υγεία τους για δύο εβδομάδες. Αν αρρωστήσουν θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να συνεννοηθούν τηλεφωνικά μέσω ΕΟΔΥ για ό,τι πρέπει να κάνουν και κυρίως για το πώς θα μεταφερθούν με ασφάλεια σε μονάδα Υγείας.

Θεμελιώδη είναι τα μέτρα υγιεινής και περισσότερο απ’ όλα το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών γιατί με την ομιλία, τον βήχα, το φτέρνισμα τα σταγονίδια μένουν σε επιφάνειες και με τα χέρια τα μεταφέρουμε στην μύτη ή το στόμα. Εναλλακτικά συνιστάται καθαρισμός των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα. Επαναλαμβάνω πως αν υπάρχουν συμπτώματα – και αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει έρθει από προσβεβλημένη περιοχή - πρέπει να λειτουργήσουμε αντίθετα με το ένστικτό μας και να μην πάμε σε νοσοκομείο, αλλά να καλέσουμε τον ΕΟΔΥ στο 210-5212054.   

Πολύ σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι και ο καλός αερισμός των χώρων.

Η αντιμετώπιση της διασποράς της νόσου

Σε περίπτωση εκτεταμένης διασποράς της νόσου θα δοκιμαστεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είμαστε όλοι υποψήφιοι να νοσήσουμε γι’ αυτό και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες που γίνονται για να ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας, από τις ΜΕΘ ως τις πρωτοβάθμιες μονάδες.

Έως τώρα αυτό από την εμπειρία των άλλων χωρών, μιλάμε για ήπια συμπτωματολογία σε ποσοστό 85% των περιστατικών που δεν χρειάζονται νοσοκομείο. Είναι όπως ένα απλό κρυολόγημα χωρίς συμπτώματα δύσπνοιας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς είναι καλύτερο να πάνε σε γιατρούς ή σε δομείς πρωτοβάθμιας φροντίδας και όχι σε νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, μπορούν και πρέπει να ενταχθούν το συντομότερο δυνατό κι άλλες κλίνες με αύξηση του εξειδικευμένου προσωπικού, αρκεί αυτό να μπει σε προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ίαση αγγίζει το 98% μεταξύ των νοσούντων. Το ποσοστό θανάτων δηλαδή φθάνει το 2%. Αν, όμως η νόσηση αφορά μεγάλο αριθμό θα αυξηθεί και αυτό το ποσοστό.

Ίαση, η συχνότερη εξέλιξη για όλες τις ομάδες

Όπως και η γρίπη έτσι και ο κορονοϊός απειλεί περισσότερο ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με προβλήματα υγείας κλπ. Όμως η ίαση είναι η πιο συχνή εξέλιξη για όλες τις ομάδες. Τα παιδιά πάντως – σύμφωνα πάντα με όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής – προσβάλλονται πολύ λιγότερο.

Δεν αποκλείεται να αρρωστήσουν αρκετοί με αποτέλεσμα να υπερφορτωθεί το σύστημα Υγείας. Όλα τα μέτρα αποσκοπούν στην καθυστέρηση της νόσησης ώστε αυτή να διασπαρεί στον χρόνο. Από αυτή την πλευρά είναι ευτύχημα που έρχεται η άνοιξη και αναμένουμε να υποχωρήσει και η γρίπη, καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια.

Συμφωνώ απόλυτα με την μη λειτουργία θερμικών καμερών, καθώς είναι ένα μέτρο με πολύ μικρή αποτελεσματικότητα που απορροφά πόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να πάνε αλλού. Επιπλέον ο συγκεκριμένος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί χωρίς συμπτώματα, οπότε το να περάσει κάποιος από την θερμική κάμερα και να μην δείξει κάτι, δημιουργεί ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας. Σίγουρα είναι ένα μέτρα που δεν βοηθάει, τουλάχιστον κατά την είσοδο σε μια χώρα.

Δεν χρειάζεται πανικός αλλά σαν κοινωνία πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο